Freedy Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Witajcie, ostatnio zaobserwowałem że u mojej muchołówki wystają korzenie poza doniczkę ... nie widziałem, żeby zaczęła gnić z tego powodu, a długość korzeni jest znaczna. Przesadzać ją teraz? Czy wytrzyma zimowanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Tak, przesadź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Lepiej przesadź teraz, muchołówka będzie miała więcej miejsca, a dzięki większej doniczce łatwiej Ci będzie utrzymać dobrą wilgotność podłoża podczas zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Jest to dobra pora na przesadzanie ? Nie zaszkodzi jej to ? Obecnie jest w doniczce o średnicy 7.5cm ... Do jakiej teraz ją dać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Lepiej przesadzić teraz, to lepsze niż zostawienie korzeni na zewnątrz. Do jakiej chcesz byleby, była większa i wyższa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Przesadź teraz przed zimowaniem, póki jeszcze trochę czasu jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Zależy ile i jakich tych korzeni wystaje. 1cm czy 10cm, cienkie czy grube. Ja co roku zimuję muchołówki z kilkoma, 1-2cm korzeniami poza doniczką i jeszcze nigdy im to nie zaszkodziło. Do jakiej doniczki bym nie posadziła ich wiosną, to i tak zawsze jesienią coś będzie wystawać, już nawet tego nie sprawdzam. W okresie jesienno-zimowym nie trzymam roślin w wodzie, więc raczej nie gniją, a nawet jeśli jakiś korzeń zgnije to muchołówka ma to głęboko w bulwie i po prostu wiosną wypuszcza nowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 takie pytanie - moja muchołówka trochę urosła i ostatnio zauważyłem, że jej korzeń (ani gruby, ani cienki) wystaje na ok. 4-5 cm z doniczki. Pytanie czy teraz już przesadzić do głębszej doniczki czy poczekać do wiosny? Bo za 1 - 1,5 miesiąca pewnie trzeba będzie już pomyśleć nad odpoczynkiem "bestii". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 takie pytanie - moja muchołówka trochę urosła i ostatnio zauważyłem, że jej korzeń (ani gruby, ani cienki) wystaje na ok. 4-5 cm z doniczki. Pytanie czy teraz już przesadzić do głębszej doniczki czy poczekać do wiosny? Bo za 1 - 1,5 miesiąca pewnie trzeba będzie już pomyśleć nad odpoczynkiem "bestii". Spokojnie możesz poczekać do wiosny. Z mniejszą doniczką będzie mniejsze prawdopodobieństwo przelania rośliny w trakcie zimowania, a wystające korzenie z otworów drenażowych w żaden sposób nie zaszkodzą muchołówce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi