Skocz do zawartości

Korzenie poza doniczka

Freedy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, ostatnio zaobserwowałem że u mojej muchołówki wystają korzenie poza doniczkę ... nie widziałem, żeby zaczęła gnić z tego powodu, a długość korzeni jest znaczna. Przesadzać ją teraz? Czy wytrzyma zimowanie?

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy ile i jakich tych korzeni wystaje. 1cm czy 10cm, cienkie czy grube. Ja co roku zimuję muchołówki z kilkoma, 1-2cm korzeniami poza doniczką i jeszcze nigdy im to nie zaszkodziło. Do jakiej doniczki bym nie posadziła ich wiosną, to i tak zawsze jesienią coś będzie wystawać, już nawet tego nie sprawdzam. W okresie jesienno-zimowym nie trzymam roślin w wodzie, więc raczej nie gniją, a nawet jeśli jakiś korzeń zgnije to muchołówka ma to głęboko w bulwie i po prostu wiosną wypuszcza nowy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 years later...

takie pytanie - moja muchołówka trochę urosła i ostatnio zauważyłem, że jej korzeń (ani gruby, ani cienki) wystaje na ok. 4-5 cm z doniczki. Pytanie czy teraz już przesadzić do głębszej doniczki czy poczekać do wiosny? Bo za 1 - 1,5 miesiąca pewnie trzeba będzie już pomyśleć nad odpoczynkiem "bestii".

Odnośnik do odpowiedzi

takie pytanie - moja muchołówka trochę urosła i ostatnio zauważyłem, że jej korzeń (ani gruby, ani cienki) wystaje na ok. 4-5 cm z doniczki. Pytanie czy teraz już przesadzić do głębszej doniczki czy poczekać do wiosny? Bo za 1 - 1,5 miesiąca pewnie trzeba będzie już pomyśleć nad odpoczynkiem "bestii".

Spokojnie możesz poczekać do wiosny. Z mniejszą doniczką będzie mniejsze prawdopodobieństwo przelania rośliny w trakcie zimowania, a wystające korzenie z otworów drenażowych w żaden sposób nie zaszkodzą muchołówce.

Odnośnik do odpowiedzi