Skocz do zawartości

Rosiczki pigmejskie - spoczynek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

poprosiłem jednego doświadczonego czeskiego hodowcę o stworzenie listy rosiczek pigmejskich, w odniesieniu do tego jak wchodzą one w okres spoczynku i się z niego wybudzają. W odpowiedzi dostałem listę, którą przetłumaczoną załączam poniżej.

Autorem poniższej wiedzy jest: Vaclav Lenk, właściciel strony o pigmejkach: http://www.pygmydrosera.eu/

Zastrzega, że to są jego prywatne obserwacje, a inni hodowcy mogą mieć nieco odmienne.

Dodatkowo napisał mi kilka słów o tym jak kiełkuje Gemmae. Dla sporej części hodowców, większość gatunków nie nastręcza trudności z kiełkowaniem i dalszą hodowlą. Być może w przyszłości uda mi się dorzucić jakiś podział na gatunki kiełkujące i rosnące na parapecie, oraz takie, które jednak w takich warunkach się nie udadzą. (Niestety, nie w przypadku wszystkich istniejących gatunków i podgatunków, a pewnej wyselekcjonowanej grupy.)

Oto te kilka słów od Vaclav'a:

Kiełkuję wszystkie gemmae w takich samych warunkach. Duże doniczki 13x13x13 cm z mieszanką torfu i piasku, stoją w wodzie na 4-5 cm. Gemmae układam na wierzch mokrego podłoża. Świetlówki są 15-20 cm od doniczek. Oświetlane są 10h/d. Temperatura jest ok. 15°C kiedy świetlówki są włączone i ok. 12°C w nocy. Należy być bardzo ostrożnym zapewniając gemmae 100% wilgotność, to może sprzyjać infekcjom grzybowym.

Można hodować wiele gatunków w jednej donicy, jeżeli są odpowiednio dobrane. Nie należy mieszać gatunków które bezwzględnie wymagają spoczynku lub zdecydowanie często w niego wchodzą, z tymi, które go w ogóle nie potrzebują. Może pojawić się problem w podlewaniu jednych i drugich odrębnie.

Lista:

Nazwa gatunkowa - Spoczynek - Wybudzanie

Drosera androsacea - TAK - łatwe

Drosera barbigera - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera callistos - TAK/NIE łatwe

Drosera citrina - TAK - średnie do słabe

Drosera closterostigma - TAK/NIE - łatwe

Drosera dichrosepala - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera echinoblastus - TAK - średnie do słabe

Drosera eneabba - TAK - średnio łatwe

Drosera enodes - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera gibsonii - TAK/NIE - łatwe

Drosera grievei - TAK/NIE - łatwe

Drosera helodes - TAK/NIE - łatwe

Drosera hyperostigma - TAK - trudne

Drosera lasiantha - TAK/NIE - brak dostatecznej wiedzy

Drosera leioblastus - TAK - trudne

Drosera leucoblasta - TAK - słabe

Drosera mannii - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera microscapa NIE

Drosera miniata - TAK - średnie do słabe

Drosera nitidula ssp. allantostigma - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera nitidula ssp. leucostigma - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera nitidula ssp. nitidula - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera nitidula ssp. omissa - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera nivea - TAK - trudne

Drosera occidentalis ssp. australis - NIE

Drosera occidentalis ssp. occidentalis - NIE

Drosera omissa - TAK/NIE - łatwe

Drosera oreopodion - TAK - średnio łatwe

Drosera paleacea ssp. paleacea - TAK/NIE - łatwe

Drosera paleacea ssp. trichocaulis - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera parvula - TAK - słabe

Drosera pedicellaris - TAK - słabe

Drosera platystigma - NIE

Drosera pulchella - NIE

Drosera pycnoblasta - TAK - średnie do słabe

Drosera pygmaea - NIE

Drosera rechingeri - bezwględnie - trudne

Drosera roseana - TAK/NIE - łatwe

Drosera sargentii - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera scorpioides - TAK/NIE - średnie do słabe

Drosera sewelliae - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera silvicola - TAK/NIE - średnie do słabe

Drosera spilos - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera stelliflora - TAK/NIE - średnio łatwe

Drosera walyunga - bezwględnie - trudne

Legenda:

Bezwzględnie (TAK) - te gatunki wchodzą w spoczynek każdego roku niezależnie od warunków hodowlanych.

TAK - większość roślin tego gatunku wchodzi w spoczynek, słaba zależność warunków hodowlanych.

TAK/NIE - w zasadzie pół na pół, warunki hodowlane mogą w dużej mierze wpłynąć na to czy roślina wejdzie w spoczynek czy nie

NIE - nie widziałem lub mi nie wiadomo, aby te gatunki wchodziły w spoczynek

Nieco lepiej czytelnie jest to przedstawione w pliku Excel: Pigmejki.xls

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
A jak przeprowadzić takie wybudzenie?Nie mogę znaleźć konkretnych materiałów na ten temat.Co zrobić,żeby pobudzić pigmejkę do życia,kiedy się ją co dopiero kupiło i dość marnie wygląda?

Generalnie nic nie robimy i zaczynamy więcej podlewać kiedy roślina zauważalnie zaczyna rosnąć, lub kiedy temperatury spadaj (nie ma za dnia już upałów a noce są poniżej 18*C, czasowo w Polsce można mówić o okolicy września) dajemy roślinom więcej wody. Zaznaczę też, że złe przeprowadzenie spoczynku często skutkuje słabym lub całkowitym brakiem wydania gemmae a nawet odbija się na kondycji roślin. Dlatego też pigmejki najlepiej kupować wiosną lub jesienią albo ich gemmae.

Odnośnik do odpowiedzi

A czy taka D. pulchella nie przechodząc spoczynku wyda gemmae?

Oczywiście, że wyda. Po prostu w jej naturze nie leży wchodzenie w spoczynek. Poza tym brak spoczynku w przypadku gatunków go bezwzględnie nie wymagających, nie jest równoznaczny z brakiem Gemmae, których produkcja jest stymulowana zwykle przez niskie temperatury. Moja D. paleacea ssp. roseana nie przechodzi u mnie spoczynku, a wydaje gemmae regularnie.

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.