slonik30 Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Dzięki za odpowiedź. Ten już zostawię niech sam namoknie, ale do kolejnej doniczki już namoczę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 Pora na kolejną donicę Donice szer 23cm, wys.10cm są to donice po chryzantemach Jako zbiorniczki wodne bd służyły doniczki 9cm, wys. 8cm Nożem wycinamy otwory po środku małych doniczek, możemy yciąc większy by umieścić np. tubę po tabl. musujących. Zaklejamy klejem na gorąco otwory odpływowe w dużych doniczkach. Doklejamy podziurkowaną nożem małą doniczkę. I tak oto mamy donice ze zbiorniczkiem wodnym, która nas kosztowała ok 3zł Dolewam wody raz w tygodniu:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 2 Maja 2015 Share Napisano 2 Maja 2015 A ja mam pytanie jak torf będzie pobierał wodę ze zbiornika bez żadnych szmat(ścierek)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Przeciez torf pobiera wodę jak gąbka t.j górna część schnie a dół zaciąga wodę, doniczce w środku są powypalane linie nożem przez, które torf zaciąga wodę zasada ta sama co przy pobieraniu wody przez podsiąkanie z podstawki Edytowane 2 Maja 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 2 Maja 2015 Share Napisano 2 Maja 2015 Ok dzięki nie zauważyłem tych wypalonych dziur ;D. No i w takiej doniczce trzymasz rośliny na zewnątrz przez całą zime? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Ok dzięki nie zauważyłem tych wypalonych dziur ;D. No i w takiej doniczce trzymasz rośliny na zewnątrz przez całą zime? Nie, po prostu wygodniej jest trzymać w takiej donicy rosliny niż w podstawce, raz na tydzień wlewasz wody i nie odparowuje ci tak jak to jest w przypadku podstawek Na zewnątrz trzymam w torfowisku tylko t.j donica wys. 40cm + kastra budowlana ok 65cm czy jakoś tak , już nie pamiętam ile ma dokłądnie w każdym razie est to kastra 90L, spokojnie przetrzymują rośliny jeśli chodzi o zimowanie na zewnątrz pod warunkiem, że te donice są wkopane w grunt i okryte włókniną zimowa. Jak chcesz trzymać na balkonie to możesz zrobić np tak, że jedną mniejszą donicę wsadzasz w drugą większą a przestrzeń między nimi wypełniasz pianką poliuretanową niskoprężną, robi się wtedy taki jakby termos dla korzeni i ci nie przemarzną a część górną okrywasz włókniną Edytowane 2 Maja 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 2 Maja 2015 Share Napisano 2 Maja 2015 A lejek cały czas tam, tego ...? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 A lejek cały czas tam, tego ...? To góra od butelki tak na stałe choć można go wyjąć ale tak wygodniej się dolewa wody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Góra od butelki jak lejek, ale względy estetyczne ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 23 Maja 2015 Autor Share Napisano 23 Maja 2015 Góra od butelki jak lejek, ale względy estetyczne ... Donice ja akurat zrobiłem pod capensis więc gdy tylko zarośnie cała rosiczkami to "lejek" będzie nie zauważalny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 26 Czerwca 2015 Share Napisano 26 Czerwca 2015 Jasny gwint, Wy to macie jednak świetne pomysły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Mineło troszeczkę czasu i tak jak pisałem, lejka nie widać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 wow Nieźle to porosło, ale ja to bym jednak widział cały taki ogromny dywan muchołówkowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi