Skocz do zawartości

Rosiczki sub- i tropikalne jakie towarzystwo?

Cupra111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w pierwszym poście!

Chciałbym się Was poradzić jakie inne owadożery mógłbym dosadzić do planowanego, (pół)otwartego terrarium z rosiczkami sub i tropikalnymi. Zapoznawałem się z warunkami uprawy innych roślin owadożernych i nie bardzo mogę jakieś dobrać bo wydaje się, że żadne nie mają podobnych wymagań albo co do oświetlenia albo wilgotności albo temperatury..

Z drugiej strony przeglądając w necie projekty terrarium, w wielu były i rosiczki tropikalne i inne rośliny.

Proszę więc o informacje na ten temat i wasze sugestie co do doboru innych roślin.

Tak jak na wstępie chciałbym założyć terrarium pół lub wogóle otwarte, na pewno z doświetlaniem i klasycznym podłożem.

Dzięki i pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie z parapetami jest problem, mimo że wystawa płd-zach to po pierwsze zastawione a po drugie z doświadczenia wiem że i tak trzeba będzie np. doświetlać. Poza tym chciałbym stworzyć coś o wymiarach ok. 40x50cm więc tej wielkości "ogródek" na parapet mi nie wejdzie...

Stąd decyzja żeby zaadaptować stare akwarium, ewentualnie nieco przyciąć ściany na wysokość (obniżyć je), odpowiednio doświelić i całą jego powierzchnie przeznaczyć na owadożery... tylko chciałbym w miarę możliwości wprowadzić troszkę urozmaicenia dosadzając inne rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dorzucisz do podłoża żwiru to cephalotus może tam rosnąć, proste tłustosze meksykańskie (np. 'tina' i inne, które nie maja szczególnych wymagań co do podłoża). I oczywiście rosiczki większe i mniejsze, może jakaś pigmejka nie przechodząca spoczynku?

Edytowane przez natalia.t
Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak, on chce stworzyć jakąś kompozycje! rolleyes

No ale czy cephalotus nie wymaga spoczynku zimowa porą?

Czy tinie nie zaszkodzi bezpośrednie światło kilkanaście godzin dziennie?

A co do pigmejek to chyba nie chce próbować No one to w ogóle wydają sie być "inne" i chyba nie wyobrażam sobie "mieszania" ich z innymi gatunkami o innych wymaganiach.

Tak mi sie wydaje ale oczywiście weryfikujcie :)

Edytowane przez Cupra111
Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus nie wymaga zimowania, jeśli jest doświetlany zimą. Niektóre pigmejki nie wymagają spoczynku, więc od biedy cefal i niektóre pigmejki mogą być.

Ale co tu dużo gadać - wśród rosiczek tropikalnych też jest dużo ciekawych kształtów i wielkości, może obejdzie się bez towarzystwa? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Natalio jeśli możesz to wskaż mi proszę które cephaloty nie wymagają spoczynku, bo faktycznie wybór wsród tropiczek jest duży ale korci mnie jednak troszkę różnorodności :)

A pigmejki, ach pigmejki - piękne.... A które? :P

Dziękuje :)

Edytowane przez Cupra111
Odnośnik do odpowiedzi