Jaca-Dzbanecznik Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Ja trochę przestrzegam przed zakupami od Azjatów - jest to ryzyko . Poprzednicy już wspomnieli o ważnej kwestii świeżości nasion (w przypadku niektórych 2-3 miesiące to już taki deadline niestety..), której nie jesteśmy w stanie zbadać, ja poruszę trochę inną kwestię - wysyłek. Widzę, że niektórzy już coś zamówili, może już paczuszki otrzymane (oby), a może nie. Ja 2 albo 3 razy próbowałem zakupów z Indonezji i łącznie ok 200 dolców poszło w błoto . Albo Indonezyjczycy są cwani, albo ich liściki do Polski nie dotarły, bo ktoś je przejął.. Tak czy siak jeśli wcześnie się nie zareaguje to sprawa udupczona, więc jeśli kupujecie to apeluję, żebyście uważnie śledzili stan i zgłaszali ebayowi, paypalowi wszelkie nieterminowości sprzedawców . Moja historia () : No więc pierwsza transakcja była przez maile, kaska poszła przez paypala. Przesyłki się nie doczekałem, Indonezyjczyk przestał odpowiadać na maile. Złożyłem reklamację na paypalu (trochę chyba późno to zrobiłem, fakt) , oni "pogadali" z Indonezyjczykiem, on podał jakiś wymyślony nr przesyłki DHL (albo inny kurier, już nie pamiętam) , która nie istniała w żadnym rejestrze, paypal sprawę zakończył, mimo że się odwoływałem, kasy mi nie zwrócono . Druga sprawa - tym razem chciałem być ostrożniejszy, zamówiłem na ebayu, od kolesia który miał tysiące komentarzy, może nie wszystkie były pozytywne, ale gdzieś z 98% miał tych pozytywów. No i wysłałem kaskę, koleś po paru dniach list też (ponoć). Normalnie liścik z Indonezji powinien iść 2 tygi, myślę, no ale że jestem człowiekiem cierpliwym to chyba poczekałem z 3 tygi, zanim mu napisałem, że nic nie mam. Koleś na to - nie ma ? nie przejmuj się , wyślę drugi raz, za tydzień zbiorę z nowych torebek nasiennych.. Oczywiście znowu 2-3 tygi czekania na nic. Się okazuje, że przetrzymywał nie bez powodu - jest określony czas na ebayu, w którym możesz reklamować, nie pamiętam teraz, ale to z 1,5-2 miesiące. Później ich już to nie obchodzi, zwłaszcza, jak koleś ściemni sobie jakikolwiek numer przesyłki - oni tego nie sprawdzają wtedy, podał, więc formalnie wszystko gra. Także jak kupujecie i paczki nie ma 4 tygi to od razu zgłaszajcie to, bo potem możecie zostać z niczym. Oczywiście przepisy mogły się zmienić, ja dałem sobie spokój z kupowaniem nasion z Indonezji jakieś 2-3 latka temu. Za to wszelkie inne kraje polecam - kupowałem różne nasionka (choć nie dzbanki) z Indi, Izraelu, USA, wielu krajów europy - przez ebay - wszystko dochodziło szybko i sprawnie Pozdrawiam Przykro mi że masz nie miłe doświadczenia z zakupami na ebay, ale wydaje mi sie że wina po części leży po Twojej stronie Ja z ebay mam do czynienia non stop, kolekcjonuję stare odznaczenia o tematyce sportowej i zawarłem już ponad 200 zagranicznych transakcji. Owszem trafiały się nie udane zakupy, przeprowadziłem kilka sporów przekształconych w roszczenie i za każdym razem dostałem całkowity zwrot poniesionych kosztów. Poprostu trzeba w odpowiednim czasie odpowiednio zareagować, a zasady płatności przez PayPal są tak skonstruowane że to nie Ty musisz martwić się o przesyłkę a sprzedawca by dotarła ona do nabywcy bo w przeciwnym razie ponosi koszty. Zakupy na ebay nauczyły mnie jednego, by nie cieszyć się zaraz po wygranej licytacji, a dopiero jak dany przedmiot się otrzyma. Jeśli przesyłka jest nie rejestrowana staje sie łakomym kąskiem dla pracowników poczty i nikt nie jest w stanie im nic udowodnić. Myślę że przesyłka jeszcze dotrze, w opisie aukcji jest ok.3-4 tygodni, jeśli nie, będę wiedział jak zareagować by nie być stratnym. Zastanawiałem się też jak zareagują służby celne na tego rodzaju zawartość przesyłki, wiem że wyrywkowo przesyłki są sprawdzane. Miałem tak juz kilkakrotnie że otrzymałem oklejoną przesyłkę ze stemplami służby celnej. Co do zakupów nasion to od kogo kapować jak nie od Indonezyjczyka? Przecież te rośliny u nich rosną jak u nas marchewki w ogródku Kupowanie od innych sprzedawców Europejczyków, akurat nasion dzbaneczników mija się z celem, w większości są z drugiej ręki więc jeśli chodzi o świeżość to właśnie ten okres znacznie sie wydłuża. Bądźmy dobrej myśli że temat nie skończy się na opisie, próba nie udana, przesyłki brak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 4 Września 2014 Autor Share Napisano 4 Września 2014 kurcze ale dzień właśnie dostałam długo oczekiwane terrarium i zaczynam się brać za robotę jak nowe nasionka dotrą do mnie to zamieszkają juz w nowym parapetowym terra jupiiii jeśli chodzi o świeżość nasion nigdy nie można mieć pewności każdy może nas oszukać nie tylko ktoś z Indonezji a jeśli chodzi o brak przesyłki to dokładnie taka sama sytuacja jak i na allegro czy innych portalach w takich sytuacjach niestety nie da się prześwietlić sprzedającego, chcemy mieć nasionka czy dzbanki musimy ryzykować ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 kurcze ale dzień właśnie dostałam długo oczekiwane terrarium i zaczynam się brać za robotę jak nowe nasionka dotrą do mnie to zamieszkają juz w nowym parapetowym terra jupiiii jeśli chodzi o świeżość nasion nigdy nie można mieć pewności każdy może nas oszukać nie tylko ktoś z Indonezji a jeśli chodzi o brak przesyłki to dokładnie taka sama sytuacja jak i na allegro czy innych portalach w takich sytuacjach niestety nie da się prześwietlić sprzedającego, chcemy mieć nasionka czy dzbanki musimy ryzykować ;-) Pewnie że nawet Indonezyjczyk może nam wcisnąć stare nasiona, ale osobiście uważam że o wiele więcej szans na świeże jest właśnie u źródła Zgadza się Olu, musimy ryzykować, ale jak napisałem, kasy nie stracimy jak będzie coś nie tak a nie będziesz wiedziała co zrobić by odzyskać pieniądze odezwij się z miłą chęcią Ci pomogę. A tak optymistycznie to za jakiś czas będziemy się wymieniać, mam nadzieję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 To ja też zapytam, czy nasiona dzbanecznika się stratyfikuje przed wysianiem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 To ja też zapytam, czy nasiona dzbanecznika się stratyfikuje przed wysianiem? Nie, skoro taka dyskusja o świeżość nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Dzięki za szybką odp czyli siejemy od razu, pytanie o podłoże czy to koniecznie musi być mech nie może być np mieszanka perlit+keramzyt+wermikulit? Jeszcze mnie interesuje czy sadzonki dzbaneczników cięte można ukorzeniać w takiej jak wymieniłem mieszance, czy to marny efekt daje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Dzięki za szybką odp czyli siejemy od razu, pytanie o podłoże czy to koniecznie musi być mech nie może być np mieszanka perlit+keramzyt+wermikulit? Jeszcze mnie interesuje czy sadzonki dzbaneczników cięte można ukorzeniać w takiej jak wymieniłem mieszance, czy to marny efekt daje? Do wysiewu różni hodowcy stosują różne podłoże. Natomiast jeśli chodzi Ci o ukorzenianie odrostów bądż sadzonek, to tutaj w zależności od gatunku można robić coraz to bardziej przepuszczalną mieszankę. Ventracie wystarczy sam torf, a z perlitem to już luksus Ale na temat ukorzeniania proponował bym poczytać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Własnie czytam i oglądam dużo o tym. Tak się składa, że nie posiadam mchu i chciałbym użyć do tego samego torfu i tu kolejne pytanie mi się nasówa bo każdy inaczej robi... Czy konieczne sjest przecięcie łodygi na pół(chodzi o czubek łodyżki) i zanurzenie w ukorzeniaczu? Edytowane 4 Września 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Własnie czytam i oglądam dużo o tym. Tak się składa, że nie posiadam mchu i chciałbym użyć do tego samego torfu i tu kolejne pytanie mi się nasówa bo każdy inaczej robi... Czy konieczne sjest przecięcie łodygi na pół(chodzi o czubek łodyżki) i zanurzenie w ukorzeniaczu? Ukorzeniacz ułatwia cały proces Ja osobiście tnę łodygę ostrym nożem pod kątem, nie przecinam na pół, i używam ukorzeniacza. Ale według mnie najważniejszym czynnikiem by ukorzenianie sie powiodło jest wysoka wilgotność. Jak narazie ta metoda daje powodzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Ok, tak też zrobię dzięki za wyrozumiałość, podobno można taką już w doniczce sadzonkę włożyć w woreczek strunowy dla zapewnienia wilgotn. i po 4 tyg. są już efekty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Ok, tak też zrobię dzięki za wyrozumiałość, podobno można taką już w doniczce sadzonkę włożyć w woreczek strunowy dla zapewnienia wilgotn. i po 4 tyg. są już efekty. Ja nakrywałem doniczki torebkami foliowymi a w miarę upływu czasu robiłem coraz większe otwory. W terrarium nie kombinuję nic, bo samoistnie jest bardzo wysoka wilgotność Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 6 Września 2014 Autor Share Napisano 6 Września 2014 Właśnie wróciłam z wycieczki do Roraimy , polecam !!! watro odwiedzić i pozglądać, śliczne okazy i pełen profesjonalizm!! Mój kłopot z podłożem do wysadzenia dzbanków już nieaktualny ;-))) teraz czekam już tylko na same nasionka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 6 Września 2014 Share Napisano 6 Września 2014 Właśnie wróciłam z wycieczki do Roraimy , polecam !!! watro odwiedzić i pozglądać, śliczne okazy i pełen profesjonalizm!! Mój kłopot z podłożem do wysadzenia dzbanków już nieaktualny ;-))) teraz czekam już tylko na same nasionka Z tym czekaniem nie jesteś sama masz już złoty przepis na małe dzbanki? Ja nadal nie jestem sprecyzowany dla tego zamierzam wsiać w kilu miejscach i kilku innych podłożach. Może coś wyrośnie, jak będą nasionka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 6 Września 2014 Autor Share Napisano 6 Września 2014 Z tym czekaniem nie jesteś sama masz już złoty przepis na małe dzbanki? Ja nadal nie jestem sprecyzowany dla tego zamierzam wsiać w kilu miejscach i kilku innych podłożach. Może coś wyrośnie, jak będą nasionka? dostałam podłoże którego używa Michał do swoich dzbanków mówił że próbował już niejednej mieszanki jednak najlepiej się sprawdziła ta z włóknem kokosowym perlitem i torfem , przetestuje i zdam relacje ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 6 Września 2014 Share Napisano 6 Września 2014 dostałam podłoże którego używa Michał do swoich dzbanków mówił że próbował już niejednej mieszanki jednak najlepiej się sprawdziła ta z włóknem kokosowym perlitem i torfem , przetestuje i zdam relacje ;-) Ok, czekam na relację sam też jak będą nasionka coś tam napiszę czy rośnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi