Skocz do zawartości

dzbaneczniki z nasion

olka220

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

OJEJEJEEJJ !!

Trzymam kciuki najmocniej jak się da! A jak z wilgotnością powietrza,coś będziesz podwyższać?

zamieszkały w terra na parapecie mają baardzo wilgotno ciepło i praktycznie cały dzień są na słoneczku , zostawiłam tak minimalnie uchylone drzwiczki bo jak zamknę to wszystko pływa a i będzie troszkę świeżego powietrza wpadało , mam nadzieje że już niedługo będe mogła się pochwalić czymś więcej haha

Odnośnik do odpowiedzi

nektar :) Ty się nie pytaj o wilgotność tylko zamawiaj sobie te Ampullarie yeah bo dla wszystkich może zabraknąć :rotfl:

Jacku mam nadzieje że choć 1/3 urośnie ale było ich naprawdę sporo , kurde już się nie mogę doczekać :P , trzymajcie kciuki

Odnośnik do odpowiedzi

zamieszkały w terra na parapecie mają baardzo wilgotno ciepło i praktycznie cały dzień są na słoneczku , zostawiłam tak minimalnie uchylone drzwiczki bo jak zamknę to wszystko pływa a i będzie troszkę świeżego powietrza wpadało , mam nadzieje że już niedługo będe mogła się pochwalić czymś więcej haha

I tak już masz się czym chwalić - wielu wieloletnich hodowców, ze mną na czele nie próbowaliśmy nawet posiać nasion dzbaneczników, więc już jesteś bogatsza od nas tym doświadczeniem - i jeśli się uda (na co liczę) - będę szedł Twoim przykładem, jeśli nie - i tak będziemy myśleć gdzie nastąpił błąd i razem kombinować nad jeszcze lepszymi sposobami.

Ja jeszcze, postarałbym się zadbać o mały wentylatorek w twoim terrarium - mała cyrkulacja powietrza wewnątrz mogłaby zapobiec pleśnieniu i gniciu, choć jak mówisz - jest szparka na świeże powietrze. ;p

nektar :) Ty się nie pytaj o wilgotność tylko zamawiaj sobie te Ampullarie yeah bo dla wszystkich może zabraknąć :rotfl:

hihi :P Po cichutku nie chwaląc się - zbieram sobie ampularia - już gotowe i rosnące. Puki nie załatwię/zrobię nowego terrarium - mogę pomarzyć o jakimkolwiek nowym dzbanku czy doniczce w terrariach - boje się że wybuchnie od nadmiaru roślin.

Za to już jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że po przeniesieniu roślin do nowego terrarium - stare wykorzystam właśnie jako żłobek i przedszkole dla dzbanków z nasion - miałyby tam idealne warunki z bardzo dobrym sprawdzonym sprzętem.

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

wielu wieloletnich hodowców, ze mną na czele nie próbowaliśmy nawet posiać nasion dzbaneczników

I tutaj Nektarku nie mogę sie z Tobą zgodzić niee

Od około roku noszę się z zamiarem wysiewu nasion dzbaneczników.

Przez ten czas zbierałem wiedzę na ten temat, gdzie zaopatrzyć sie w nasiona, jak i zastanawiałem się w którym możliwie najlepszym miejscu je wysiać by spełnić wszystkie podstawowe wymogi?

Te oto wiadomości w bardzo dużej mierze uzyskałem za sprawą internetu, ale by je potwierdzić jak to wygląda w rzeczywistości kontaktowałem się właśnie z wieloma wieloletnimi hodowcami, którzy właśnie próbowali wysiewu nasion dzbanecznika i to z powodzeniem takk

I jeszcze jedno, chyba źle sformułowałeś zdanie lol

Owszem jesteś bardzo pomocnym forumowieczem, chłonącym wiedzę jak torf wodę, co ma bardzo dobry wpływ na rozwój forum jak i jego użytkowników, ale żeby od razu tak się wywyższać?

Bez urazy, ale skromność to jedna z zalet :good2:

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce robić offtopu. Oh.. :( faktycznie źle to zabrzmiało, bo jestem wyjątkowo skromnym człowiekiem, w mojej głowie miało to inny "wydźwięk" i było właśnie pisane z innych pobudek niż jakiekolwiek wywyższanie się. Nawet mógłbym rzec, że było to ustąpienie miejsca komuś kto się odważył i wysiewa nasiona dzbaneczników - bo ja - puki nie będę miał pewności powodzenia i pewny źródła nasion - nie będę tego robił.

Jasne że jest gro ludzi którzy wysiali dzbanki, z nimi również od czasu - do czasu pisuję, jednak w większości hodowcy dzbanków kolekcjonują już gotowe rośliny - o takich ludziach jak i o mnie pisałem. Niedawno jedna osoba mi zaimponowała z forum, pisząc że hoduje tylko te rośliny, które sama od nasionka ma. Co skłoniło mnie właśnie do próby z dzbankami, za jakiś czas. ..

Pozdrawiam i przykro mi, że tak to odebrałeś, bo nie było to moją intencją :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce robić offtopu. Oh.. :( faktycznie źle to zabrzmiało, bo jestem wyjątkowo skromnym człowiekiem, w mojej głowie miało to inny "wydźwięk" i było właśnie pisane z innych pobudek niż jakiekolwiek wywyższanie się. Nawet mógłbym rzec, że było to ustąpienie miejsca komuś kto się odważył i wysiewa nasiona dzbaneczników - bo ja - puki nie będę miał pewności powodzenia i pewny źródła nasion - nie będę tego robił.

Jasne że jest gro ludzi którzy wysiali dzbanki, z nimi również od czasu - do czasu pisuję, jednak w większości hodowcy dzbanków kolekcjonują już gotowe rośliny - o takich ludziach jak i o mnie pisałem. Niedawno jedna osoba mi zaimponowała z forum, pisząc że hoduje tylko te rośliny, które sama od nasionka ma. Co skłoniło mnie właśnie do próby z dzbankami, za jakiś czas. ..

Pozdrawiam i przykro mi, że tak to odebrałeś, bo nie było to moją intencją :)

Być może źle zrozumiałem treść wypowiedzi, ale w moim odczuciu zabrzmiała ona dość dziwnie?

Nie zawsze musimy mieć identyczne zdanie na pewne sprawy i ze wszystkim się zgadzać?

Forum od tego jest by dzielić się własnymi spostrzeżeniami.

Owszem moja wypowiedz miała na celu zwrócenie uwagi, ale w sposób żartobliwy, kulturalny a przede wszystkim taki by nie urazić niczyjej godności.

Mam nadzieję że tak też zostało to odebrane. ;)

A co do wysiewu, myślę że również na dniach dotrą moje nasionka i temat będzie sie rozwijał równie pomyślnie jak małe dzbanki yeah

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Niestety ale mój zakupiony pakiet nasion nie dotarł, reklamacja o zwrot kasy już złożona :negative:

Ale dzięki uprzejmości założycielki tematu, Oli - Dziękuje Bardzo ;) dostałem szansę spróbowania wysiewu nasion :)

Nasionek jest około 30 sztuk, dwóch gatunków opisanych w poście Oli.

Wiem że to mała ilość, a kiełkowalność nasion dzbanecznika jest bardzo znikoma, dla tego też jeśli wogóle nasiona są w miarę świeże i wykiełkuje cokolwiek będzie to sukces yeah

Niestety nasionka otrzymałem wymieszane i w razie sukcesu, następną niespodzianką będzie to co właściwie wyrosło?

Jako podłoża użyłem mieszanki, torfu, perlitu, drobnego żwirku i martwego sphagnum, na samym wierzchu zgodnie z radą jednego z doświadczonych hodowców cienka warstwa czystego torfu.

Doniczki trafiły pod mocne oświetlenie, wysoką wilgotność i ciepłe warunki.

Heliamfory ze zdjęcia są właśnie tak hodowane, bez spadków temperatur, i widać że do wybarwienia potrzebowały tylko mocnego światła :sun_bespectacled:

Bądźmy dobrej myśli, aktualizacja wrazie jakichkolwiek postępów papa

post-6597-1411926013_thumb.jpg

post-6597-1411926029_thumb.jpg

post-6597-1411926044_thumb.jpg

post-6597-1411926062_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
WITAM

Niezmiernie miło mi jest poinformować wszystkich zainteresowanych iż pierwsze nasionko wykiełkowało!!!

Roślinka jest mikroskopijna ale jest !! yeah

Super wiadomość yeah Gratuluję Olu okej

Widać że amatorsko też można :D

Bardzo się cieszę i z wiekszym zainteresowaniem zacznę zaglądać w swoje doniczki?

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałam zdjęcie mu zrobić ale ma dopiero 2 mikroskopijne listki i nic nie widać na fotce.

Gdyby jeszcze nie odwieczny kłopot z tym glonem ;-((

Może ma ktoś jakiś sprawdzony sposób jak pozbyć się glonu z doniczki ???

post-4481-1413278438_thumb.png

post-4481-1413278483_thumb.png

Edytowane przez olka220
Odnośnik do odpowiedzi