Arturr0 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Zdjęcia słabe, ale widać, co potrzeba Ja raz próbowałem z dwoma gatunkami, ale nic mi nie wzeszło (podejrzewam stare nasiona), więc tym bardziej gratuluję sukcesu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rerox Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Podziwiam!: ) Gratulacje!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Dziękuje za słowa otuchy . Roślinek jest z dnia na dzień coraz więcej ,dziś już naliczyłam 5 kiełków I kolejna ciekawostka , wygrałam aukcje i w ten oto sposób zostałam szczęśliwą właścicielką 1000+ nasion lowlandów Tym razem będę testować różne podłoża itd W związku z powyższym powiedzcie co sądzicie o kwasie Giberelinowym ?? jak się go stosuje i jakie ma działanie ? spryskujecie nim nasiona czy moczycie ?? I jeszcze jedno pytanie większość z Was wie że zmagam sie z glonem i dlatego pytam czy jeśli spryskam podłoże preparatem antyglonowym i odczekam jakiś czas to czy on nadal będzie wpływał na wzrost roślin?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 (edytowane) W związku z powyższym powiedzcie co sądzicie o kwasie Giberelinowym ?? jak się go stosuje i jakie ma działanie ? spryskujecie nim nasiona czy moczycie ?? I jeszcze jedno pytanie większość z Was wie że zmagam sie z glonem i dlatego pytam czy jeśli spryskam podłoże preparatem antyglonowym i odczekam jakiś czas to czy on nadal będzie wpływał na wzrost roślin?? Moczyłem nasiona dzbaneczników w kwasie i praktycznie już po tygodniu było widać że niektóre będą kiełkowały, po namoczeniu w kwasie skiełkowały mi m.in. N. adrianii, sumatrana, longifolia, ampullaria i ze dwa attenboroughii, jednak glony u mnie szaleją jeszcze bardziej niż u Ciebie i to podejrzewam właśnie wpływ kwasu bo on stymuluje też do wzrostu glony. Nie wiem czy stosowanie innych środków na glony ma sens, bo one spowalniają ich metabolizm, a niestety na ogół też działają na inne rośliny. Zastanawiałem się nad sterylizacją nasion, bo ewidentnie te glony rosną na nasionach - kiełkach, ale nie wiem czy coś da. Tu początki N. sumatrana Tu już pojawiające się glony Edytowane 15 Października 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Moczyłem nasiona dzbaneczników w kwasie i praktycznie już po tygodniu było widać że niektóre będą kiełkowały, po namoczeniu w kwasie skiełkowały mi m.in. N. adrianii, sumatrana, longifolia, ampullaria i ze dwa attenboroughii, jednak glony u mnie szaleją jeszcze bardziej niż u Ciebie i to podejrzewam właśnie wpływ kwasu bo on stymuluje też do wzrostu glony. Nie wiem czy stosowanie innych środków na glony ma sens, bo one spowalniają ich metabolizm, a niestety na ogół też działają na inne rośliny. Zastanawiałem się nad sterylizacją nasion, bo ewidentnie te glony rosną na nasionach - kiełkach, ale nie wiem czy coś da. Tu początki N. sumatrana Tu już pojawiające się glony dokładnie to samo dzieje się u mnie glon poprostu zarasta całe doniczki a jeśli chodzi o kwas to jak długo moczyłeś nasiona ??? i czy po jakimś czasie jeszcze spryskiwałeś je?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 dokładnie to samo dzieje się u mnie glon poprostu zarasta całe doniczki a jeśli chodzi o kwas to jak długo moczyłeś nasiona ??? i czy po jakimś czasie jeszcze spryskiwałeś je?? Jak polecił mi Blueb stężenie 1mg/1ml (gotowy roztwór kupiłem na allegro 10ml-14zł) czyli 1000ppm przez 24 godziny, później już nie spryskiwałem, starałem się dobrze nasiona wypłukać wodą destylowaną po moczeniu, ale niewiele to dało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 No właśnie próbuje kupić ten kwas na allegro ale nie potrzebne mi aż tyle chciałam 1-2 ampułki a nie 10 zobaczymy może sprzedający się zgodzi ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 No właśnie próbuje kupić ten kwas na allegro ale nie potrzebne mi aż tyle chciałam 1-2 ampułki a nie 10 zobaczymy może sprzedający się zgodzi ;-) Ale są pojedyncze http://allegro.pl/kwas-giberelinowy-ga3-1-...4700955119.html Jak kupowałem właśnie dwie takie ampułki i stężenie jest gotowe do użycia 1mg/ml Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 piszesz że stężenie jest gotowe do użycia czyli ze nie rozpuszczałeś tego w destylce?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 piszesz że stężenie jest gotowe do użycia czyli ze nie rozpuszczałeś tego w destylce?? W ampułce masz gotowy roztwór, nic nie rozcieńczałem, gdybyś kupiła kwas jako proszek to trzeba by było rozpuszczać w etanolu, a potem dopiero robić właściwy roztwór. Więc chyba taka wersja jest prostsza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 A widzisz , nie przygotowałam się do lekcji myślałam że to trzeba rozpuszczać czyli musze kupić normalnie te 10 ml i zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) mam zaszczyt poinformować iż jeden z maluszków wypuścił 3-eci już listek i to z dzbankiem niestety jest tak malutki że mój super aparat nie jest w stanie zrobić żadnego sensownego zdjęcia ;-(( Edytowane 6 Listopada 2014 przez olka220 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Super Olu !! Mimo wszystko czekam na zdjęcia Uwielbiam patrzeć na mikroskopijne dzbanusie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 Super Olu !! Mimo wszystko czekam na zdjęcia Uwielbiam patrzeć na mikroskopijne dzbanusie Biedronko specjalnie dla Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Na drugim zdjęciu coś tam widać Nawet są różnice pomiędzy poszczególnymi siewkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi