olka220 Napisano 6 Listopada 2014 Autor Share Napisano 6 Listopada 2014 no mówiłam że zdjęcia są słabiutkie mam starego kodaka z710 i niestety lepszych robić nie chce drań w realu ten jeden z pierwszego zdjęcia ma dzbanek , malusieńki ale jednak ma hihih Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 No trochę Ci tam powschodziło tego nepenthestwa . Aż oczy cieszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 kilka nowych fotek teraz widać już troszkę więcej , każda siewka jest w innym wieku więc jeszcze nie na wszystkich widać dzbanki ale są takie na których są już bardzo wyraźne Ps wrzucam też zdjęcie oświetlenia o które co niektórzy prosili ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Na pierwszym zdjęciu zdaje się, że widać mikrodzbanuszek Super, że się jednak udało i roślinki rosną w oczach !! Oby tak dalej Jest jakiś przełomowy moment siewek, który cieżko przekroczyć? Czy jak już wykiełkowały to powinno pójść z górki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 Biedronko ciężko powiedzieć o takim typowym momencie na pewno są delikatne i ciężkie do utrzymania moich łapały się chyba wszystkie zarazy przerabiałam pleśń , skoczki , ze 3 rodzaje mikroskopijnych robaczków , ziemiórki i wiele innych , więc moge powiedzieć że przetrwały do dziś te najsilniejsze . Niestety sporo padło bo był moment że ich ilość przekraczała 65 a przynajmniej tylu się doliczyłam zostało około 40 ale co sama zauważyłaś są już pierwsze dzbanuszki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 6 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2014 Mała aktualizacja tematu . Dzbanuszki rosną jak na drożdżach jest już kilka szt które mają po 2 malutkie dzbanuszki ;-)) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 25 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2014 kilka nowych fotek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Jest dobrze Przed Tobą najtrudniejszy okres młodych siewek Trzymam kciuki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2014 Jest dobrze Przed Tobą najtrudniejszy okres młodych siewek Trzymam kciuki Nie strasz , powiedz w takim razie co mnie czeka?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Ja nie straszę Po prostu wg mnie ogólnie taką małą roślinę trudniej jest utrzymać niż doprowadzić do kiełkowania nasion czy uprawiać już podrośniętą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Zachęcony powodzeniem hodowli Oli220, zakupiłem nasiona z Indonezji, na razie dotarły do mnie głównie N. ampullaria: Nepenthes ampullaria red with black lips Nepenthes ampullaria white-red speckle with hot lips Nepenthes ampullaria random mix clone Nepenthes rafflesiana var. alata white giant WINGED TENDRIL Ze względu na sporą liczbę nasion - nawet 15 torebek nasiennych niektórych gatunków, wysiałem je na bardzo rożnych podłożach, niektóre także moczone w GA3, część poszła do in-vitro, jednak są one bardzo zanieczyszczone i trudne do sterylizacji, w większości przypadków nie udało się ich wysterylizować. Nasiona wysiałem zarówno na mieszance z torfem, żywym i martwym torfowcu i na włóknach kokosowych, na razie są w szafie termostatycznej przy 28 stopniach. Nepenthes ampullaria Nepenthes rafflesiana var. alata White Giant Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Niecałe dwa tygodnie od wysiania, a już kiełkują pierwsze Nepenthes ampullaria (red with black lips), mam nadzieję, że dalej pójdzie szybciej i niedługo pojawią się kolejne siewki innych gatunków. Te prezentowane poniżej nie były moczone w GA3, ale dla określenia przydatności GA3 dla nasion dzbaneczników zrobiłem także jednoczesny wysiew z GA3 i bez, raczej przy tak świeżych nasionach nie spodziewam się aby była jakaś różnica. Dzisiaj dotarły także kolejne nasiona Nepenthes bongso, dubia, izumiae, tobaica, maxima Lowland, maxima Giant, naga, jacquelineae, aristolochioides i nigra, dodatkowo mix: mirabilis, gracilis, ampullaria, tobaica, rafflesiana, maxima i albomarginata Jutro czeka mnie wysiew, ale na szczęście to tylko pojedyncze torebki nasienne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Oby tak dalej rosły jak na drożdżach, trzymam kciuki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Nepenthes ampullaria szaleją, z dnia na dzień pojawia się dużo nowych siewek, jeszcze trochę i będzie zielono Pierwsze jakie wysiałem - Nepenthes ampullaria Red with black lips Zaczynają też kiełkować nasiona wysiane w drugiej kolejności - Nepenthes ampullaria Mix clone, mam nadzieję, że to taki nieśmiały początek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Dodajesz jednak im drożdży , jak będzie jakaś nadwyżka to się zapisuję . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi