Skocz do zawartości

dzbaneczniki z nasion

olka220

Rekomendowane odpowiedzi

no mówiłam że zdjęcia są słabiutkie mam starego kodaka z710 i niestety lepszych robić nie chce drań w realu ten jeden z pierwszego zdjęcia ma dzbanek , malusieńki ale jednak ma hihih

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

kilka nowych fotek teraz widać już troszkę więcej , każda siewka jest w innym wieku więc jeszcze nie na wszystkich widać dzbanki ale są takie na których są już bardzo wyraźne rolleyes

Ps wrzucam też zdjęcie oświetlenia o które co niektórzy prosili ;-)

post-4481-1416505156_thumb.jpg

post-4481-1416505179_thumb.jpg

post-4481-1416505194_thumb.jpg

post-4481-1416505251_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszym zdjęciu zdaje się, że widać mikrodzbanuszek love

Super, że się jednak udało i roślinki rosną w oczach !! :) Oby tak dalej :) Jest jakiś przełomowy moment siewek, który cieżko przekroczyć? Czy jak już wykiełkowały to powinno pójść z górki ?

Odnośnik do odpowiedzi

Biedronko ciężko powiedzieć o takim typowym momencie na pewno są delikatne i ciężkie do utrzymania moich łapały się chyba wszystkie zarazy przerabiałam pleśń , skoczki , ze 3 rodzaje mikroskopijnych robaczków , ziemiórki i wiele innych , więc moge powiedzieć że przetrwały do dziś te najsilniejsze .

Niestety sporo padło bo był moment że ich ilość przekraczała 65 a przynajmniej tylu się doliczyłam zostało około 40 ale co sama zauważyłaś są już pierwsze dzbanuszki yeah

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 5 weeks later...

Zachęcony powodzeniem hodowli Oli220, zakupiłem nasiona z Indonezji, na razie dotarły do mnie głównie N. ampullaria:

Nepenthes ampullaria red with black lips

Nepenthes ampullaria white-red speckle with hot lips

Nepenthes ampullaria random mix clone

Nepenthes rafflesiana var. alata white giant WINGED TENDRIL

Ze względu na sporą liczbę nasion - nawet 15 torebek nasiennych niektórych gatunków, wysiałem je na bardzo rożnych podłożach, niektóre także moczone w GA3, część poszła do in-vitro, jednak są one bardzo zanieczyszczone i trudne do sterylizacji, w większości przypadków nie udało się ich wysterylizować.

Nasiona wysiałem zarówno na mieszance z torfem, żywym i martwym torfowcu i na włóknach kokosowych, na razie są w szafie termostatycznej przy 28 stopniach.

22_01_2015_002.jpg

Nepenthes ampullaria

Nepenthes_ampullaria_22_01_2015_011.jpg

Nepenthes_ampullaria_22_01_2015_012.jpg

Nepenthes_ampullaria_22_01_2015_013.jpg

21_01_2015_005.jpg

Nepenthes rafflesiana var. alata White Giant

Nepenthes_rafflesiana_var__alata_22_01_2015_007.jpg

Nepenthes_rafflesiana_var__alata_22_01_2015_010.jpg

Nepenthes_rafflesiana_var__alata_22_01_2015_009.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Niecałe dwa tygodnie od wysiania, a już kiełkują pierwsze Nepenthes ampullaria (red with black lips), mam nadzieję, że dalej pójdzie szybciej i niedługo pojawią się kolejne siewki innych gatunków.

Te prezentowane poniżej nie były moczone w GA3, ale dla określenia przydatności GA3 dla nasion dzbaneczników zrobiłem także jednoczesny wysiew z GA3 i bez, raczej przy tak świeżych nasionach nie spodziewam się aby była jakaś różnica.

Nepenthes_ampullaria_27_01_2015_095.jpg

Nepenthes_ampullaria_27_01_2015_098.jpg

Nepenthes_ampullaria_27_01_2015_101.jpg

Dzisiaj dotarły także kolejne nasiona

Nepenthes bongso, dubia, izumiae, tobaica, maxima Lowland, maxima Giant, naga, jacquelineae, aristolochioides i nigra,

dodatkowo mix: mirabilis, gracilis, ampullaria, tobaica, rafflesiana, maxima i albomarginata

Jutro czeka mnie wysiew, ale na szczęście to tylko pojedyncze torebki nasienne.

Odnośnik do odpowiedzi

Nepenthes ampullaria szaleją, z dnia na dzień pojawia się dużo nowych siewek, jeszcze trochę i będzie zielono

Pierwsze jakie wysiałem - Nepenthes ampullaria Red with black lips

Nepenthes_ampullaria_30_01_2015_001.jpg

Nepenthes_ampullaria_30_01_2015_005.jpg

Nepenthes_ampullaria_30_01_2015_004.jpg

Zaczynają też kiełkować nasiona wysiane w drugiej kolejności - Nepenthes ampullaria Mix clone, mam nadzieję, że to taki nieśmiały początek

Nepenthes_ampullaria_30_01_2015_056.jpg

Nepenthes_ampullaria_30_01_2015_058.jpg

Odnośnik do odpowiedzi