kamil95 Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 To ja będę drugi w kolejce po nadwyżki ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Ty im jakoś tłumaczysz, "ej, jak wy się zachowujecie? Wiecie u kogo jesteście?! Kiełkować i to już!" xD ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Stycznia 2015 Share Napisano 30 Stycznia 2015 Ty im jakoś tłumaczysz, "ej, jak wy się zachowujecie? Wiecie u kogo jesteście?! Kiełkować i to już!" xD ? Próbowałem i tak, ale nie skutkowało przy poprzednich próbach uzyskania dzbaneczników z nasion. To ewidentnie tyko wynika ze świeżości nasion. Z nizinnymi jest łatwo zobaczymy jak będą kiełkować górskie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Młode Nepenthes ampullaria rosną jak na drożdżach, po weekendzie jest ich znacznie więcej, ale na razie żaden inny gatunek nie kiełkuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 Trzymam kciuki oby jak najszybciej strzeliły do góry- zakiełkowały pozostałe dzbaneczniki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 3 Lutego 2015 Autor Share Napisano 3 Lutego 2015 Powiedz w czym sadziłeś ?? jaka mieszanka ??? super szybko wyrosły ! A moje już takie ;-)) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 Twoje to już nieźle urosły, co niektóre to kawał rośliny. Ja siałem przede wszystkim w mieszance martwego torfowca, chipsów kokosowych, torfu i perlitu - mniej więcej w podobnych proporcjach. wydaje mi się że na tej mieszance najlepiej kiełkują, siałem też dla próby na warstwie martwego torfowca, żywego i włókien kokosowych. Żywy torfowiec wydaje się dobry, martwy torfowiec jest zbyt mokry i część nasion pleśnieje i bardzo szybko pojawiają się glony, włókno kokosowe zbyt szybko wysycha i nie jest najlepsze. Nie wiem czy w kwestii samej kiełkowalności podłoże ma aż tak duże znaczenie, różne substraty zastosowałem głównie aby sprawdzić w którym młode siewki będą najlepiej rosły i \będą miały największą przeżywalność. Na razie jestem mile zaskoczony ilością kiełkujących nasion i tempem ich wzrostu, aby tak dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 3 Lutego 2015 Autor Share Napisano 3 Lutego 2015 No i właśnie moim największym problemem jest mech i glon który zarasta rośliny z prędkością światła niestety i nie bardzo mam już pomysły jak temu zaradzić , może ktoś coś ??? jakieś pomysły?? co drugi dzień staram się mechanicznie usuwać to świństwo ale nie jest to proste i niestety odbija się na roślinach bo zawsze którąś naruszę a są naprawdę delikatne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Na razie nic nowego nie kiełkuje, mam aktualnie 4 doniczki już zazielenione przez Nepenthes ampullaria Red, W piątej doniczce kiełkuje ta sama ampullaria po dobowym moczeniu w GA3, wysiałem je nieco później niż te świeże, stąd dopiero zaczyna kiełkować, ale prawie wszystkie jednocześnie. Zobaczymy z czasem czy będzie ich więcej i czy przypadkiem nie zarosną szybciej przez glony. Wykiełkowały też niektóre N. ampullaria MIX, ale ewidentnie bardzo różna była świeżość tych nasion, starałem się w każdej doniczce wysiać nasiona z jednej torebki nasiennej (tylko te torebki, które były całe) i niektóre ładnie powschodziły, a inne nie (poniżej dwie takie doniczki). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Trochę tego będzie. Jak będziesz się chciał podzielić nadwyżkami za jakiś czas, to chętnie kupię. Edytowane 17 Lutego 2015 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Trochę tego będzie. Jak będziesz się chciał podzielić nadwyżkami za jakiś czas, to chętnie kupę. Jak coś z tego przetrwa to będę musiał się większości pozbyć - zorganizować jakąś wyprzedaż, bo nie będę miał gdzie tylu roślin trzymać. Mi wystarczy ze trzy, może cztery rośliny z jednego klonu. Na razie wysiałem dwa klony ampullaria i jakiś jej MIX kolorystyczny, N. rafflesiana i niewielkie ilości gatunków górskich. Bądźmy więc dobrej nadziei, czas pokaże jak będą rosły dalej - a zdjęcia na pewno będę wrzucał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Kiełkowalność może nie powala, ale coś jest - N. rajah (Kinabalu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Olu, radzę Ci się pogodzić z tym, że teraz nie jest to tylko Twój temat :D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 Ależ ja się bardzo cieszę będzie z kim doświadczenia wymieniać i może ktoś coś wymyśli na ten mech ;-)) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Już wczoraj padła na sb propozycja pęsety i piwa Fajnie Wam rosną te dzbanki Liczę na to, że obrodzą i dla mnie coś zostanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi