Skocz do zawartości

dzbaneczniki z nasion

olka220

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ty im jakoś tłumaczysz, "ej, jak wy się zachowujecie? Wiecie u kogo jesteście?! Kiełkować i to już!" xD ? :rotfl:

Próbowałem i tak, ale nie skutkowało przy poprzednich próbach uzyskania dzbaneczników z nasion. To ewidentnie tyko wynika ze świeżości nasion. Z nizinnymi jest łatwo zobaczymy jak będą kiełkować górskie.

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje to już nieźle urosły, co niektóre to kawał rośliny.

Ja siałem przede wszystkim w mieszance martwego torfowca, chipsów kokosowych, torfu i perlitu - mniej więcej w podobnych proporcjach. wydaje mi się że na tej mieszance najlepiej kiełkują, siałem też dla próby na warstwie martwego torfowca, żywego i włókien kokosowych. Żywy torfowiec wydaje się dobry, martwy torfowiec jest zbyt mokry i część nasion pleśnieje i bardzo szybko pojawiają się glony, włókno kokosowe zbyt szybko wysycha i nie jest najlepsze.

Nie wiem czy w kwestii samej kiełkowalności podłoże ma aż tak duże znaczenie, różne substraty zastosowałem głównie aby sprawdzić w którym młode siewki będą najlepiej rosły i \będą miały największą przeżywalność.

Na razie jestem mile zaskoczony ilością kiełkujących nasion i tempem ich wzrostu, aby tak dalej.

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie moim największym problemem jest mech i glon który zarasta rośliny z prędkością światła niestety i nie bardzo mam już pomysły jak temu zaradzić , może ktoś coś ??? jakieś pomysły?? co drugi dzień staram się mechanicznie usuwać to świństwo ale nie jest to proste i niestety odbija się na roślinach bo zawsze którąś naruszę a są naprawdę delikatne

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nic nowego nie kiełkuje, mam aktualnie 4 doniczki już zazielenione przez Nepenthes ampullaria Red,

06_02_2015_017.jpg

06_02_2015_026.jpg

06_02_2015_021.jpg

06_02_2015_024.jpg

W piątej doniczce kiełkuje ta sama ampullaria po dobowym moczeniu w GA3, wysiałem je nieco później niż te świeże, stąd dopiero zaczyna kiełkować, ale prawie wszystkie jednocześnie. Zobaczymy z czasem czy będzie ich więcej i czy przypadkiem nie zarosną szybciej przez glony.

06_02_2015_012.jpg

06_02_2015_015.jpg

Wykiełkowały też niektóre N. ampullaria MIX, ale ewidentnie bardzo różna była świeżość tych nasion, starałem się w każdej doniczce wysiać nasiona z jednej torebki nasiennej (tylko te torebki, które były całe) i niektóre ładnie powschodziły, a inne nie (poniżej dwie takie doniczki).

05_02_2015_024.jpg

05_02_2015_023.jpg

05_02_2015_022.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę tego będzie. :D

Jak będziesz się chciał podzielić nadwyżkami za jakiś czas, to chętnie kupę. :P

Jak coś z tego przetrwa to będę musiał się większości pozbyć - zorganizować jakąś wyprzedaż, bo nie będę miał gdzie tylu roślin trzymać.

Mi wystarczy ze trzy, może cztery rośliny z jednego klonu. Na razie wysiałem dwa klony ampullaria i jakiś jej MIX kolorystyczny, N. rafflesiana i niewielkie ilości gatunków górskich. Bądźmy więc dobrej nadziei, czas pokaże jak będą rosły dalej - a zdjęcia na pewno będę wrzucał.

Odnośnik do odpowiedzi