olka220 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 pęseta ??? i piwo?? moge się zgodzić ale umawiamy się wszyscy razem na jeden dzień żeby nie było nudno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Siewki N. ampullaria całkiem dobrze się trzymają Pojawiają się pierwsze N. rafflesiana var. alata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Pojawiają się trzecie listki na siewkach i widać że będą z dzbankami Wykiełkowały nasiona N. ampullaria moczone w GA3, żadnej różnicy nie zauważyłem w stosunku do nie zaprawianych kwasem, przynajmniej nic niekorzystnego, więc dla pewności jeżeli nie wiemy czy nasiona są świeże można śmiało traktować GA3. Zaczynają kiełkować nasiona wysiane znacznie później od powyższych, zarówno na kokosie, żywym i martwym torfowcu, więc jeżeli chodzi o kiełkowanie to raczej rodzaj podłoża nie ma szczególnego znaczenia jeżeli nasiona są świeże. Zobaczymy jak wpłynie podłoże na dalszy wzrost siewek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 SUPER , Moje GRATULACJE - oby tak dalej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Maleństwa Nepenthes ampullaria trzymaja się ładnie, ale rosną wolno. Natomiast pojawiają się nowe siewki, bardzo ładnie kiełkują głównie gatunki nizinne np. Nepenthes maxima i wysiany zaledwie 11 lutego Nepenthes mirabilis Red Co ważne zaczęły kiełkować w końcu gatunki górskie Nepenthes jacquelineae, N. rhombicaulis, N. izumiae i N. dubia Na fotce N. jacquelineae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Fajnie wyglądają te siewki ampullarii. Dokkrb jak te wszystkie siewki podrosną to będziesz musiał uważać żeby Cię one nie zjadły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Cały czas sporo się dzieje w wysianych dzbanecznikach Bardzo ładnie powschodził Nepenthes mirabilis, chyba nawet lepiej niż ampullaria. Dużo jest także N. maxima (Tentena, Central Sulawesi) W żywych torfowcach niestety szybko zarastają, ale może będą też szybciej rosły. Niektóre siewki N. ampullaria mają po dwa mini-dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Jak Ty to robisz że ani mech Ci tego nie zarasta ani glon??? Czekam na kolejną dostawę nasion na dniach powinna być ;-))) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 olka220 napisał: Jak Ty to robisz że ani mech Ci tego nie zarasta ani glon??? Czekam na kolejną dostawę nasion na dniach powinna być ;-))) W niektórych doniczkach glony rosną, ale tylko w tych, gdzie jako podłoże mam wymieszane martwe torfowce z torfem. Torfowce rozkładają się po wymieszaniu z torfem i stają się bardzo dobrą pożywką dla glonów, być może decyduje o tym nie najlepsza jakość tych torfowców. Ciepłe i wilgotne warunki niestety sprzyjają rozwojowi glonów, ale one mogą się rozwinąć tylko na stosunkowo żyznym podłożu. Dla przykładu tu glony z N. dubia Nie pojawiają mi się glony na mieszance torfu, perlitu i chipsów kokosowych. Stąd więc podejrzewam, że u mnie to dodatek torfowców do tego podłoża przyczynia się do wzrostu glonów. Nie pojawiają się też na samych martwych torfowcach. Wydaje mi się że czasem to może być wina samego torfu, np. może być zbyt żyzny. Dlatego ja w wielu doniczkach aby ograniczyć inwazję glonów zastosowałem bardzo cienką warstwę powierzchniową (ok. 0,5 cm) pociętego drobno torfowca żywego lub martwego, albo włókien kokosowych, na tych podłożach na razie nic się nie rozwija (poza pojedynczymi mszakami) bo są zbyt ubogie, oczywiście zasadnicze podłoże w doniczce oparte jest prawie wszędzie na torfie, perlicie i martwym torfowcu, czasem ze sporym dodatkiem chipsów kokosowych - w ten sposób rosnące siewki będą miały po odpowiednim wzroście dość zasobne podłoże, ale na powierzchni nic się pojawia. Też czekam jeszcze na nasiona kolejnych gatunków, na razie (poza jednym przypadkiem) przychodzą ok. 2 tygodnie od zakupu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 To bardzo ciekawe muszę przyznać bo ja mam faktycznie mieszanki torfu ,perlitu , torfowca i włókna kokosowego ale wierzchnia warstwa to włókna . Jak przyjdą teraz nasionka to przetestuje ten Twój patent z żywym i martwym torfowcem , zobaczymy co z tego wyjdzie ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Doniczki z N. ampullaria red są coraz bardziej zarośnięte, a widać, że jeszcze kiełkują jakieś spóźnione nasiona. Siewki jednak strasznie blade, dla próby jedną doniczkę zacząłem nawozić silnie rozcieńczonym nawozem dla storczyków. W końcu na większą skalę zaczęła kiełkować Nepenthes ampullaria biało-czerwona, choć wg Indonezyjczyków opisana jako czerwono -biała, ale ze zrozumiałych względów patriotycznych. Dwa miesiące kazała czekać, mam nadzieję że chociaż w części dzbanki będą się wybarwiały jak u osobnika z którego zebrano nasiona. Niestety w fitotronie mam już mało miejsca na dalsze eksperymenty z wysiewaniem dzbaneczników, dlatego przeniosłem się do szklarni. Resztki nasion, które mi zostały (a niektórych kupiłem 15 torebek nasiennych) wysiałem w kuwecie i już są pierwsze kiełkujące nasiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Super te małe dzbanuszki . Zresztą tak jak wszystkie " owadożerne" u Ciebie - tylko podziwiać . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Pojawiły się już dzbanki na siewkach Nepenthes maxima a także Nepenthes mirabilis Red, który co prawda jeszcze czerwonych dzbanków nie ma, ale liście już zdążyły się zaczerwienić, aby nie przesadzić zmniejszyłem trochę oświetlenie wyłączając dwie świetlówki. Nepenthes jacquelineae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Będziecie selekcjonować te dzbanki? W sensie przetrwa najsilniejszy. Wg mnie tak było by najlepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 mrDIIL napisał: Będziecie selekcjonować te dzbanki? W sensie przetrwa najsilniejszy. Wg mnie tak było by najlepiej. Przy takim zagęszczeniu roślin w doniczce niestety naturalne siły selekcji będą działać i pewnie najsłabsze wypadną, będą zbyt małe aby je przesadzać i rozsadzać, natomiast ja w hodowli staram się utrzymać wszystkie rośliny, nawet tym najsłabszym chcę dać szansę, każda strata to moja porażka. Myślę że warto próbować utrzymać wszystkie, bo wcale nie jest powiedziane, że przy odpowiedniej pielęgnacji nie wyrosną z nich piękne rośliny. A przypuszczam że zawsze znajdzie się ktoś chętny przygarnąć nawet taką najmniejszą sierotkę, tym bardziej że to znacznie większa satysfakcja z takiej właśnie rośliny uzyskać wyjątkowy okaz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi