Skocz do zawartości

dzbaneczniki z nasion

olka220

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pojawiają się trzecie listki na siewkach i widać że będą z dzbankami

16_12_2014_057.jpg

Wykiełkowały nasiona N. ampullaria moczone w GA3, żadnej różnicy nie zauważyłem w stosunku do nie zaprawianych kwasem, przynajmniej nic niekorzystnego, więc dla pewności jeżeli nie wiemy czy nasiona są świeże można śmiało traktować GA3.

16_12_2014_078.jpg

Zaczynają kiełkować nasiona wysiane znacznie później od powyższych, zarówno na kokosie, żywym i martwym torfowcu, więc jeżeli chodzi o kiełkowanie to raczej rodzaj podłoża nie ma szczególnego znaczenia jeżeli nasiona są świeże.

Zobaczymy jak wpłynie podłoże na dalszy wzrost siewek.

16_12_2014_070.jpg

16_12_2014_072.jpg

16_12_2014_073.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Maleństwa Nepenthes ampullaria trzymaja się ładnie, ale rosną wolno.

23_12_2014_026.jpg

Natomiast pojawiają się nowe siewki, bardzo ładnie kiełkują głównie gatunki nizinne

23_12_2014_027.jpg23_12_2014_030.jpg

np. Nepenthes maxima

23_12_2014_031.jpg

i wysiany zaledwie 11 lutego Nepenthes mirabilis Red

23_12_2014_002.jpg

23_12_2014_005.jpg

Co ważne zaczęły kiełkować w końcu gatunki górskie Nepenthes jacquelineae, N. rhombicaulis, N. izumiae i N. dubia

Na fotce N. jacquelineae

23_12_2014_036.jpg

23_12_2014_021.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas sporo się dzieje w wysianych dzbanecznikach

Bardzo ładnie powschodził Nepenthes mirabilis, chyba nawet lepiej niż ampullaria.

Nepenthes_mirabilis_27_02_2015_026.jpg

Nepenthes_mirabilis_27_02_2015_030.jpg

Dużo jest także N. maxima (Tentena, Central Sulawesi)

27_02_2015_036.jpg

W żywych torfowcach niestety szybko zarastają, ale może będą też szybciej rosły.

27_02_2015_038.jpg

Niektóre siewki N. ampullaria mają po dwa mini-dzbanki

27_02_2015_056.jpg

27_02_2015_061.jpg

27_02_2015_062.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ty to robisz że ani mech Ci tego nie zarasta ani glon???

Czekam na kolejną dostawę nasion na dniach powinna być ;-)))

W niektórych doniczkach glony rosną, ale tylko w tych, gdzie jako podłoże mam wymieszane martwe torfowce z torfem. Torfowce rozkładają się po wymieszaniu z torfem i stają się bardzo dobrą pożywką dla glonów, być może decyduje o tym nie najlepsza jakość tych torfowców. Ciepłe i wilgotne warunki niestety sprzyjają rozwojowi glonów, ale one mogą się rozwinąć tylko na stosunkowo żyznym podłożu.

Dla przykładu tu glony z N. dubia

27_02_2015_053.jpg

Nie pojawiają mi się glony na mieszance torfu, perlitu i chipsów kokosowych. Stąd więc podejrzewam, że u mnie to dodatek torfowców do tego podłoża przyczynia się do wzrostu glonów. Nie pojawiają się też na samych martwych torfowcach.

Wydaje mi się że czasem to może być wina samego torfu, np. może być zbyt żyzny.

Dlatego ja w wielu doniczkach aby ograniczyć inwazję glonów zastosowałem bardzo cienką warstwę powierzchniową (ok. 0,5 cm) pociętego drobno torfowca żywego lub martwego, albo włókien kokosowych, na tych podłożach na razie nic się nie rozwija (poza pojedynczymi mszakami) bo są zbyt ubogie, oczywiście zasadnicze podłoże w doniczce oparte jest prawie wszędzie na torfie, perlicie i martwym torfowcu, czasem ze sporym dodatkiem chipsów kokosowych - w ten sposób rosnące siewki będą miały po odpowiednim wzroście dość zasobne podłoże, ale na powierzchni nic się pojawia.

Też czekam jeszcze na nasiona kolejnych gatunków, na razie (poza jednym przypadkiem) przychodzą ok. 2 tygodnie od zakupu.

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo ciekawe muszę przyznać bo ja mam faktycznie mieszanki torfu ,perlitu , torfowca i włókna kokosowego ale wierzchnia warstwa to włókna .

Jak przyjdą teraz nasionka to przetestuje ten Twój patent z żywym i martwym torfowcem , zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Doniczki z N. ampullaria red są coraz bardziej zarośnięte, a widać, że jeszcze kiełkują jakieś spóźnione nasiona.

Siewki jednak strasznie blade, dla próby jedną doniczkę zacząłem nawozić silnie rozcieńczonym nawozem dla storczyków.

Nepenthes_ampullaria_09_03_2015_039.jpg

Nepenthes_ampullaria_09_03_2015_042.jpg

W końcu na większą skalę zaczęła kiełkować Nepenthes ampullaria biało-czerwona, choć wg Indonezyjczyków opisana jako czerwono -biała, ale ze zrozumiałych względów patriotycznych. Dwa miesiące kazała czekać, mam nadzieję że chociaż w części dzbanki będą się wybarwiały jak u osobnika z którego zebrano nasiona.

Nepenthes_ampullaria_white-red_05_03_2015_068.jpg

Niestety w fitotronie mam już mało miejsca na dalsze eksperymenty z wysiewaniem dzbaneczników, dlatego przeniosłem się do szklarni.

Resztki nasion, które mi zostały (a niektórych kupiłem 15 torebek nasiennych) wysiałem w kuwecie i już są pierwsze kiełkujące nasiona.

09_03_2015_005.jpg

09_03_2015_006.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się już dzbanki na siewkach Nepenthes maxima

Nepenthes_maxima_11_03_2015_011.jpg

a także Nepenthes mirabilis Red, który co prawda jeszcze czerwonych dzbanków nie ma, ale liście już zdążyły się zaczerwienić, aby nie przesadzić zmniejszyłem trochę oświetlenie wyłączając dwie świetlówki.

Nepenthes_mirabilis_11_03_2015_009.jpg

Nepenthes jacquelineae

Nepenthes_jacquelineae_11_03_2015_019.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Będziecie selekcjonować te dzbanki? W sensie przetrwa najsilniejszy.

Wg mnie tak było by najlepiej.

Przy takim zagęszczeniu roślin w doniczce niestety naturalne siły selekcji będą działać i pewnie najsłabsze wypadną, będą zbyt małe aby je przesadzać i rozsadzać, natomiast ja w hodowli staram się utrzymać wszystkie rośliny, nawet tym najsłabszym chcę dać szansę, każda strata to moja porażka.

Myślę że warto próbować utrzymać wszystkie, bo wcale nie jest powiedziane, że przy odpowiedniej pielęgnacji nie wyrosną z nich piękne rośliny.

A przypuszczam że zawsze znajdzie się ktoś chętny przygarnąć nawet taką najmniejszą sierotkę, tym bardziej że to znacznie większa satysfakcja z takiej właśnie rośliny uzyskać wyjątkowy okaz.

Odnośnik do odpowiedzi