Jowita Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Przy takim zagęszczeniu roślin w doniczce niestety naturalne siły selekcji będą działać i pewnie najsłabsze wypadną, będą zbyt małe aby je przesadzać i rozsadzać, natomiast ja w hodowli staram się utrzymać wszystkie rośliny, nawet tym najsłabszym chcę dać szansę, każda strata to moja porażka. Myślę że warto próbować utrzymać wszystkie, bo wcale nie jest powiedziane, że przy odpowiedniej pielęgnacji nie wyrosną z nich piękne rośliny. A przypuszczam że zawsze znajdzie się ktoś chętny przygarnąć nawet taką najmniejszą sierotkę, tym bardziej że to znacznie większa satysfakcja z takiej właśnie rośliny uzyskać wyjątkowy okaz. Czapki z głów przed prawdziwym PASJONATEM. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Siewki dalej rosną, coraz więcej pojawia się minidzbanków. N. mirabilis RED N. ampullaria Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Wspaniały widok - te małe dzbanuszki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) No, to i ja się dołącze Podłoże to torf:perlit:włókno kokosowe, przed użyciem siedziało w piekarniku w ok. 60*C żebym nie miał niespodzianek typu grzybki... Tak, to pęd kwiatowy D. B52. Wetknąłem go tam, bo nie mam zbyt dużo miejsca... [Chyba coś jest nie tak ;_;] Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Coś tam nowego we Wrazikowym growroom'ie też kiełkuje N. rajah (Gunung Tambuyukon) N. macrophylla (Gunung Trusmadi) N. rajah/ N. x kinabaluensis (N. rajah x villosa) (Mount Tambuyukon) Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy my czasem przez takie działania (a na pewno dokkrb) nie zmniejszamy ceny tych dzbaneczników? :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Tylko pytanie - co w tym złego ? Hodowla od nasion daje jeszcze więcej satysfakcji, niż nabyta dorosła roślina. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 @up Nic Właśnie lepiej jak zbijemy je z ceny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy my czasem przez takie działania (a na pewno dokkrb) nie zmniejszamy ceny tych dzbaneczników? :/ Tutaj akurat nie byłbym taki pewien - rzadsze gatunki wyhodowane z nasion (a tym bardziej ze znaną lokalizacją) są zazwyczaj o wiele droższe, niż "sklepowe" okazy z in vitro. Mało jest ludzi, którzy poświęcając tyle czasu i fatygi na uzyskanie takich okazów, są później skłonni do uprawiania działalności charytatywnej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Tutaj akurat nie byłbym taki pewien - rzadsze gatunki wyhodowane z nasion (a tym bardziej ze znaną lokalizacją) są zazwyczaj o wiele droższe, niż "sklepowe" okazy z in vitro. Mało jest ludzi, którzy poświęcając tyle czasu i fatygi na uzyskanie takich okazów, są później skłonni do uprawiania działalności charytatywnej No tak, ale co z roślinkami dokkrb, przecie tam ich z tysiąc będzie (znowu mi się rymuje...) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 No tak, ale co z roślinkami dokkrb, przecie tam ich z tysiąc będzie tongue.gif (znowu mi się rymuje...) Wierz mi, rozejdzie się to po kolekcjach i wielkiego krachu na rynku nie będzie... Co innego, gdyby zacząć multiplikować je w in vitro i regularnie produkować setki kolejnych - ale wątpię, żeby taki był cel tego projektu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Wierz mi, rozejdzie się to po kolekcjach i wielkiego krachu na rynku nie będzie... Co innego, gdyby zacząć multiplikować je w in vitro i regularnie produkować setki kolejnych - ale wątpię, żeby taki był cel tego projektu Dokładnie to żadnego planu nie miałem, na pewno nie nastawiałem i nie nastawiam się na handel, o czym może świadczyć brak jakiegokolwiek mojego ogłoszenia w dziale sprzedaży. Ale niestety nie wykluczam, że będę musiał się części moich wychowanków pozbyć, bo mimo wszystko miejsce się kurczy. Z nasionami dzbanków chciałem spróbować, po nieudanym początku miałem zrezygnować, ale zachęciła mnie Ola (Olka220) tym tematem. Chciałem mieć po prostu kilka roślin z natury, z lokacjami których nie kupiłem lub nie są do kupienia (sporo to pewnie będą jakieś fajne krzyżówki). Nie ukrywam że liczyłem, że przynajmniej po jednym czy dwie rośliny uda mi się wyhodować. Na razie jestem sam w szoku, że aż taka wysoka kiełkowalność, ale to jeszcze długa droga do uzyskania roślin, kwestia co z tego przeżyje, ale będę walczył aby jak najwięcej. Jak uda się utrzymać więcej niż potrzebuję (2-3 szt.) to pewnie pójdą w dobre ręce na wymianę na inne gatunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 W części doniczek już się ładnie zagęściło od dzbanków Nepenthes mirabilis Red (West Borneo) Nepenthes maxima Lowland (Tentena, Central Sulawesi) od małego puszcza spore dzbanki w stosunku do innych dzbaneczników Niektóre dopiero zaczęły wschodzić po trzech miesiącach, np. Nepenthes bongso (Mt. Talang, West Sumatra) Zaczęła mi także kiełkować Nepenthes naga i Nepenthes maxima Wavy, ociąga się jeszcze tylko Nepenthes nigra i N. aristolochioides. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 ja nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak Maxima lowland. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 ja nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak Maxima lowland. Maxima jest opisywana jako gatunek nizinny i górski, w opisach niektórych sklepach podają jako pośredni, jest to więc gatunek który ma bardzo szeroką skalę ekologiczną. Oczywiście nie wiadomo co jest prawdą z takiego opisu nasiona gdy się kupuje, ale dla mnie nie miałoby to znaczenia czy kupuję jako górski czy nizinny więc też nie zakładam że sprzedający ma jakiś cel aby tutaj wprowadzać w błąd. Może akurat nasiona były zbierane z warunków nizinnych, aczkolwiek na Czplants z tego samego rejonu są opisywane jako górskie, co się wcale nie wyklucza. Ja wszystkie swoje 4 maxima trzymam w warunkach nizinnych, rosną dla mnie przesadnie szybko, Wavy leaf już poszła w pnącze, po półtora roku uprawy. Chyba muszę przestać je dokarmiać, bo będą za chwilę nie do opanowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi