mrDIIL Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 To mnie pocieszyłeś ja swoją wavy Leaf trzymam w paludarium z warunkami nizinnymi i się bałem, że będzie źle. Sibuyanensis jest pod tym względem taki sam? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Sibuyanensis jest pod tym względem taki sam? On raczej pośrednie i górskie, więc jeżeli masz z warunków pośrednich to w nizinnych też wytrzyma, ale szału nie będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 To mnie pocieszyłeś ja swoją wavy Leaf trzymam w paludarium z warunkami nizinnymi i się bałem, że będzie źle. Sibuyanensis jest pod tym względem taki sam? Tutaj chyba już takich ustępstw nie będzie Nie tyle wymagane są niskie temperatury co znaczne jej spadki nocą. Mój Sibuyanensis był zakupiony ubiegłego lata. W związku z ciągłym ulepszaniem terrarium górskiego do stycznia był trzymany w terrarium nizinnym. Wyska temperatura około 28' w dzień i bez wiekszych spadków nocą około 24'. W tych warunkach nie dzbanował i występowała jakaś dolegliwość zagniwania liści. Po przeniesieniu do terrarium górskiego odżył w 100% Praktycznie od razu pojawiły się dzbanki dolegliwość liści zniknęła z tym że teraz zakres temperatur jest 22-23' dzień i 13-14' nocą. To samo dotyczy N.vogelli po przenieseniu dzbanuje i ma sie dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Wykiełkował nepenthes jacquelineae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 a poprzednie wyglądają o tak ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Mały update N. lowii (Murud) po lewej, a po prawej N. rajah (Tambuyukon) - możliwe, że to hybryda N. rajah x villosa Największa obecnie siewka N. macrophylla (Trusmadi), a z lewej schowane siewki N. micramphora N. rajah (Kinabalu) wysiane w październiku - jedynie 3 roślinki wykiełkowały i przetrwały, co na 15 nasion i tak jest niezłym wynikiem N. lowii (Trusmadi) z lutego - "trawnik" z dzbanków. Wkrótce będą rozsadzane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaxper Napisano 8 Października 2015 Share Napisano 8 Października 2015 Witam. Nie dawno przyszły do mnie nasiona N.ampullaria mix https://www.dropbox.com/s/c7exoea9iqhmgd5/IMG_3409.JPG?dl=0 https://www.dropbox.com/s/roeww8ffs6mx4ub/IMG_3417.JPG?dl=0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 8 Października 2015 Autor Share Napisano 8 Października 2015 Po pierwsze życzę dużo szczęścia bo przy takiej ilości nasion to tak szczerze mówiąc będzie cud jeśli choć jedna roślina dotrwa do 2 cm po drugie nasiona nie mogą dotykać perlitu górna warstwa podłoża powinna być z torfu albo z mchu który lepiej utrzymuje wilgotność. Ja osobiście mam już dość doświadczeń z nasionami dzbanków ! mam jeszcze duuuużo siewek ale już nie zamawiam nasion jestem jak najbardziej dumna i szczęśliwa że podjęłam wyzwanie i że się udało dotrwać do tych kilku cm czyli około 3-4 ale zdecydowanie za dużo przy tym zachodu ;-))) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 8 Października 2015 Share Napisano 8 Października 2015 Tak z ciekawości. Możesz wstawić zdjęcie paludarium w jakim je trzymasz? Ewentualnie pojemnik, w którym teraz jest doniczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Ola z tym perlitem to chyba jakieś przesądy, bo u mnie siewki rosną na perlicie całkiem dobrze, a czasami sypnęło mi się sporo bo wszystkie mieszanki robię na oko. Ale faktycznie nasion masz Kaxper niewiele, ale bądźmy dobrej myśli może się coś z tego przetrwa. U mnie największy problem z siewkami polega na mało stabilnych warunkach, rzadko ostatnio bywam w pracy i nie mam kiedy zaglądać do roślin, i czasem podłoże przesycha za mocno, a w szklarni często jest za za bardzo mokre, bo system zraszania "robi co chce" - w przypadku dorosłych roślin nie ma to większego znaczenia, ale siewki szybko eliminuje. Zaczęły mi kiełkować ostatnio zakupione nasiona, wysiane w połowie września: Nepenthes ampullaria Red with stripe and green peristome i N. ampullaria Dark Red. Wschodzi też Nepenthes albomarginata Grey, ale czekam jeszcze na dzikiego N. x Hookeriana - wszystkie z Sintang, West Kalimantan. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Biorąc pod uwagę Krzysiu że nasze domowe warunki nie umywają sie do Twoich ,systemów nawadniania ,chłodzenia itd to u mnie na perlicie faktycznie siewki czy też nasiona pleśnieją czernieją i tym podobne ;-( co do terrarium to teraz jestem w pracy i nie mam fotki ale jak wrócę to postaram się coś cyknąć i wrzucić . A tak na marginesie to już nie długo będzie dużo większe i ładniejsze , jak tylko się przeprowadzę planuje dość duże zrobić ;-))) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Sam za niedługo zamawiam dosyć sporo nasionek i chcę mieć jakieś szanse na wykiełkowanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Sam za niedługo zamawiam dosyć sporo nasionek i chcę mieć jakieś szanse na wykiełkowanie. Maćku tak patrzę i widzę że Ty niedaleko mnie mieszkasz daj znać na priv co kupujesz może się dogadamy i jeszcze raz zaryzykuje haha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaxper Napisano 10 Października 2015 Share Napisano 10 Października 2015 Ja swoje trzymam w zwykłym terrarium https://www.dropbox.com/s/hjc100oe2w7nz1v/IMG_3444.JPG?dl=0 maja zapewniona stała temperaturę, ze względu sąsiedztwa moich zwierzaków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi