Skocz do zawartości

dzbaneczniki z nasion

olka220

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To mnie pocieszyłeś :) ja swoją wavy Leaf trzymam w paludarium z warunkami nizinnymi i się bałem, że będzie źle.

Sibuyanensis jest pod tym względem taki sam?

Tutaj chyba już takich ustępstw nie będzie :(

Nie tyle wymagane są niskie temperatury co znaczne jej spadki nocą.

Mój Sibuyanensis był zakupiony ubiegłego lata.

W związku z ciągłym ulepszaniem terrarium górskiego do stycznia był trzymany w terrarium nizinnym.

Wyska temperatura około 28' w dzień i bez wiekszych spadków nocą około 24'.

W tych warunkach nie dzbanował i występowała jakaś dolegliwość zagniwania liści.

Po przeniesieniu do terrarium górskiego odżył w 100% yeah

Praktycznie od razu pojawiły się dzbanki :) dolegliwość liści zniknęła z tym że teraz zakres temperatur jest 22-23' dzień i 13-14' nocą.

To samo dotyczy N.vogelli ;) po przenieseniu dzbanuje i ma sie dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Mały update :)

N. lowii (Murud) po lewej, a po prawej N. rajah (Tambuyukon) - możliwe, że to hybryda N. rajah x villosa

9lh2qp.jpg

Największa obecnie siewka N. macrophylla (Trusmadi), a z lewej schowane siewki N. micramphora

15ezk92.jpg

N. rajah (Kinabalu) wysiane w październiku - jedynie 3 roślinki wykiełkowały i przetrwały, co na 15 nasion i tak jest niezłym wynikiem

9a1pol.jpg

N. lowii (Trusmadi) z lutego - "trawnik" z dzbanków. Wkrótce będą rozsadzane ;)

2epj5zb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Po pierwsze życzę dużo szczęścia bo przy takiej ilości nasion to tak szczerze mówiąc będzie cud jeśli choć jedna roślina dotrwa do 2 cm po drugie nasiona nie mogą dotykać perlitu górna warstwa podłoża powinna być z torfu albo z mchu który lepiej utrzymuje wilgotność.

Ja osobiście mam już dość doświadczeń z nasionami dzbanków ! mam jeszcze duuuużo siewek ale już nie zamawiam nasion jestem jak najbardziej dumna i szczęśliwa że podjęłam wyzwanie i że się udało dotrwać do tych kilku cm czyli około 3-4 ale zdecydowanie za dużo przy tym zachodu ;-)))

Odnośnik do odpowiedzi

Ola z tym perlitem to chyba jakieś przesądy, bo u mnie siewki rosną na perlicie całkiem dobrze, a czasami sypnęło mi się sporo bo wszystkie mieszanki robię na oko.

Ale faktycznie nasion masz Kaxper niewiele, ale bądźmy dobrej myśli może się coś z tego przetrwa.

U mnie największy problem z siewkami polega na mało stabilnych warunkach, rzadko ostatnio bywam w pracy i nie mam kiedy zaglądać do roślin, i czasem podłoże przesycha za mocno, a w szklarni często jest za za bardzo mokre, bo system zraszania "robi co chce" - w przypadku dorosłych roślin nie ma to większego znaczenia, ale siewki szybko eliminuje.

02_02_2015_005.jpg

02_02_2015_012~0.jpg

11_02_2015_033~0.jpg

16_12_2014_078~0.jpg

16_03_2015_004~0.jpg

01_04_2015_062~0.jpg

Zaczęły mi kiełkować ostatnio zakupione nasiona, wysiane w połowie września: Nepenthes ampullaria Red with stripe and green peristome i N. ampullaria Dark Red. Wschodzi też Nepenthes albomarginata Grey, ale czekam jeszcze na dzikiego N. x Hookeriana - wszystkie z Sintang, West Kalimantan.

2015_10_08_027.jpg

2015_10_08_029.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę Krzysiu że nasze domowe warunki nie umywają sie do Twoich ,systemów nawadniania ,chłodzenia itd to u mnie na perlicie faktycznie siewki czy też nasiona pleśnieją czernieją i tym podobne ;-(

co do terrarium to teraz jestem w pracy i nie mam fotki ale jak wrócę to postaram się coś cyknąć i wrzucić . A tak na marginesie to już nie długo będzie dużo większe i ładniejsze , jak tylko się przeprowadzę planuje dość duże zrobić ;-)))

Odnośnik do odpowiedzi

Sam za niedługo zamawiam dosyć sporo nasionek i chcę mieć jakieś szanse na wykiełkowanie. ;)

Maćku tak patrzę i widzę że Ty niedaleko mnie mieszkasz daj znać na priv co kupujesz może się dogadamy i jeszcze raz zaryzykuje haha

Odnośnik do odpowiedzi