Skocz do zawartości

Żarówka florist

Narcyz

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem u rodziców żarówkę FLORIST T60 40W E27 230V ANS-Lighting 610lm i mam pytanko co sądzicie o zastosowaniu jej w uprawie roślin owadożernych? Ja uważam że chyba będzie zbyt dużo ciepła wytwarzać...

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest w ogóle żarówka do roślin, tylko zwykła żarówka produkowana jako "roślinna" w celu obejścia dyrektyw unijnych (nie wiem akurat w jakim celu wypuścili wersję 40W, może omijają jeszcze jakiś inny przepis, ale jest też wersja 100W, a jak wiadomo nie można już produkować tak mocnych żarówek do użytku domowego).

edit: Byłem trochę do tyłu z przepisami, okazuje się, że tradycyjnych żarówek nie można już produkować ani sprzedawać na terenie UE W OGÓLE, niezależnie od mocy, stąd wszystkie modele tych żarówek są oznaczone jako specjalistyczne do roślin.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zakładac nowego tematu zapytam tutaj już przy okazji. Co sądzice o doświetlaniu 13W żarówką EXO TERRA REPTI-GLO 10.0 UVB?

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi

Pod SunGLO trzymałem kiedyś ostre papryki początkowo... Nie, nie nadają się takie. To bardziej grzeje jak świeci i jest dobre dla gadów, ale nie roślin. Już lepsze wyniki będą pod jakimkolwiek CFL/świetlówce o temperaturze barwowej ~6500K. 2700K stosował bym jako dodatek, który rzekomo pomaga stymulować kwitnienie.

Poza tym... UVB chciałbyś traktować rośliny? Przemyśl co tu jest nie tak. :P

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

To ja też się wypowiem :) tak jak beginner pisze nie można już produkować zwykłych żarówek...

"U mnie" w hurtowni np. jakiś czas po tym jak wprowadzono takie przepisy można było kupić żarówki zwykłe jako tzw"punkt świetlny" tak było napisane na nalepkach.

Ja używam takiej żarówki:

esa

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi