barbus Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Witam, postanowiłem i ja podzielić się zdjęciami moich podopiecznych. Sarracenia x moorei, w tle Sarracenia flava var. ornata: Nieoznaczony gatunek tłustosza: Heliamphora minor (choć nie wiem czy tylko minor bo jeden z kielichów jest trochę inny od pozostałych, węższy w dolnej części) Drosera adelae : Rosną jak chwasty, nie wygląda to rewelacyjnie, ale gdy zdejmę butelkę i wstawię do terrarium to zaczynają obumierać. Drosera nidiormis za nią ledwo widoczne D. aliciae i na środku jedna D. scorpioides. Wiem, że ciasno, ale ogranicza mnie powierzchnia użytkowa parapetu. Moje ostatnie 3 nabytki: D. indica D. binata i D. filiformis Darlingtonia californica, już pojawiają się dorosłe liście. Cephalotus follicularis: Nepenthes maxima 'Lake Poso' : Nepenthes × hookeriana : Nepenthes ventricosa : Nepenthes spathulata x aristolochioides w tle N. ventrata: N. spathulata X ovata: Nepenthes 'Rebecca Soper' : Nepenthes ampullaria 'Brunei Red' x 'Harlequin' : N. maxima x ventricosa: N. ventricosa x dubia N. vogeli: N. gymnamphora: Nepenthes spectabilis Sibuatan : Nepenthes petiolata : Nepenthes truncata: N. ampularia red speckled albo bicalcarata. Przyszły dwa, jeden nie przeżył nie wiem który. Wydaje mi się, na zdjęciu jest ampularia. N. mirabilis var. globosa albo mirabilis var echinostoma. Przyszły dwa, jeden nie przeżył nie wiem który. Widok ogólny: Ten jegomość który próbuje wypchnąć górną szybę to Nepenthes maxima 'Lake Poso' Paproć wyrosła sama z siebie, nieplanowana, ale urokliwa więc dopóki nie zarasta całego terrarium to zostaje W gąszczu terrarium jest jeszcze Nepenthes sanguinea Black Jack , N. albomarginata, Nepenthes Bloody Mary, Drosera prolifera. Przepraszam za brudne szyby w terrarium, te zacieki to pozostałość wody z mydłem, efekt walki z robalami. Obawiam się, że gdybym wyjął ten gąszcz żeby wyczyścić szyby to rośliki mogłyby to odchorować. I na koniec mandarynka i cytryna Edytowane 4 Września 2014 przez barbus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Jakie to terrarium ma wymiary? Całkiem ładnie Ci w nim dzbankują rosliny - czym oświetlasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Tytuł tematu skromny, a tu piękna kolekcja Uwielbiam dzbankowe maluszki, są urocze. Gdzie się zaopatrzyłeś w takie fajne dzieciaki? Też mi się wydaje, że na zdjęciu to N. ampullaria. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 Jakie to terrarium ma wymiary? Całkiem ładnie Ci w nim dzbankują rosliny - czym oświetlasz? Dziękuję Wymiary terrarium to 45x45 w górę 60. Czym doświetlam? Lampką biurkową, żarówka energooszczędna lexman 25W 6500K. Okno niby zachodnie, ale zaraz w sąsiedztwie stoi wysoki dom który ogranicza dostęp światła więc chyba już bedę zaczynał doświetlać, zwłaszcza iż zauważyłem, że dwa dzbanki zaczynają obumierać. Wydaje mi się, że wiązać to można ze skracającym się dniem. W okresie najdłuższych dni nie doświetlam wcale. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Przepiękne rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 Tytuł tematu skromny, a tu piękna kolekcja Uwielbiam dzbankowe maluszki, są urocze. Gdzie się zaopatrzyłeś w takie fajne dzieciaki? Też mi się wydaje, że na zdjęciu to N. ampullaria. Jeśli dobrze pamiętam to mniej więcej tak: Carnisana: Nepenthes maxima 'Lake Poso' , Nepenthes ventricosa , Nepenthes spathulata x aristolochioides , N. spathulata X ovata, Nepenthes 'Rebecca Soper' , Nepenthes truncata Roraima: N. maxima x ventricosa, N. ventricosa x dubia, N. vogeli, N. gymnamphora,Nepenthes petiolata , Nepenthes spectabilis Sibuatan (chyba), N. ampularia red speckled Heldros: Nepenthes sanguinea Black Jack Reszta od prywatnych hodowców. Też Kropko myślę, że to ampularia bo mój dorosły 'Brunei Red' x 'Harlequin' ma podobny kształt liści. Dziękuję za miłe słowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Wrzucam zdjęcie jako ciekawostkę, a może to nic dziwnego, może to jest normalne u kapturnic . Moja Sarracenia flava var ornata wypuszcza pęd kwiatowy zanim jeszcze pojawiły sie pierwsze liście. Więcej zdjęć nie wrzucam po po zimie nie ma czym się chwalić. Straty w trakcie zimowania były znaczne. Na szczęście Carnisana ze swoim kramikiem już niedługo zawita do Lublina to się uzupełni braki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Wrzucam zdjęcie jako ciekawostkę, a może to nic dziwnego, może to jest normalne u kapturnic . Moja Sarracenia flava var ornata wypuszcza pęd kwiatowy zanim jeszcze pojawiły sie pierwsze liście. To normalne, sporo kapturnic wypuszcza wiosną pędy kwiatowe przed pojawieniem się pierwszych liści, m.in. właśnie flava. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Barbus "Taaakie tam...... z parapetu" okazały się niezłą kolekcją-szczególnie dzbaneczniki , a w śród nich moje marzenie: Nepenthes ventricosa . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 hddk dziękuje za odpowiedź. Jowita, ta niezła kolekcja w chwili obecnej nie wygląda jak wtedy. Mimo że rośliny doświetlane to większość dzbanków straciły. Nepenthes ventricosa też bardzo mi się podoba - te jego ogromniaste pękate dzbaniory ale nie jest on jakiś trudno dostępny czy drogi, bez większych problemów możesz go nabyć. Jeśli chodzi o dzbanki moje marzenie to N. lowi i N. bicalcarata ale z tego co wiem nie tylko ja jestem zauroczony tymi dwoma gatunkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi