Skocz do zawartości

Przędziorki - jak to z nimi jest?

Crespo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Od trzech tygodni jestem posiadaczem nowej muchołówki - prawdopodobnie zarażona była przędziorkami, ostatnio mało obserwowałem rośliny z powodów wyjazdów, natomiast dzisiaj zauważyłem na kilku roślinach sporą ilość pajęczynek.

Z tego co obstawiam są to właśnie przędziorki. Co polecacie z tych preparatów które są dostępne na rynku ? Magus 200SC ? Provado ?

I jak to w końcu z tym jest, bo gdzieś na forum wyczytałem że ciężko o przędziorki przy owadożerach z powodu podwyższonej wilgotności w której nie mogą się rozmnażać. Więc w końcu co jest na rzeczy?

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze byłoby pokazać zdjęcie, jeżeli jest to możliwe. Przędziorki na roślinach owadożernych zdarzają się dość rzadko, ale oczywiście to jest możliwe. Wolałbym się upewnić co to jest, zanim coś doradzę.

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus mimo, że bym się starał nie wiem jak to teraz nie zrobię. Nie dysponuję sprzętem do makro, największe skupisko tych "pajęczynek" zebrałem rano :/ A teraz zostały pojedyncze "nitki" które ciężko mi uchwycić telefonem.

Ogólnie zaobserwowałem od jakiegoś czasu, zahamowania wzrostu przy kilku muchołówkach i szybsze obumieranie liści (opis więc by się zgadzał, ale z drugiej strony mamy mniej światła na zewnątrz, zbliża się jesień więc stwierdziłem że to naturalne).

Jakbym starał się dokładnie to opisać - mikroskopijnych rozmiarów "nitki" pomiędzy pułapkami ...

Rano postaram się coś podrzucić

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak rozumiem zebrane nitki pojawiają się ponownie na roślinie? Jeżeli tak, to diagnoza jest dość pewna, szczególnie w połączeniu z pogarszającym się stanem rośliny. Jutro zerknę jakie preparaty dobrze działają na przędziorka. Choć już widziałem, że padły propozycje, także nie wiem czy coś dodam do tego.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj udało mi się zrobić zdjęcie, na którym mniej więcej widać to o czym mówię. Zakupiłem Magus 200SC (też widziałem, że na forum polecał ktoś, a nie był dostępny u mnie Polysect). Spryskałem wczoraj i czekam na efekty. Nie wiem tylko czy pajęczyna widoczna na zdjęciach powstała po spryskaniu, czy przed ... obstawiam raczej, że przed a po prostu nie zauważyłem jej przy zdejmowaniu pozostałych.

post-4995-1410263126_thumb.jpg

Co do zmian na roślinach, zaobserwowałem znaczne zahamowania jeśli chodzi o wzrost nowych pułapek i dużo szybsze gnicie starych na roślinach "odseparowanych". Na tych, na których nie zauważyłem pajęczynek, wszystko przebiega pomyślnie.

Edytowane przez Crespo69
Odnośnik do odpowiedzi

DIIL - masz napisane powyższe porady co do środków testowanych, skutecznych i polecanych, oraz magusa, którego kupił Crespo69, który dla mnie jest mniej skuteczny i niby wolniejszy w działaniu od Polysectu. Więc po co pytasz, skoro wątek o chemii nawet też jest. :)

E: Crespo - dla mnie przędziorki. Morduj wytrwale.

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się tylko nad częstotliwością oprysku. Na opakowaniu podane jest jedynie stężenie dla róż pod osłonami (0,6ml /1l wody) - raz na tydzień przez trzy tygodnie. Użyłem narazie mniejszego stężenia 0,2ml/600ml ... żeby sprawdzić jak rośliny zareagują na chemię.

Odnośnik do odpowiedzi

Również stosowałem środek Magus na przędziorki, ale na roślinach nieowadożernych. Wydaje się, że skuteczny. Na owadożerach przędziorków jeszcze nie miałem. Generalnie one są małe, ale ja je zawsze widzę, nie patrzę po pajęczynach, które mogły zrobić równie dobrze normalne pająki. Ewentualnie jakiejś lupy możesz użyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Super, ale jakim środkiem? :) Bo nie ma nic na wszystko, a jak coś jest do wszystkiego, to jest do d*py. Więc zweryfikuj swoje informacje o co chodzi, a potem pytaj.

Powiedziane jest tylko tyle, że do róż. Nie rzucę linkiem, bo nie wiem czy można.

#ALEŻEMNIEZAUWAŻYŁPOSTA3

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi