emczer Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Dill, Ty tak poważnie? Przeczytaj co napisał painkiler w poście #3 oraz ja w późniejszym, na temat polysectu. Masakra... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 To znaczy, ta pajęczyna wygląda mi na od pajączka. Nie widzę jej na żywo, więc nie wiem czy tam coś małego, kulistego po niej się nie rusza, ale takie pajęcze sieci na muchołówkach to nie jest rzadkość. Tym bardziej, że akurat roślina wygląda zdrowo, nie jakby miała pasożyta. Przyglądnij się czy coś chodzi po tej pajęczynie albo po roślinie, jak nie, to nie ma mowy o przędziorkach, bo jak one są, to widać je zarówno na roślinie jak i pajęczynie, które snują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 (edytowane) To znaczy, ta pajęczyna wygląda mi na od pajączka. Nie widzę jej na żywo, więc nie wiem czy tam coś małego, kulistego po niej się nie rusza, ale takie pajęcze sieci na muchołówkach to nie jest rzadkość. Tym bardziej, że akurat roślina wygląda zdrowo, nie jakby miała pasożyta. Przyglądnij się czy coś chodzi po tej pajęczynie albo po roślinie, jak nie, to nie ma mowy o przędziorkach, bo jak one są, to widać je zarówno na roślinie jak i pajęczynie, które snują. Przyglądałem się kilka razy i nie zauważyłem nic co się po niej porusza. Ściągnąłem wykałaczką wszystkie pajęczyny i będę obserwował czy pojawia się coś nowego. Najgorsza sytuacja spotkała mnie z rotundifolią (tą od Ciebie Cephalotus), otóż całe wakacje rosła wręcz podręcznikowo, na wszystkich 3 roślinach pojawiły mi się pędy, zebrałem nasiona które niedawno wysiałem i wykiełkowały, jednak nagle wszystkie rośliny jakby coś zaatakowało ... trudno mi to opisać, ale straciły wszystkie kropelki, nie wypuszczają w ogóle nowych liści i znacznie osłabły - zauważyłem na tych roślinach również pajęczynki. Zrobiłem test i dwie przesadziłem bezpośrednio do torfu, jedną rotundifolię zostawiłem w żywym mchu. Zobaczę czy to coś pomoże. Więc coś jest na rzeczy chyba :/ Znowu obok rotundifolii stała Pink Venus (również od Ciebie), miała na sobie z dwie pajęczynki a rośnie w takim tempie, że niedługo zacznie zjadać swoje pułapki Edytowane 11 Września 2014 przez Crespo69 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Twoje pajęczyny zrobił pająk... rośliny mogą być zaatakowane przez jakieś inne roztocza roślinożerne. Ale przędziorki jak u mnie się pojawiały to rozpoznać się je dało po charakterystycznych, żółtych plamkach, które pojawiały się przed jakimiś bardziej rozbudowanymi pajęczynami... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Takie robale białe, czarna końcówka i tak jakby pojedyncze czarne "jelito" w środku, to są larwy przędziorków czy jakieś inne tałatajstwo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Takie robale białe, czarna końcówka i tak jakby pojedyncze czarne "jelito" w środku, to są larwy przędziorków czy jakieś inne tałatajstwo? Larwy ziemiórek, groźne dla siewek i młodych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 A ja dzisiaj doznałem szoku. Odkryłem pierwszy raz przędziorki na owadożerach, ale najciekawsze gdzie: w terrarium na D. adelae Myślałem, że w podwyższonej wilgotności przędziorki nie mogą się rozmnażać, a tu zonk... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Larwy ziemiórek, groźne dla siewek i młodych roślin. Naprawdę? Toć to jest większe niż ziemiórka ze 5 razy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Naprawdę? Toć to jest większe niż ziemiórka ze 5 razy... Tak wyglądają larwy ziemiórek, porównaj. http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A...=29&ndsp=20 http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A...=29&ndsp=20 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Radku te twoje to są jakieś roztocza roślinożerne... Walczę z nimi na tłustoszach i nic na nie nie działa... jedynie ręczne zbieranie :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Na roztocza nasz kolega - dobroczynek Edytowane 13 Września 2014 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Na roztocza nasz kolega - dobroczynek Mi się jakieś roztocza dobroczynkopodobne zalęgły na wszystkich kapturnicach... nic nie ruszają oprócz much i nektaru Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi