7Sebalos7 Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Cześć, Niedługo minie rok mojej walki z grzybem na cefalku, początek: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=17137&hl=. Obecnie roślinka ma sporo liści i mnóstwo małych pułapek wielkości około 5 mm. Już dawno nie spryskiwałem TOPSINEM, ostatni okres to praktycznie kiedy otwierałem pierwszy temat. Teraz nie wiem czy dobrze robię ale systematycznie odcinam liście z grzybem, nie przynosi to jednak pożądanego efektu i grzyb prędzej czy później i tak się pojawia na kolejnych. Chyba wrócę znowu do oprysków TOPSINEM. Co radzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Więcej przewiewu powietrza i słońca, mniej wody i wilgoci, oraz topsin co 2 tygodnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Z tego co widzę, to rok temu Cephalotus dokładnie Ci napisał co i jak : [...] z tego co widzę na miniaturce Cephalotusa, to grzyb. Zdarza się przy osłabionej roślinie i niesprzyjających warunkach. Topsin = fungicyd. Najmniejsze proponowane stężenie. Nie wyleczy to Cephalotusa, ale zmniejszy dolegliwości. Będzie trzeba co jakiś czas powtarzać oprysk, powiedzmy raz na dwa tygodnie. Dopiero wiosenne słońce może usmażyć grzybka. Ale dopiero wymiana liści i pułapek może spowodować wyleczenie, w które wątpię. Stawiam, że zawsze będzie go miał, ale przy pełni zdrowia go zwalczy.[...] Jednym słowem, grzyb nadal będzie Ci powracał i roślina jedynie sama może go zwalczyć gdy będzie w pełni zdrowa. Znowu mamy jesień i zapewne problem będzie się powiększał tak jak w ubiegłym roku :/ Spryskuj topsinem zmniejszy objawy. Edytowane 9 Września 2014 przez Crespo69 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 9 Września 2014 Autor Share Napisano 9 Września 2014 Więcej przewiewu powietrza i słońca, mniej wody i wilgoci, oraz topsin co 2 tygodnie. Ok, może wystawię go na zewnątrz, do kiedy i jakich temperatur go trzymać? Jeżeli chodzi o wilgoć to dbam żeby w podstawce ciągle była woda ale może troszkę go podsuszę i ograniczę uzupełnianie wody. Co sądzicie żeby dolewać po 2-3 dniach od wsiąknięcia całej wody? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Przeczytaj całość: http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ce...ollicularis.php Ja swojego podlewałem 2x na tydzień i było , nie trzymałem nigdy non stop w wodzie, chyba, że w upały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 9 Września 2014 Autor Share Napisano 9 Września 2014 Przeczytaj całość: http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ce...ollicularis.php Ja swojego podlewałem 2x na tydzień i było , nie trzymałem nigdy non stop w wodzie, chyba, że w upały. Kiedyś to czytałem ale dobra rada warto odświeżyć. Jak to podlewałeś? Przecież owadożerów się nie podlewa tylko przez podsiąkanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Z tym podlewaniem to różnie bywa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 22 Września 2016 Autor Share Napisano 22 Września 2016 Słuchajcie cefalotusik ogólnie nieźle się zregenerował i rozrósł. Wygląda na to że wysiłek nie poszedł na marne. Jutro wrzucę fotki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi