Skocz do zawartości

Światło dla rosiczek tropikalnych

Cupra111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wertuje forum od jakiegoś czasu ale nie znalazłem interesujących mnie konkretów. Doradźcie mi proszę jakie oswietlenie powinienem zastosować w takim to przypadku:

Zamiast uprawy "doniczkowej" postanowiłem posadzić rosliny razem w jednym zbiorniku o wym. 60x40cm i wysokości ścianek ok 25-30cm. Bedą to tylko rożne gatunki rosiczek sub- i tropikalnych. Z założenia zbiornik otwarty od góry aby ich nie udusić.

Wszystko zaplanowane, nasiona w drodze tylko ostatnia kwestia - oswietlenie i jego moc... Zamierzam zastosować światło 6500K ew z dodatkiem 10000K tylko jaką moc całkowitą powinno mieć takie oswietlenie?

I druga kwestia czy Waszym zdaniem lepiej ładować sie w typowe świetlówki liniowe (60cm T5) czy żarówki energooszczędne? Podstawowym kryterium wyboru jest dla mnie dobro roslin - prawidłowy wzrost i wybarwienie. Koszty prądu drugorzędne.

Ma to być światło zasadnicze, ponieważ mimo bardzo jasnego mieszkania z racji wielkości "drosarium" nie jestem w stanie ustawić zbiornika w najjaśniejszych miejscach w domu.

Dzięki serdeczne i pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Wiem jak wybranie dobrego oświetlenia jest ważne każdego hodowcy, zwłaszcza początkującego. Jest na tej stronie wiele artykułów z wiedzy teoretycznej, jednak dużo osób nie umie sobie przełożyć wiedzy teoretycznej na praktyczną.

"Interesujące Cię konkrety", są i to w pierwszym, przypiętym poście nt. oświetlenia w linku którym podał Painkiller1 jako Podsumowanie.

Często w tego typu artykułach są podane dane i teoria, które niewiele mówią forumowiczom, a wydaje mi się że większość chce dostać "na tacy" konkretny przykład "jak zrobić" i konkretną kombinację kolorów i mocy by roślinki dobrze się czuły.

W wielkim skrócie:

Potrzebujesz kilka sztuk(3 lub 4) philips tornado - na zwykły gwint "żarówkowy", >20W - 15cm nad roślinami.

Lub:

2 lub więcej świetlówek liniowych t5, 24W roślinną i dzienną: najlepsze rozwiązanie to grolux i daylight, lub grolux i aquastar umieszczone w oprawie rastowej, wysokość ok 20-30 cm nad roślinami - zależy ile świetlówek.

Lub:

Oświetlenie z małego panelu ledowego / Power-ledowego o mocy ok 15W, dostępne są panele na allegro, lub w akwarystycznych sklepach. Można to zrobić samemu. Tu wysokość trzeba ustalić patrząc na stan i kondycję roślin, gdyż kilka W w jedną i drugą stronę robi dużą różnicę.

To są najprostsze i najskuteczniejsze sposoby. Każdy dobry i każdy służy najlepszym warunkom dla roślin. Od Ciebie zależy na co sobie pozwolisz i jakich efektów chcesz uzyskać. Ew wstrzymaj się kilka dni bo za niedługo kończę swój artykuł o "doświetlaniu roślin dla początkujących" z konkretnymi przykładami, dzięki czemu, będziesz mógł bardziej określić swoje oczekiwania, co do oświetlenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy artykuł z linku przeczytałem kilka razy! tylko jakoś nie znajduję w nim ani odpowiedzi ani zasady jaką mam się kierować przy doborze MOCY w zastosowanym oświetleniu. 50, 80, 100W?

Kolego od nektaru 1. LEDy w zasadzie odpadają, 2. No właśnie-co dla roślin będzie lepsze w praktyce: żarówki CFL czy klasyczne T5? i po 3. jeśli świetlówki T5 to ILE???

PS. A to jest to do czego zmierzam:

pzdr

post-6863-1410270549_thumb.jpg

Edytowane przez Cupra111
Odnośnik do odpowiedzi

No ok ale z drugiej strony jest możliwość, przynajmniej teoretycznie "przypalenia" roślin, abstra[beeep]ąc od wytwarzanej temperatutry...

I dlatego pytam ile tych watów na te moje 60x40cm??

Bez tych informacji nie ruszę z pracami... unsure

Odnośnik do odpowiedzi

W terrarium z dzbankami mam 4x24W i to jest bardzo dużo jak na dzbanki. Myślę że do pełnego, samodzielnego oświetlenia rosiczek wystarczą 2 lub 3 świetlówki, ale z racji tego, że coś naturalnego światła zawsze wpadnie dobre będą dwie w jakiejś ładnej oprawie. To nie jest pewnik że się ładnie wybarwią - bo będzie duża różnica między sezonami lato - zima.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nikt więcej się nie wypowie, zwłaszcza w kwestii rosiczek, to chyba zdecyduję się na 2x24W T5, choć nie zdziwię się jeśli okaże się to nieco za mało.. No i wtedy 2xSylvania Grolux 55cm

A jakie macie zdanie na temat żarówek CFL, kompaktów itp. (zwał jak zwał)... ? Chodzi mi o praktykę na roślinach (wzrost, wybarwienie).

pzdr

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak przedmówcy pisali, na początek powinno wystarczyć 2x24W- Grolux, np z Aquastarem. Jak będziesz widział, że nie jest do końca dobrze, zawsze możesz dołożyć drugi komplet ;)

Co do kompaktów, to wydaje mi się, że lepiej wypadają jednak T5. Kiedyś można było dostać zarówki Megaman Plant, które w połączeniu np. z Philips Tornado dawały dobre rezultaty. Niestety, teraz ta żarówka nie jest już chyba dostępna.

Odnośnik do odpowiedzi

A co lepiej zrobić-zbudować belkę do T5-ek samemu i wtedy mieć możliwość ewentualnej rozbudowy czy kupić gotowca?

Choć ceny gotowych trochę mnie wkurzają - 2x24 ok.160pln, 3x24 to już 250pln (bez swietlowek)!!! :huh:

Edytowane przez Cupra111
Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie gotowy zestaw 2x24W z allegro. Chodzi mi o same świetlówki, statecznik elektroniczny i odbłyśniki. Statecznik sobie gdzieś schowasz, dwa odbłyśniki możesz ze sobą połączyć (ja łączyłem kawałkiem płaskownika aluminiowego i przymocowałem do nich kawałki łańcucha i całość do okna :)).

Wyglądało to tak:

post-3513-1410278422_thumb.jpg

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy artykuł z linku przeczytałem kilka razy! tylko jakoś nie znajduję w nim ani odpowiedzi ani zasady jaką mam się kierować przy doborze MOCY w zastosowanym oświetleniu. 50, 80, 100W?

Kolego od nektaru 1. LEDy w zasadzie odpadają, 2. No właśnie-co dla roślin będzie lepsze w praktyce: żarówki CFL czy klasyczne T5? i po 3. jeśli świetlówki T5 to ILE???

PS. A to jest to do czego zmierzam:

pzdr

Widząc zdjęcie projektu osobiście poleciłbym Tobie Te świetlówki:

Pierwsza

Druga

Lub jeszcze lepiej - po dwie sztuki każdej z nich.

Hoduję same rosiczki i pod tym światłem doskonale sobie radzą.

Obudowy do tych świetlówek nie są drogie (w leroyu płaciłem jakoś po 30 zł za sztukę), i można je ładnie obudować, jeżeli kładziemy na estetykę oczywiście.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki karaluchu, jest to opcja tymbardziej ze masz je sprawdzone ale z drugiej strony nie wiem czy jednak nie lepiej t5 - sa jednak wydajniejsze a z kolei technicznie łatwiejsza byłaby instalacja jakiś kompaktów ( żarówek energooszcz) a łatwiej kupić oprawki i po prostu wkręcić żarówkę :P tylko ze one z kolei nie maja podbitych, pożądanych dla roslin kolorów widma czyli niebieskiego i czerwonego... Ehhhh może jakoś to wyjdzie <_<

UPDATE:

No więc stało się - jest światło w postaci 4x24W T5 i nawet świeci :0 ale wydaje się, że dla kilkunastodniowych siewek wbrew pozorom jest go chyba dużawo.. Więc teraz dostają 2x lub 3x24W przez 13-14h i zobaczymy jak będzie. Odległość mniej więcej niecałe 30cm.

Przy okazji wpadł mi do głowy pomysł żeby stworzyć wątek dotyczący oświetlenia, w którym każdy z nas mógłby opisać swoje doświadczenia i obserwacje związane z oświetleniem a mówiąc dokładniej opisywalibyśmy czym oświetlamy (liczba źródeł światła, moc, marka, model świetlówki lub żarówki, odległość od roślin i ewentualnie czas ale on jest raczej stały więc ten parametr opcjonalnie). No i oczywiście co doświetlamy. Myślę, że taka wymiana informacji i doświadczeń mogłaby pomóc wypracować jakiś model doświetlania poszczególnych gatunków roślin, bo na razie pomimo wielu, szeroko dostępnych informacji sam miałem problem aby dobrać to najlepsze i najbardziej efektywne w praktyce.

Także piszcie co tam macie a Pana Admina z Australii tez poproszę o przemyślenie tematu bo uważam, że warto

pozdrawiam!!!

Edytowane przez Cupra111
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...