Skocz do zawartości

D. capensis usychające listki.

lilfil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od około tygodnia mojej D. capensis przesychają po kolei wszystkie listki. Szkodników żadnych nie widzę na torfie i nie wiem czym to jest spowodowane. Podsychają starsze listki jak i te młode, które niedawno wypuściły. Czy przyczyną jest rosnący pęd kwiatowy? Załączam zdjęcia.

post-6828-1410353991_thumb.jpg post-6828-1410354001_thumb.jpg post-6828-1410354010_thumb.jpg post-6828-1410354019_thumb.jpg

Edytowane przez lilfil
Odnośnik do odpowiedzi

Roślinka może być osłabiona podczas kwitnięcia. Obecnie nie ma takich upałów by miała tak mokro, więc odlej nadmiar wody w podstawku i daj ją w najjaśniejszy/najsłoneczniejszy parapet. Podłoże staraj się trzymać wilgotne a nie mokre. Gratuluje pędu kwiatowego, roślinka powinna bez problemu przeżyć - więc życzę owocnego zbierania nasion ;P

Odnośnik do odpowiedzi

Roślina wygląda na świeżo przesadzaną, zapewne tuż przed zakupem. Możliwe, że tak reaguje na przesadzanie. Takie pytania proszę zadawać na subforum "Pytania i Odpowiedzi", żeby rozbudowywać zbiór pytań w tamtym miejscu.

Odnośnik do odpowiedzi

Roślinę mam jakieś 5-6 tygodni. Po zakupie jej nie przesadzałem i właśnie myślę, czy by tego nie zrobić. Rośnie w torfie sphagnum i stoi w miejscu gdzie słońce ma od mniej więcej godziny 12.30 do zachodu. Aktualnie niezbyt ładna pogoda, więc staram się doświetlać lampką.

Dzięki za odpowiedź, natychmiast odlewam nadmiar wody. Czy muchołówce także mam odlać, bo staram sie trzymać obydwu wodę na tym samym poziomie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie czytałem dość dużo, tyle ze na każdej stronie co innego pisze ;p Racze czytam żeby utrzymywać ciągle 2 cm wody w podstawce, potem żeby dolewać wody o kilku godzinach od wyschnięcia wody w podstawce i trzymać 1 cm wody i nie wiem w końcu do czego się stosować :) I tak doświetlam zwykła biurkową, bo z tego co pamiętam gdzieś przeczytałem, że od biedy się nada ;] Ale w każdej chwili mogę zakupić specjalną terrarystyczną Sun Glo lub inna.

Odnośnik do odpowiedzi

Roślinę mam jakieś 5-6 tygodni. Po zakupie jej nie przesadzałem i właśnie myślę, czy by tego nie zrobić. Rośnie w torfie sphagnum i stoi w miejscu gdzie słońce ma od mniej więcej godziny 12.30 do zachodu. Aktualnie niezbyt ładna pogoda, więc staram się doświetlać lampką.

Dzięki za odpowiedź, natychmiast odlewam nadmiar wody. Czy muchołówce także mam odlać, bo staram sie trzymać obydwu wodę na tym samym poziomie :)

Roślinka nie wymaga przesadzenia, a na pewno nie przed kwitnięciem i zawiązaniem nasion. Jeśli będziesz utrzymywał podłoże wilgotne a nie mokre i jeśli z powodu nadmiaru wody nie zaczęły gnić jej korzenie, powinno być wszystko w porządku. Muchołówce również delikatnie ogranicz podlewanie. Taka ilość wody jest dobra w pełnym słońcu, by podłoże było ciągle wilgotne i nie uschło "na wiór". A gdy słonko za chmurką, podłoże tak szybko nie przeschnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Sun glo lub podobne to Ci tylko dzięki UVB dobiją roślinę. Chcesz czymś doświetlać, to celuj w CFL o barwie białej zimnej ~6500K.

A co tam masz w lampce nie wiem, ale najpewniej masz to za blisko i przypala Ci liście, wsio.

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie tą lampką nie doświetlam rosiczki, w tygodniu było dużo słońca i nie było potrzeby, więc to nie od lampki przesychają listki. Doświetlam tylko młode rosiczki, które niedawno mi wypuściły z nasion. Wydaje mi się, że to od nadmiaru wody, tak jak pisał spijając_nektar. Odlałem już całą wodę z podstawek, poczekam i zobaczymy co z tego będzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam od siebie, że moje d. capensis też były piękne nim zaczęły kwitnąć... Wygląta na to, że wszystkie młode rosiczki tracą w dużej mierze rosę i schną im listki z powodu kwitnienia.

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie roślina użytkownika lilfil, ma inny problem niż zbyt duża ilość wody lub też kwitnienie.

To moje kwitnące capensisy mające nawet po dwa pędy kwiatowe. Trzymam je w 7 cm doniczkach, które są w podstawce z 3cm wody (stale - automat :D )

post-6274-1410368283_thumb.jpg post-6274-1410368288_thumb.jpg post-6274-1410368295_thumb.jpg post-6274-1410368301_thumb.jpg

Na zdjęciach tych, widać, że ani woda, ani kwitnienie, nie pozbawia roślin rosy na liściach czy też ich usychania :)

Jestem za tym, aby lilfil szczegółowo opisał warunki hodowli (woda, torf, światło...) wtedy coś poradzimy ;)

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak wczesniej pisałem, rosiczka rośnie w torfie sphagnum, ma pełne słońce od około 12.30 no i wcześniej utrzymywałem stale około 2 cm wody destylowanej. Od zakupu kilka tygodni temu nie przesadzałem rośliny. To chyba na tyle :-P

Odnośnik do odpowiedzi