Skocz do zawartości

Pomoc w terrarium (budowa)

Gr0m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie czy pleksa ( szklo akrylowe) moze posluzyc jako pokrywa? oczywiscie wentylacja bedzie dziury + wiatrak(i),chodzi mi glownie o to czy ta pleksa bedzie miala "za duzy filtr" swiatla? taki szybki rysunek bo do pracy zaraz pedze:D

post-6872-1410354862_thumb.png

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Gr0m!

Przede wszystkim powiedz nam co chcesz tam trzymać, gdyż wiele roślin owadożernych nie wymaga terrariów. Pleksi - sama w sobie jest nieco gorszym pomysłem od tafli szła. Temperatura sprawia że może popękać, lecz to nie jest reguła. Osobiście do dzisiaj trzymam wiele roślin w akwarium przykrytym taflom szkła i świetlówkami "na górze". Nie używam tam żadnej wentylacji, gdyż po to jest terrarium, by wilgotność w nim podnieść i utrzymać, ruch powietrza jest wymuszony przez cykliczne włączanie i wyłączanie wiatraczka z komputera. Pleśń się nie pojawia, gdyż wszystko co tam jest: doniczki, torf, rośliny, ozdoby, mieszanki i podłoża - wszystko to jest sprawdzone i wypróbowane.

Dla wglądu, zdjęcie mojego dzbankowego przedszkola.

Jedno akwarium z tłustoszami jest odkryte, a dzbanki zakryte szkłem:

Edit: Zmierzyłem je z ciekawości i ma bardzo podobne rozmiary do Twoich: 75cm x 30cm x 37cm(h)

Edit: oświetlenie 2x18W może być za słabe, jednak jest to kwestia: co tam chcesz trzymać :)

post-6601-1410434866_thumb.jpg

Ps: Bardzo proszę, używaj polskich znaków i zasad pisowni na forum :)

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za brak polskich znaków ale to pośpiech i przyzwyczajenie... unsure

Zakochałem się w Cafelusach i Heliamfory, dodatkowo na 100 Drosera prolifer i może dwie jej siostry i się zobaczy co więcej...

Dlaczego pleksa? Ponieważ można ja przyciąć,przewiercić itp montaż wiatraka(ów) był by właśnie na pleksie jak i belki oświetleniowe.

Myślę że jeżeli w pleksie wywiercę dziurki(małe na początek) to nie będzie wilgoć tak uciekać, a jeżeli byłoby inaczej to można dziurkę zaślepić i po kłopocie.

Świeże powietrze raczej nie zaszkodzi:)

Jutro jadę do szklarza przedstawić mu rysunek owego terra ... Ciekawe czy podoła i jaką cenę krzyknie.

Będzie to terra z otwartym przodem typu gilotyna lecz chcę szkło mieć z przodu z jakieś 12cm a reszta przedniej "ściany" będzie ruchoma góra i dół do podlewania etc.

Jeżeli przyjdzie terra to zapraszam tu częściej bo będziesz(cie) mi potrzebni :)

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie się tym tematem.:)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam! Jutro na 99% dostane swoje terra:) Higrometr i Termometr już zamówiony . Mam już dwie belki oświetleniowe 2x18 i świetlówki 2x 6500k Daylight i 2x 8500K Fluora.

Stan Roślin na dzień dzisiejszy to:

2x nepenthes Bloody Mary jedna młodziutka z 8 dzbankami a druga starsza 0!!dzbanków (bo z liroya)

2x muchołówki (najprawdopodobniej typical)

7x rosiczka Alicji

1x rosiczka Madagaskarska

4x rosiczka Capensis

1x tlustosz (chyba) Tina

1x Gracilis x Moctezumae

1x kapturnica Barbapapa

+ 5 liści z tłustosza

Fotorelacja z budowy będzie na 100%

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz trzymać to wszystko razem ? Zdajesz sobe sprawę, że część z tych roślin wymaga zimowania, a część nie ? Jak zamierzasz rozwiązać tę kwestię ? To ma być kompozycja, czy po prostu wszystko będzie w doniczkach tam stało ? I najważniejsza kwestia.....żadna z tych roślin nie potrzebuje terrarium....

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Tak wiem o zimowaniu. Muchołówki i kapturnica będę zimować .

Narazie mam prowizoryczne oświetlenie 2x18W i stwierdzam ze wszystkie roślinki odbiły i nabrały lepszych kolorków i mają więcej kropel.

Terrarium chcę z tego względu:

-estetyka

-podnieść wilgotność dal dzbanków

-kijowe doświetlenie okna (słonko w tej chwili świeci bezpośrednio od 6;30 do 11;30

W terra rośliny będą w doniczkach i dopiero będę eksperymentował i dokupywał rośliny które potrzebują takich warunków które zdołam osiągnąć (temp. wilgoć, )

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jak chcesz tam mieć jakieś bardziej wymagające dzbaneczniki to terrarium jak najbardziej się przyda, natomiast dla tych co obecnie napisałeś nie jest ono potrzebne :) Moje rosną bez doświetlania na oknie ze słońcem 3h rano i mają wszystkie pełno kropel, dzbanki dzbankują itd. ;) Powodzenia zatem w rozwijaniu hodowli :)

Odnośnik do odpowiedzi

:) właśnie zobacze jakie warunki będę mógł zrobić. Myślałem też na kafelkami...:(

Jest jakiś temat gdzie są ułożone rośliny które maja takie same lub bardzo podobne wymagania?

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając "fotografie gotowych dzieł" http://www.rosliny-owadozerne.pl/Fotografi...-dziel-f98.html Możesz zobaczyć w większości, w pełni dobrze dobrane systemy i zestawienia roślin. Najlepszym rozwiązaniem, jest przeczytać sobie "opis hodowli gatunków". W wersji ogólnikowej, wypisane jest, co rośnie najlepiej w terrarium lub nie i pozwoli Ci wybrać gatunki i rodzaje potrzebne do kompozycji. Nie ma listy roślin, która by by pasowała "biotopowo" i wymaganiami - gdyż każdy może zapewnić roślinom inne warunki, poza tym - każdy lubi coś innego. ;p

Ogólny schemat to:

Wysoka wilgotność - terrarium: heliamphory, dzbaneczniki i pływacze dla estetyki. Ponadto rosiczki prolifera i adelae.

średnia wilgotność - akwarium otwarte: prostsze dzbaneczniki, pływacze (np z ostateniego tematu Cephalotusa), tłustosze, pojawiają się rosiczki, cephalotusty.

mała wilgotność - kuwety, doniczki i bardzo niskie akwaria: to wszystkie rośliny mogące żyć na parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam okazało się że terra będzie dopiero w ten czwartek postanowiłem okleić osłone świetlówki (zrobić odbłyśniki)

Krok 1.-zakup belki oświetleniowej (w moim wypadku 2x18W)

post-6872-1411934161_thumb.jpg

Krok 2.-zakup okleiny lustrzanki

post-6872-1411934223_thumb.jpg

Krok 3.-przycinanie i oklejanie, dla wygody przeciąłem na pół folię

post-6872-1411934548_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi