karaluch Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Skradzione hasła z gmail. http://pclab.pl/news59566.html Na tej stronie można znaleźć odnośnik do pliku txt, który możemy pobrać i sprawdzić czy nie ma tam informacji na nasz temat. Zamieszczam temat, bo może być to ważne. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Dzięki, nie wiem jakim cudem, ale jest mój mail, z którego korzystam aktywnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Dzięki karaluch za info, wrócę do domu to oblookam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 A czy przypadkiem w tym linku nie jest wirus, które po ściągnięciu pliku na komputer nie "zdobywa" w ten sposób naszych haseł? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartus2003 Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Witam tam jest wirus.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 (edytowane) Jak ktoś sprawdzał stroną to raczej nie ma się czego obawiać. @bartus2003, Skąd wiesz? Aż sam sprawdziłem, virustotal nic nie wykrył. (chociaż to i tak nie jest w 100% pewnie, ale wirus w *.txt wydaje się być prawie niemożliwy) Edytowane 10 Września 2014 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 W końcu jakaś dyskusja na temat związany z moim zawodem, także pozwolę sobie zabrać głos . Na wstępie powiem tylko, że nie zalecam pobierania pliku który podany jest w pierwszym poście. Wszak PCLab to zaufana strona, jednak wstawia ona jedynie odnośnik do strony na której może być wszystko. Poniżej wstawiam link do PEŁNEJ listy 4 929 090 adresów e-mail (UWAGA! lista samych adresów , jeśli ktoś chce pełną wersję z hasłami zapraszam tutaj, strona po rosyjsku, wchodzenie i pobieranie na własną odpowiedzialność, nie ręczę co tam się znajduję). To teraz do rzeczy, zacznę od tego że możecie być prawie spokojni, jak dowiodło dzisiaj Google, jedynie 2% haseł podanych na tej liście pokrywa się z hasłami do kont Gmail, pozostałe 98% są to hasła do kont z innych serwisów, które zostały jedynie skojarzone z kontami na Gmailu. Jeśli używaliście różnych haseł do różnych celów, to Wasze konto Gmail jest bezpieczne. Dla bezpieczeństwa możecie zmienić hasła "tylko" w tych różnych serwisach Co więc zrobić gdy na liście jest mój email ? Tak naprawdę jeśli google nie zablokuje tych adresów (a jest na to szansa, chociaż niewielka - zrobił tak już np Yandex po wycieku iluś milionów danych), to przede wszystkim należy w pierwszej kolejności zmienić hasło do naszego emaila (pamiętając by nie było ono zbyt łatwe), ustawić dwuskładnikowe uwierzytelnianie oraz posprawdzać filtry w naszej skrzynce, pod kątem takich które forwardują naszą pocztę do innych skrzynek (nie naszych), oprócz tego tak jak pisałem wcześniej, warto zmienić hasła do stron zakładanych na nasz email). Link do pliku : http://catshare.net/Z8pcGtitOeT7D9Lk/rosliny_owad_google.rar Hasło : dionea Skompresowany plik .rar w środku znajduję się jeden plik tekstowy o wadze ponad 100MB (UWAGA! Nie przestraszcie się, że plik po uruchomieniu się zawiesi i wyskoczy Brak Odpowiedzi!, załadowanie takiej ilości linijek tekstu, chwilę trwa - także bez strachu że coś jest nie tak, dajcie komputerowi chwilę czasu ) Teraz w ramach ciekawostki, lista haseł które były najpopularniejsze wśród ofiar : [ilość powtórzeń / hasło] 47778 123456 11524 password 11145 123456789 8083 12345 5908 qwerty 5241 12345678 3515 111111 3008 abc123 2968 123123 2904 1234567 Mam nadzieję, że pomogłem Jak coś to pytajcie Wybaczcie za błędy jeśli są, zmęczony po robocie trochę jestem:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 W końcu jakaś dyskusja na temat związany z moim zawodem, także pozwolę sobie zabrać głos . Jesteś hakerem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 11 Września 2014 Autor Share Napisano 11 Września 2014 (edytowane) W końcu jakaś dyskusja na temat związany z moim zawodem, także pozwolę sobie zabrać głos . Na wstępie powiem tylko, że nie zalecam pobierania pliku który podany jest w pierwszym poście. Wszak PCLab to zaufana strona, jednak wstawia ona jedynie odnośnik do strony na której może być wszystko. Poniżej wstawiam link do PEŁNEJ listy 4 929 090 adresów e-mail (UWAGA! lista samych adresów , jeśli ktoś chce pełną wersję z hasłami zapraszam tutaj, strona po rosyjsku, wchodzenie i pobieranie na własną odpowiedzialność, nie ręczę co tam się znajduję). To teraz do rzeczy, zacznę od tego że możecie być prawie spokojni, jak dowiodło dzisiaj Google, jedynie 2% haseł podanych na tej liście pokrywa się z hasłami do kont Gmail, pozostałe 98% są to hasła do kont z innych serwisów, które zostały jedynie skojarzone z kontami na Gmailu. Jeśli używaliście różnych haseł do różnych celów, to Wasze konto Gmail jest bezpieczne. Dla bezpieczeństwa możecie zmienić hasła "tylko" w tych różnych serwisach Co więc zrobić gdy na liście jest mój email ? Tak naprawdę jeśli google nie zablokuje tych adresów (a jest na to szansa, chociaż niewielka - zrobił tak już np Yandex po wycieku iluś milionów danych), to przede wszystkim należy w pierwszej kolejności zmienić hasło do naszego emaila (pamiętając by nie było ono zbyt łatwe), ustawić dwuskładnikowe uwierzytelnianie oraz posprawdzać filtry w naszej skrzynce, pod kątem takich które forwardują naszą pocztę do innych skrzynek (nie naszych), oprócz tego tak jak pisałem wcześniej, warto zmienić hasła do stron zakładanych na nasz email). Link do pliku : http://catshare.net/Z8pcGtitOeT7D9Lk/rosliny_owad_google.rar Hasło : dionea Skompresowany plik .rar w środku znajduję się jeden plik tekstowy o wadze ponad 100MB (UWAGA! Nie przestraszcie się, że plik po uruchomieniu się zawiesi i wyskoczy Brak Odpowiedzi!, załadowanie takiej ilości linijek tekstu, chwilę trwa - także bez strachu że coś jest nie tak, dajcie komputerowi chwilę czasu ) Teraz w ramach ciekawostki, lista haseł które były najpopularniejsze wśród ofiar : [ilość powtórzeń / hasło] 47778 123456 11524 password 11145 123456789 8083 12345 5908 qwerty 5241 12345678 3515 111111 3008 abc123 2968 123123 2904 1234567 Mam nadzieję, że pomogłem Jak coś to pytajcie Wybaczcie za błędy jeśli są, zmęczony po robocie trochę jestem:) Niema pliku w wersji z hasłami to po pierwsze. Po drugie, jeżeli Twój plik waży więcej niż oryginał, to coś jest na rzeczy... Po trzecie, plik ze strony przekierowanej z pclab, sprawdzany był przez kilka osób, różnymi antywirami które nic nie znalazły Edytowane 11 Września 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Dlatego najlepiej w świecie myśleć w takich momentach. Odłączyć się od sieci przy uruchamianiu i być za interaktywnym firewallem. Mi ESET nic nie znalazł, więc mu zaufam. Poza tym wagą bym się tu nie kierował. Dopisanie jakiegoś cuda wykradającego hasła nie zajmuje nawet megabajta. Trochę @blueb: Faktem jest, że złośliwe linijki kodu można ukryć we wszystkim, zdjęciach, plikach *.txt, *.pdf etc. Wystarczy chcieć, a nie jest to żadnym problemem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Z ciekawości uruchomiłem ten pliczek na wirtualnej maszynie i przeskanowałem heurystyką - znajduje się tam trojan(Win32.trojan.generic B), a najprawdopodobniej jest to keylogger. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Z ciekawości uruchomiłem ten pliczek na wirtualnej maszynie i przeskanowałem heurystyką - znajduje się tam trojan(Win32.trojan.generic B), a najprawdopodobniej jest to keylogger. Mówię oczywiście o tej stronce z PClaba, tam jest archiwum 7s, a nie tylko czysty pliczek tekstowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Czyli w archiwum jest coś dodatkowo, a ESET mnie oszukał? Chyba nie chcą przedłużenia licencji widzę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Mój avast też nic nie wykrył a osłony mam na maxa ustawione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Antywirus antywirusowi nierówny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi