Narcyz Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 (edytowane) Jutro z żonką wybieram się na torfowisko w pobliskiej miejscowości Kunice. Mimo że jest to niedaleko, dopiero niedawno dowiedziałem się o jego istnieniu . Jeśli uda mi się coś ciekawego sfotografować to dodam tu w temacie A może ktoś już tam był i ma jakieś informacje na temat tego miejsca? Edytowane 19 Września 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Jaki zbieg okoliczności, koło Żar też są Kunice i też mają torfowisko, tylko jest zalane i nic tam nie ma teraz... Pomyślałem, że do mnie się wybierasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Hehe faktycznie toż to zbieg okoliczności Niestety to nie te Kunice ale w sumie "Twoje" też niedaleko, więc może i je odwiedzę niedługo. Za lekko ponad godzinke mam autobus i naturo witaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Już po powrocie. Dość szybko udało nam się zlokalizować tabliczkę informującą że znajduje się tam rezerwat. Niestety dostęp do samego torfowiska jest utrudniony poprzez liczne kępy porozrzucanych ściętych krzewów i iglaków z pobliskiego cmentarza :/ udało nam się jednak dostać na dalszą podmokłą okolice. Rosiczek nie udało nam się odnaleść. kilka fotek rzęsy wodnej, skrzypu i jakiejś ciekawie kwitnącej byliny i chwila odpoczynku nad kunickim jeziorem. Jutro wstawie zdjęcia jeśliby ktoś chciał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fibius Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Niestety co do Kunic to jest to już torfowisko głównie z nazwy. Obecnie jest to głównie mozaika łęgu, turzycowisk, trzcinowisk i szuwarów. Obecnie wymarła większość ciekawych roślin (wszelkie owadożery, lipiennik). W necie można znaleźć pracę naukową o szacie roślinnej torfowiska Kunickiego. Nic tam ciekawego obecnie nie rośnie ... niestety. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi