Crespo Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Witajcie, Zakupiłem dzisiaj zainfekowaną drosere scorpionides, w torfie jest bardzo dużo larw ziemiórek. Co z nimi zrobić ? Przesadzać ? Czytałem ogólnie że pigmejek się nie przesadza za często i jestem teraz w kropce. Zastosować chemię? Tylko jaką, ponieważ jak szukałem czegoś na ziemiórki względem tego co było podane na forum to większość została wycofana z produkcji. Jeśli już przesadzać to torf:piasek kwarcowy 1:2 będzie ? Doniczka wysoka? Z góry dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Możesz zamiast chemii zastosować metodę naturalną. Na powierzchni torfu kładzie się małe kawałki np. marchwi. Po kilku godzinach zdejmujesz marchew z torfu razem z larwami. Istotne jest również to, że marchew jest bardziej atrakcyjna dla larw niż rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 (edytowane) To D. Scorpioides, a nie Scorpionides... A co do podłoża to daj torf(1) : perlit(1). U mnie rośnie jak głupia, nawet jak ma suszę :? Edytowane 22 Września 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 (edytowane) mrDIIL jeśli chcesz być w 100% poprawny to nie pisze się D. Scorpioides tylko scorpioides. Drugą część nazwy zapisuje się małą literą, bo tak się przyjęło. Co do przesadzania tej rosiczki, raz to zrobiłam i marniały lub usychały tylko te którym naderwałam korzenie. Dlatego uważam, że jeśli zrobić to bardzo ostrożnie powinno być wszystko dobrze Edytowane 22 Września 2014 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 22 Września 2014 Autor Share Napisano 22 Września 2014 Hesperyda jak zwykle pierwsza do pomocy Próbowałem sposób z marchewką, leżały kawałki cały dzień i nic to nie dało Jutro przesadzam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 A nie lepiej zapewnić roślinie stały dostęp świeżych owadów w postaci kolejnych pokoleń Ziemiórek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Hesperyda jak zwykle pierwsza do pomocy Próbowałem sposób z marchewką, leżały kawałki cały dzień i nic to nie dało Jutro przesadzam. U mnie to działało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi