Skocz do zawartości

Pływacze, które chętnie kwitną na parapecie.

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

tak sobie pomyślałem, że może wypadałoby się podzielić pewnym dość użytecznym fragmentem wiedzy, na temat pływaczy i kilku żenlisei, które chętnie lub bez większej trudności zakwitną na południowym parapecie. Oraz tych, które próbowano hodować na parapecie, ale nie chciały kwitnąć, choć może i nawet osły dobrze.

Hodowla na parapecie południowym, to doniczka z odpowiednią mieszanką dla danego gatunku i standardowymi warunkami południowego parapetu, z założenia po stronie wewnętrznej cały rok.

Temperatury pokojowe lub okresowo zewnętrzne, ale zakładajmy, że poniżej 10-15*C nie spadają, bo chodzi głównie o hodowlę parapetową, nie zewnętrzną.

Poniższa lista będzie z czasem uzupełniana myślę, że również z Waszą pomocą.

Warunek umieszczenia gatunku na liście to:

1. roślina musi być z rodzaju Utricularia sp. lub Genlisea sp. i bez większych trudności kwitnąć na parapecie. Ewentualne, okresowe, mniej chętne, mniej obfite kwitnienie warto zaznaczyć.

2. dopuszczalny wariant hodowli parapetowej, to otwarte akwarium, ale żadne wycudowane terraria, chłodzone, etc. to już nie.

Dodam jeszcze, że niektóre odmiany, lokanty, choć gatunek jest ten sam, kwitną mniej, lub bardziej chętnie, albo w ogóle mogą nie kwitnąć na parapecie, dlatego warto zaznaczyć o jaki lokant lub odmianę chodzi.

Umieszczając gatunek / lokant, warto dodać czy ma jakieś dodatkowe, nieproblematyczne preferencje, jak np. bycie stale pod wodą, piasek na powierzchni, etc. Może to być warunek częstszego lub obfitszego kwitnienia, a nie sprawia trudności w zapewnieniu.

NA PARAPECIE ZAKWITNĄ:

GENLISEA:

G. hispidula (bez lokacji) - kwitnie chętnie, bez trudności, zawiązuje nasiona, w okresie letnim ceni sobie bycie na zewnątrz

G. hispidula 'Mkambati' - kwitnie niechętnie

G. hispidula 'Pretoria' - kwitnie niechętnie, w okresie letnim ceni sobie bycie na zewnątrz

G. lobata x flexulosa - kwitnie chętnie i obficie na parapecie, poza akwarium, bez podwyższonej wilgotności.

G. subglabra - kwitnie chętnie, zawiązuje nasiona

UTRICULARIA: (często pływacze kwitną w drugim roku po zarośnięciu doniczki, rzadko w tym samym)

U. alpina - kwitnie chętnie, zwykle jednorazowo w roku, wypada traktować go jak epifita, lubi nie koniecznie pełne słońce, jednak nie ma co dawać mu za dużej ilości podłoża, gdyż wówczas może zejść w głąb podłoża. Zapewnić stale mokre podłoże. Nie wystawiać na zewnątrz.

U. alpina x endresii - kwitnie dość chętnie, zapewne jeden raz do roku, w warunkach akwariowych, z nieco podwyższoną wilgotnością (ale zapewne bez tego też dałby radę).

U. arenaria - kwitnie chętnie, raczej pojedynczo, preferuje cienką warstwę drobnego piasku na wierzchu.

U. biloba - kwitnie chętnie, mało obficie, lubi być okresowo zalewany 0,5-1cm wody (woda wysycha, kilka dni i znowu zalewamy), obficiej kwitnie będąc latem na zewnątrz

U. bisquamata "Baines Kloof" - kwitnie chętnie, niezbyt obficie w warunkach obniżonej wilgotności, znacznie chętniej i obficiej w warunkach akwariowych.

U. blanchetii 'white flower' (patrz U. parthenopipes) - kwitnie chętnie, obficie

U. calycifida - kwitnie okresowo, dość dobrze, zdecydowanie chętniej w większej ilości ciepła i wilgoci w powietrzy, stąd akwarium byłoby lepsze

U. chrysantha - kwitnie chętnie, obficie, bardzo atrakcyjnie; pędy są długie, mogą wymagać podpory.

U. cornuta - kwitnie chętnie, przez pewien okres w roku, ma wysokie pędy, wymaga podpierania.

U. delicatula - kwitnie raczej rzadko, pojedyncze kwiatostany, warunki akwariowe, warstwa drobnego piasku na wierzchu.

U. dichotoma (bez lokacji) - kwitnie chętnie, zwykle w pewnym okresie w roku, mało obficie. Kwitnie chętniej i obficie trzymany latem na zewnątrz, im większa doniczka, tym więcej kwiatów.

U. firmula - kwitną chętnie, mało obficie, wymagają podpór. Często wypada je podhodować w terrarium, a na kwitnienie wystawiać na parapet. Ze względu na małe liście, mineralizacja wierzchniej warstwy podłoża im szkodzi. Warto podlewać od góry płucząc w ten sposób podłoże.

U. laxa - kwitnie rzadko, pojedynczymi kwiatostanami. Prawdopodobnie potrzebuje mocnego światła słonecznego do kwitnienia. Warunki akwariowe.

U. livida (standardowy klon) - kwitnie chętnie, różnie obficie.

U. livida f. mexico - kwitnie dość chętnie, w warunkach akwariowych, (będzie aktualizacja w przyszłości, jak oficie).

U. longoflia (standardowy klon) - kwitnie chętnie, przez pewien okres, ale długo i wybitnie atrakcyjnie. Nie wystawiać na zewnątrz.

U. minutissima "Gunung Jerai" - kwitnie chętnie, dość obficie, lubi cienką warstwę drobnego piachu na powierzchni, kwiatki są krótkotrwałe, mogą być mało atrakcyjne.

U. minutissima "Gunung Tahan" - kwitnie chętnie, obficie, bardzo atrakcyjnie.

U. monanthos - kwitnie chętnie, mało obficie, lubi dużo wilgoci, warunki akwariowe (takie były zgłoszone).

U. nephrophylla - kwitnie chętnie, średnio obficie, warunki akwariowe.

U. parthenopipes (często mylony lub skrzyżowany z U. blanchetti "white flower", niemal niemożliwy do odróżnienia, bo dziwni ludzie go wydzielili chyba) - kwitnie chętnie i obficie, praktycznie na okrągło.

U. paulineae - kwitnie rzadko, mało obficie, rośnie powoli. Lubi mieć piaseczek na wierzchu podłoża. Warunki akwariowe.

U. prehensilis - kwitnie pojedynczo, okresowo, kwiaty z natury czepiają się innych roślin otaczających, bezwzględnie wymaga podpory; preferuje mieć stale mokro.

U. pubescens - kwitnie chętnie, nie obficie, raczej okresowo.

U. pusilla - kwitnie chętnie, średnio obficie, warunki akwariowe.

U. sandersonii - kwitnie chętnie, najczęściej obficie i długo.

U. uliginosa - kwitnie chętnie, dość obficie. Lubi piasek na wierzchu oraz poziom wody blisko powierzchni podłoża, lub na jej poziomie.

U. uniflora - kwitnie chętnie, obficie, lubi cienką warstwę piachu na wierzchu podłoża

U. warburgii - kwitnie rzadko, mało obficie, warunki akwariowe.

U. welwitchii - jak U. firmula

U. spec. Hermanus - kwitnie bardzo niechętnie, pojedynczy kwiatostan, warunki akwariowe.

U. spec. Kerala (możliwe, że to jest ta sama roślina co U. spec. Hermanus, pomyłka?)- kwitnie pojedynczo, dość trudno

NA PRAWAPECIE RACZEJ NIE ZAKWITNĄ (LUB W TRAKCIE SPRAWDZANIA):

GENLISEA:

G. pygmaea (w hodowli błędnie nazywana G. filiformis) - rośnie dość dobrze, raczej nie kwitnie, albo nie otwiera kwiatków.

G. margaretae - rośnie dość dobrze, nie kwitnie, wymaga ponownego, lepszego sprawdzenia.

UTRICULARIA:

U. appendiculata - rośnie słabo, nie próbować na parapecie

U. dichotoma "Cheshunt" ? rośnie doskonale nie kwitnie, zapewne woli chłód w nocy, gdyż na zewnątrz, stojąc w wodzie blisko poziomu podłoża i w lekkim ocienieniu, kwitnie, lecz nie obficie.

U. fulva - rośnie okresowo dobrze, w okresie cieplejszym, ale jednak słabo, lubi dużo ciepła

U. pentadactyla ? - (dopóki nie zakwitnie komukolwiek, nie wiadomo co to za gatunek), rośnie doskonale, ale nie kwitnie.

U. praelonga - prawdopodobnie będzie kwitł, trzeba poczekać na potwierdzenie

U. simulans - rośnie dość dobrze, nie kwitnie, lubi dużo ciepła

U. tricolor - rośnie bardzo dobrze, nawet wypuszcza pędy, jeszcze nigdy żadnego nie otworzył, chyba mało ludzi na świecie potrafi zmusić go do kwitnienia jakoś.

U. tridentata - rośnie bardzo dobrze, ale nie kwitnie, (w ogóle bardzo trudno zmusić go do kwitnienia)

Lista wraz z nowymi informacjami będzie rozbudowywana.

Ostatnia aktualizacja: 22:33, 24.09.2014

Odnośnik do odpowiedzi

Mój U. livida 'Mexico' kwitnie, obecnie na parapecie wewnętrzyn ale do niedawna stał na zewnątrz, kwiatków tylko kilka bo i sama roślina mała ale zawsze coś.

I do tej listy dorzucił bym U. bisquamata. Ja posiadam go z lokacji 'bainesk kloof' rozsiał mi się wszędzie gdzie tylko mogł, mam go i w terrarium i pod chmurką w doniczkach z muchołówkami, wszędzie kwitnie lecz po za terra mniej obficie.

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, będzie dodane oraz poprawione. No mnie szokował efekt z U. livida "Mexico", bo cała 20 cm donica, pękata od liści i ani pół kwiatka... Totalnie niezrozumiałe. Ale on był okresowo zalewany. Wiele z tych roślin była hodowana przez moją kuzynkę, nie przeze mnie, ale skorzystałem z okazji, aby jej dać trochę ciekawych roślin, a dla siebie i innych zrobić eksperyment. Akurat ten U. livida za nic nie chciał u niej zakwitnąć. Może podlewany przez podsiąkanie, lub np. krótkotrwale wystawiony na zewnątrz zakwitnie.

U. bisquamata domyślam się, że to jest doskonałe miejsce dla niego, ale sam swojego trupka wystawiłem na parapet, gdzie odżył, ale do kwitnienia jeszcze mu trochę daleko. Jako, że domysłów nie publikuję, a sprawdzoną wiedzę, to nie mogłem go umieścić. Teraz go dodam. :)

Wiem, że będzie więcej informacji od innych osób i o to chodzi. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będę miał przyjemność dorwania U. Livida, to mogę spróbować poeksperymentować :) Oraz jeśli będzie potrzebna pomoc z jakimiś eksperymentami to jestem otwarty ;)

Edytowane przez Rerox
Odnośnik do odpowiedzi

To ja dodam coś od siebie, a mianowicie gatunki, które nie zostały wymienione powyżej lub są niepotwierdzone.

UTRICULARIA - trzymane w otwartym akwarium na parapecie południowo-wschodnim. Wszystkie zalewane praktycznie do poziomu podłoża (liście roślin nie są pod wodą), po odparowaniu wody, dolewam ponownie. Hodowane w doniczkach ściętych do wysokości 3-4 cm (aż do obecnej zmiany na zwykłe doniczki). Wszystkie w mieszance torf:piasek 1:1, gatunki australijskie zazwyczaj mają na wierzchu warstwę 0,5 cm piasku.

U. delicatula - kwitnie raczej rzadko, pojedyncze kwiatostany. KWIATEK

U. laxa - kwitnie rzadko, pojedynczymi kwiatostanami. Prawdopodobnie potrzebuje mocnego światła słonecznego do kwitnienia. Ma piękne kwiaty. KWIATEK

U. livida f. mexico - aktualnie wytworzył u mnie dwa kwiatostany, ale to młoda 2-miesięczna roślina, więc spodziewam się, że będzie kwitł obficie.

U. monanthos - kwitnie chętnie, mało obficie

U. nephrophylla - kwitnie chętnie, średnio obficie. KWIATEK

U. paulineae - kwitnie rzadko, mało obficie, rośnie powoli. Lubi mieć piaseczek na wierzchu podłoża. KWIATEK

U. pusilla - kwitnie chętnie, średnio obficie. KWIATEK

U. spec. Hermanus - kwitnie bardzo niechętnie, pojedynczy kwiatostan. KWIATEK

U. uliginosa - kwitnie chętnie, dość obficie. Gatunek ten również hodowałem z piaseczkiem na wierzchu.

U. warburgii - kwitnie rzadko, mało obficie KWIATEK

GENLISEA

G. lobata x flexulosa - kwitnie chętnie i obficie na parapecie. KWIATEK

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

No, czyli podejrzenia co do niektórych się sprawdzają. Ponieważ mój U. monanthos stoi na zewnątrz, toteż nie wiem jak sprawdziłby się na parapecie.

Mateusz, a nie U. paulineae nie lubi przypadkiem drobnego piasku na wierzchu? Jeżeli jakoś nieco odmiennie traktujesz któryś z gatunków, typu ma stale mokre podłoże, albo okresowo go zalewasz, to dopisz to proszę. Później dodam to do zbiorku.

Nie rozumiem tylko dlaczego u mojej kuzynki U. livida f Mexico się uwziął i pół kwiatka nie wytworzył. :/ Absurd, ale tak było.

Genlisea też bez podwyższonej wilgotności?

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dodam.

Cephalotus napisał:
Genlisea też bez podwyższonej wilgotności?

Tak. Zupełnie sobie radziła bez podwyższonej wilgotności. G. lobata x violacea była jedną z moich pierwszych roślin i musiałem ją hodować na parapecie zanim dorobiłem się jakiegokolwiek terrarium. Radziła sobie świetnie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Potwierdzam, że U. alpina x endresii kwitnie na parapecie południowym. Parapet jest doświetlany, ale świetlówki nie są bezpośrednio nad pływaczami, doniczki stoją w akwarium, ale o wysokości 10 cm, tak więc jest to w zasadzie jak wysoki podstawek.

Odnośnik do odpowiedzi