Skocz do zawartości

Żarówka kompaktowa livarno

Narcyz

Rekomendowane odpowiedzi

W terrarium, które stoi u mnie na parapecie doświetlanym oprawą rastową, po wcześniejszych lokatorach pozostał mi gwint na żarówkę i pomyślałem czy nie doświetlić roślin dodatkowo żarówką kompaktową livarno Edi light 11 W 2700K. Terrarium ma ok 30 cm długości i rosną w nim głównie rosiczki i od niedawna 2 helki. Co o tym myslicie ?Zawsze to chyba coś więcej światła.

To coś takiego : http://www.hiperpromo.pl/promocja_lidl-liv...1w-7210188.html

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi

W terrarium, które stoi u mnie na parapecie doświetlanym oprawą rastową, po wcześniejszych lokatorach pozostał mi gwint na żarówkę i pomyślałem czy nie doświetlić roślin dodatkowo żarówką kompaktową livarno Edi light 11 W 2700K. Terrarium ma ok 30 cm długości i rosną w nim głównie rosiczki i od niedawna 2 helki. Co o tym myslicie ?Zawsze to chyba coś więcej światła.

To coś takiego :http://www.hiperpromo.pl/promocja_lidl-livarno_lux_swietlowka_energooszczedna_e2711w-7210188.html

Z tego co wiem, to jak dioda w szklarni.

Ale mogę się mylić.

Odnośnik do odpowiedzi

no to powinno na początek w zupełności wystarczyć. Czyli 60cm świetlówki są na 30cm terrarium? :D Och skąd ja to znam. (mam 120cm świetlówki nad 80cm akwarium więc nieco wystaje :D). Jeśli faktycznie uznasz że to za mało światła, na taki gwint będą dobre żarówki LED. Stworzone typowo pod rośliny więc te najbardziej wymagające światła, pod nią można dodatkowo wsadzić. Ale nie spodziewaj się efektów od razu.. Na to trzeba niestety poczekać.

Odnośnik do odpowiedzi

Ta oprawa wisi nad całym parapetem na którym stoi terrarium ale dzbanecznik, który wisi najbliżej świetlówek zacienia je trochę.

A jak myślisz, jak jest w naturze? ;)

Bez świetlówek, oczywiście.

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi

Ta oprawa wisi nad całym parapetem na którym stoi terrarium ale dzbanecznik, który wisi najbliżej świetlówek zacienia je trochę.

Widzę że trochę przekombinowałeś lol

Chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, a tak przeważnie sie nie da niee

Oprawa wisi nad dzbankiem, a dopiero pod nim na parapecie stoi terrarium?

To w tym przypadku doświetlasz tylko dzbanka, to światło które nawet dociera do terrarium nic nie daje, za duża odległość. :dno:

Podstawowa zasada, świetlówki sprawdzają się, ale by były tego jakieś efekty z odległości około 20cm.

Ja osobiście zrobił bym tak: oprawa rastrowa z świetlówkami na górę terrarium, a oprawka którą masz do wykorzystania nad dzbanek i do tego jakaś fajna żaróweczka, ale o barwie światła 6500K. okej

Odnośnik do odpowiedzi

To dopiero początek doświetlania roślin bo latem miały wystarczająco światła( na szczęscie okno jest idealnie położone). Myślę o zamontowaniu w terrarium oświetlenia led.

Odnośnik do odpowiedzi