Narcyz Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 (edytowane) W terrarium, które stoi u mnie na parapecie doświetlanym oprawą rastową, po wcześniejszych lokatorach pozostał mi gwint na żarówkę i pomyślałem czy nie doświetlić roślin dodatkowo żarówką kompaktową livarno Edi light 11 W 2700K. Terrarium ma ok 30 cm długości i rosną w nim głównie rosiczki i od niedawna 2 helki. Co o tym myslicie ?Zawsze to chyba coś więcej światła. To coś takiego : http://www.hiperpromo.pl/promocja_lidl-liv...1w-7210188.html Edytowane 27 Września 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 W terrarium, które stoi u mnie na parapecie doświetlanym oprawą rastową, po wcześniejszych lokatorach pozostał mi gwint na żarówkę i pomyślałem czy nie doświetlić roślin dodatkowo żarówką kompaktową livarno Edi light 11 W 2700K. Terrarium ma ok 30 cm długości i rosną w nim głównie rosiczki i od niedawna 2 helki. Co o tym myslicie ?Zawsze to chyba coś więcej światła. To coś takiego :http://www.hiperpromo.pl/promocja_lidl-livarno_lux_swietlowka_energooszczedna_e2711w-7210188.html Z tego co wiem, to jak dioda w szklarni. Ale mogę się mylić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Zła barwa. Roślinom nic to nie da. Nawet jakbyś chciał nieco rozjaśnić w terra, to jest za słaba. A jakie masz świetlówki w oprawie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 W oprawie 2X 18W 6500K. Terrarium jest malutkie i myślałem że to zawsze więcej światła choć faktycznie temperature ma bardzo małą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 no to powinno na początek w zupełności wystarczyć. Czyli 60cm świetlówki są na 30cm terrarium? Och skąd ja to znam. (mam 120cm świetlówki nad 80cm akwarium więc nieco wystaje ). Jeśli faktycznie uznasz że to za mało światła, na taki gwint będą dobre żarówki LED. Stworzone typowo pod rośliny więc te najbardziej wymagające światła, pod nią można dodatkowo wsadzić. Ale nie spodziewaj się efektów od razu.. Na to trzeba niestety poczekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 Ta oprawa wisi nad całym parapetem na którym stoi terrarium ale dzbanecznik, który wisi najbliżej świetlówek zacienia je trochę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Ta oprawa wisi nad całym parapetem na którym stoi terrarium ale dzbanecznik, który wisi najbliżej świetlówek zacienia je trochę. A jak myślisz, jak jest w naturze? Bez świetlówek, oczywiście. Edytowane 27 Września 2014 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Ta oprawa wisi nad całym parapetem na którym stoi terrarium ale dzbanecznik, który wisi najbliżej świetlówek zacienia je trochę. Widzę że trochę przekombinowałeś Chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, a tak przeważnie sie nie da Oprawa wisi nad dzbankiem, a dopiero pod nim na parapecie stoi terrarium? To w tym przypadku doświetlasz tylko dzbanka, to światło które nawet dociera do terrarium nic nie daje, za duża odległość. Podstawowa zasada, świetlówki sprawdzają się, ale by były tego jakieś efekty z odległości około 20cm. Ja osobiście zrobił bym tak: oprawa rastrowa z świetlówkami na górę terrarium, a oprawka którą masz do wykorzystania nad dzbanek i do tego jakaś fajna żaróweczka, ale o barwie światła 6500K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 28 Września 2014 Autor Share Napisano 28 Września 2014 To dopiero początek doświetlania roślin bo latem miały wystarczająco światła( na szczęscie okno jest idealnie położone). Myślę o zamontowaniu w terrarium oświetlenia led. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi