karaluch Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Cześć W tym temacie zaprezentuję Wam rozwój Cephala z nasion. Nasiona pochodzą z importu. Jest ich w sumie 26 sztuk Rozpoczynamy wysiew, na wcześniej przygotowane podłoże (piasek 0,1-0,9mm : torf / 2:1) Wyszło 6 doniczek (dwie z pięcioma nasionami i cztery z czterema) Wszystko wędruje do lodówy Kolejna porcja zdjęć, w grudniu popołudniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Dwie sprawy: 1. jak zacząłeś stratyfikację teraz, to albo pociągniesz ją do marca, albo będziesz się bawił w doświetlanie w środku zimy... 2. stratyfikując nasiona można je dać do jakiegoś małego pojemiczna na mokrą ligninę, a po zakończeniu stratyfikacji wysadzić do doniczek. W ten sposób oszczędzamy miejsce i zbędny problem w trzymaniu doniczek w lodówce. Może być pudełko po kremie, cokolwiek, mały słoiczek, na pewno nie brakuje wam pomysłów. To moje dwa grosze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 Wiesz, hodując owadożery nauczyłem się kilku rzeczy. Min. to, że z dnia na dzień ich nasiona, tracą na świeżości - czyli ich kiełkowalność spada. Dlatego też zostały wysianie teraz. W grudniu, oczywiście wylądują pod lampami. Druga sprawa, rośliny bardzo nie lubią 'być ruszane', przesadzane, więc wysianie tych nasion od razu w podłożu na ktorym będą rosły, było zamierzone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Trzymam kciuki za cefalki i 100Lat Karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Ja ze swoimi poczekam do przełomu grudzień/styczeń i wtedy wysieję. Jakie masz warunki w terra w ktõym będzie cefal docelowo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Cefalotusy chyba raczej nie muszą być trzymane w terrarium . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Cefalotusy chyba raczej nie muszą być trzymane w terrarium . Nie muszą, ale mogą, skoro nie można im zapewnić lepszych warunków. Właśnie w ten sposób bardzo wiele osób z powodzeniem hoduje swoje Cefale Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Jedno nasionko postanowiło wykiełkować Dodam, że doniczki zostały zabrane z lodówki, w grudniu popołudniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Tyle nasion i tylko jedno wykiekowało, szok o.O masakra a ja myślałem, że nasionka dzbaneczników mają mniejszą kiełkowalność.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi