Skocz do zawartości

tłustosze zimowanie

Freedy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trzy tłustosze : P.tina, P.sethos i P.agnata ... zakupiłem je 2 miesiace temu, teraz mam problem z zimowaniem bo nie mogę znaleźć odpowiedzi - tina może zostać na parapecie w zime? sethos i agnata to tłustosze zimowe ? mogę zimować je z muchołówkami (10*c , zachodnie okno) ???

Odnośnik do odpowiedzi

Tłustoszom do zimowania wystarczy często taka temperatura, jaka jest przy samej szybie, o ile parapet nie jest nad gorącym kaloryferem. To może być i 15 stopni. Ważniejsze jest, żeby znacznie ograniczyć podlewanie kiedy tłustosz zacznie wytwarzać zimową rozetę.

Jeśli masz pomieszczenie z temperaturą 10 stopni, możesz tam wstawić wszystkie trzy. Taką temperaturę też zniosą bez najmniejszego problemu. Sam trzymam m.in. P. Tina w pomieszczeniu gdzie zimuję muchołówki i kapturnice.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie za mało oświetlenia?

No i czytałem temat cephalotusa który trzymał tłustosze w zimę pod oświetlaniem i w temperaturze pokojowej ?

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

Im wyższa temperatura tym więcej światła potrzeba roślinie. Generalnie nie ma tu wielkiej filozofii, jak widzisz, że tłustosze wchodzą w zimowanie, czyli wytwarzają rozety zimowe, ograniczasz podlewanie i tłustosze dadzą sobie radę zarówno na parapecie jak i w temp 10 stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...