Skocz do zawartości

Moja skromna kolekcja - Crespo

Crespo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Miałem nie wstawiać zdjęć swoich roślin, bo trochę wstyd z taką ilością, no ale pochwalę się tym co mam :) Oto część mojej małej kolekcji :

Zdjęcia robione telefonem, jak dostanę w ręce aparat to kiedyś będą lepsze fotki :)

Drosera scorpioides - świeżo po walce z ziemiórkami zaczyna nabierać blasku :)

post-4995-1412442461_thumb.jpg

Drosera pulchella

post-4995-1412442516_thumb.jpg

Drosera spatulata 'White flower'

post-4995-1412442555_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cefal cudny, zastanawia mnie tylko, czy on ma podłoże z czystego torfu, czy wymieszałeś go ze żwirkiem? Cefale lubią luźniejsze podłoże.

Miałem napisać od razu o podłożu, bo czułem że padnie takie pytanie :D Otóż jest to torf i piasek kwarcowy w proporcjach 1:1. Na wierzchu jest tylko warstwa około 0,5cm czystego torfu dla celów estetycznych, czekam aż powstanie mi zielony trawnik :)

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi

Jak już pisałem Ci w wiadomości - skromna kolekcja nie oznacza - brzydka kolekcja. Rośliny masz w rewelacyjnej formie, bardzo ładnie wyglądające i zadbane. Jeśli dalej będziesz podążał tą drogą, doczekasz się pięknej kolekcji roślin, ponieważ już z początku wziąłeś się za np. peltatę, która nie należy do roślinek super-łatwych.

Trzymam kciuki za rozwój Twojej kolekcji, bo ma potencjał.

Tak przy okazji, już wczoraj z dziewczyną oglądaliśmy te zdjęcia i zastanawialiśmy się jaki masz aparat że takie ładne "głębokie" są te zdjęcia. A dziś, gdy doczytałem że to telefon to się przewróciłem. Co to za model ?

Edytowane przez spijając_nektar
Odnośnik do odpowiedzi

Eh, kiedy mój cefalek taki piękny będzie...love....na razie ma może 4cm :D

Fajny ten stojak, nie taka prowizorka jak opisywałeś ;) No a o zdjęciach to już nic nie mówię, bo ja takich nawet aparatem nie umiem robić a co dopiero telefonem...

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Kilka nowości, zakupionych od Roraimy na Aqua-Zoo w Poznaniu :) Jestem bardzo zadowolony z roślin, są w dobrej kondycji jak na późny październik :)

Dionea muscipula 'Fuzzy Tooth'

post-4995-1414439593_thumb.jpg

Dionea muscipula 'Korrigans' + mały bonus, jakaś rosiczka w doniczce :) Czas pokaże co to będzie :)

post-4995-1414439684_thumb.jpg

Dionea muscipula 'Triton'

post-4995-1414439751_thumb.jpg

Dionea muscipula 'Microdent'

post-4995-1414439777_thumb.jpg

Nooo i nastała dla mnie ważna chwila, długo broniłem się przed Dzbanecznikami, uważając że nie dam rady zapewnić im odpowiednich warunków ... Jednak w końcu się przekonałem i oto jest, mój pierwszy zakupiony również od Roraimy, sprowadzony z BE. Kondycja myślę, że dobra, dwa dzbanki trochę pogniecione ale wyglądają ładnie, trzy nowe są w drodze :)

Nepenthes aristolochioides x ventricosa

post-4995-1414439884_thumb.jpg

Oprócz tego na targach zakupiłem jeszcze Utricularia livida, zdjęcie niebawem :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny ten 'Fuzzy Tooth' :) Co do dzbanka to proponuję Ci obserwować go uważnie i jak coś to od razu do wysokiej wilgotności włożyć, bo moje proste krzyżówki na tacce z wodą i keramzytem i tak na razie doznały szoku :P Obecnie siedzą w worku i się kurują ;)

Jeśli chcesz dmuchać na zimne, to włóż od razu do wora a potem stopniowo uchylaj ;)

Odnośnik do odpowiedzi