Skocz do zawartości

Moja skromna kolekcja - Crespo

Crespo

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno mnie na forum nie było :) Dzięki za maile z pytaniami, co się ze mną dzieje, bardzo to było miłe ^_^ Z powodów rodzinnych od grudnia przebywałem w UK, rośliny przeżyły wielki test. Podlewane przez znajomego i odłączone od świetlówek (ile czasu nie wiem, przed wyjazdem wszystko działało, po powrocie okazało się że oprawa padła). Przeżyły wszystko super :) Jedyne straty to P.tina, dla jednych to mało, dla mnie duża strata, bo lubiłem tego tłustosza :(

Ale przejdźmy do sedna. Dzięki owocnej wymianie z użytkownikiem Hesperyda (po raz kolejny - Dzięki Marto!), moja kolekcja bardzo się powiększyła :) Otrzymałem wiele liści do rozmnożenia i kilka roślin. Poniżej prezentuję tylko garstkę wszystkiego :)

Przed przejściem do zdjęć, pragnę podziękować dokkrb za porady dotyczące rozmnażania rosiczek, aż takich efektów się nie spodziewałem :)

1. Liście rosiczek jakie otrzymałem do rozmnożenia to - Drosera binata "Marston dragon", Drosera capensis "Narrow leaf" oraz Drosera admirabilis. Skuteczność rozmnażania 180%.

Zdjęcia D.admirabilis dorzucę w przyszłości.

Drosera binata "Marston dragon" - około dwóch tygodni w doniczce docelowej, pojawiły się pierwsze pułapki :)

post-4995-1423573097_thumb.jpg

Drosera capensis "Narrow leaf" - jak wyżej, dwa tygodnie w doniczce docelowej. Na torfie widać nawet ślad po liściu :)

post-4995-1423573111_thumb.jpg

2. Liście tłustoszy jakie otrzymałem do rozmożenia to - Pinguicula esseriana, Pinguicula gracilis x moctezumae oraz Pinguicula weser. Skuteczność rozmnażania 120%.

Pinguicula esseriana - również, około dwóch tygodni po przeniesieniu do ciutkę większej doniczki. Tłustosz ruszył jak z kopyta, wybarwia się w oczach :)

post-4995-1423573443_thumb.jpg

[W następnym poście ciąg dalszy!]

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pinguicula weser (po prawej) i pinguicula gracilis x moctezumae (po lewej) - też około dwóch tygodni po przeniesieniu z pojemnika w którym były rozmnażane, do większej doniczki. Mają się bardzo dobrze, rosną w oczach :)

post-4995-1423574212_thumb.jpg

A teraz kilka zdjęć reszty mojej kolekcji :)

Drosera burmannii 'Red Margins'

post-4995-1423574316_thumb.jpg

Drosera capensis ? - w doniczce z moją D.paradoxą rosły małe siewki jakiejś rosiczki, po przesadzeniu do innej doniczki, ładnie sobie radzą. Jest ktoś w stanie określić dokładnie co to za rosiczka?

post-4995-1423574429_thumb.jpg

[Ciąg dalszy nastąpi :D]

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera peltata - z nasion, posiadam jeszcze d.peltaty z in vitro, zdjęcie w przyszłości ^_^

post-4995-1423574530_thumb.jpg

Drosera scorpioides - dwie rośliny wydały gemmae, jedna nie. Widoczne na zdjęciach, produkują drugi raz gemmae, raz już zbierałem (miesiąc temu).

post-4995-1423574596_thumb.jpg

Cephalotus follicularis - który przez brak dostępu do światła, zaczął produkować liście oraz złapał trochę barw. Zdjęcie słabszej jakości :)

post-4995-1423574703_thumb.jpg

I to na tyle, na ten moment :)

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne! Mój Cephalotus zmarniał, dzbanuszki wysuszyły się z jednej strony. D. peltata też miałem ale padła mi. Czyżbyś zamawiał nasiona u Hesperydy? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne! Mój Cephalotus zmarniał, dzbanuszki wysuszyły się z jednej strony. D. peltata też miałem ale padła mi. Czyżbyś zamawiał nasiona u Hesperydy? :)

A zimowałes swojego Cefala ? Czy stał pod oświetleniem ? Albo jak się wysuszył z jednej strony, to może wpływ powietrza od kaloryfera?

Tak, nasionka od Hesperydy :)

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus wysuszył się od strony kaloryferka choć mój grzejniczek nie jest gorący. Ale pewnie coś w tym jest. :) Druga strona znośna, czasem grzyb złapie ale popryskam i gitara, czekam tylko aż plusowa temperatura nocą będzie bo nie chcę go szokować a światło teraz w cenie. :D

Odnośnik do odpowiedzi

Crespo widzę, że wszystkim roślinkom jest u Ciebie bardzo dobrze! Burmannii wypuszcza pęd kwiatowy, niebawem będziesz miał dużo nasion :) Te niezidentyfikowane rosiczki wyglądają jak D. capensis 'Albino'.

Łukashu jesteś pewien, że peltaty Ci padły? Nie jest tak łatwo je unicestwić. Zakładam, że mogły zrobić sobie odpoczynek. Jak dostałam od dokkrb malutkie siewki D. gigantei, po zaaklimatyzowaniu zaczęły tak jakby usychać. Ale są to rosiczki bulwiaste więc mimo że wszystko uschło nie wyrzuciłam doniczki. Opłaciło się! Teraz wszystkie na nowo zaczynają się wybudzać. Najprawdopodobniej wtedy kiedy usychały Tworzyły nowe bulwy, bo wcześniej ich nie miały bo były to rośliny z in vitro.

Odnośnik do odpowiedzi

CZEEEEEŚŚŚĆĆĆĆ Crespo !!!!

No, no! wróciłeś i zaskakujesz jakością roślinek - jak zwykle wspaniale się prezentują! Bardzo ładna kolekcja. A co się z lampą stało, że nie działa?

Jeszcze raz: miło że po długiej przerwie wróciłeś, jeszcze więcej zdjęć proszę :P

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus wysuszył się od strony kaloryferka choć mój grzejniczek nie jest gorący.

To ładnie musiałeś go przygrzać :D

Crespo widzę, że wszystkim roślinkom jest u Ciebie bardzo dobrze! Burmannii wypuszcza pęd kwiatowy, niebawem będziesz miał dużo nasion :) Te niezidentyfikowane rosiczki wyglądają jak D. capensis 'Albino'.

Gdyby nie Ty Marto, to bym nigdy nie miał tych roślin :) No i gdyby nie Twoje rady to by nic z tego nie było :)

A co się z lampą stało, że nie działa?

Jeszcze raz: miło że po długiej przerwie wróciłeś, jeszcze więcej zdjęć proszę :P

Wymieniłem statecznik już i wszystko śmiga :) Nie znam się na tych sprawach, ale najwidoczniej musiało go coś boleć :) Więcej zdjęć jak przyjdzie pierwsze słońce :D

Faaajny ten Twój cefal :)

Twoje rośliny zawsze wyglądają zdrowo i "szczęśliwie". Lubię zaglądać do tego tematu :) A znajomy zdolna bestia, bo rośliny w świetnej kondycji ;)

Dziękuję wszystkim za miłe słowa, są one bardzo motywujące dla mnie :) Szczególnie miło się czyta komentarze od osób, których tematy z roślinami śledzę, podziwiam i przy tym popadam w kompleksy :)

Widzę, że mój cefal w tym temacie robi największą furorę, więc w ramach ciekawostki wrzucam zdjęcie dla porównania.

Po lewej - Czerwiec 2014 (roślina świeżo po przesadzeniu do nowej doniczki, tej obecnej) : Po prawej - Luty 2015

post-4995-1423670185_thumb.jpgpost-4995-1423670709_thumb.jpg

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi

Wow w szoku jestem, że tyle urósł ! eeek Mi się wydawało, że już kupiłeś go dużego....

Mój nadal malutki zlyy

Sam byłem w szoku gdy teraz odkopałem zdjęcia:) Mam więcej zdjęć, więc może przy okazji wstawię, wole za bardzo się też nie ekscytować, bo jeszcze usłyszy i zahamuje swój wzrost :rotfl:

Dostałem też dwa pytania, jakie warunki mu stworzyłem, to uprzedzając kolejne wiadomości -> przeczytałem dwa razy dokładnie opis tej rośliny, autorstwa Krzyśka (Cephalotusa) i starałem się realizować porady, jak najlepiej można :) W tym roku nie był zimowany, pod świetlówkami jest dopiero od listopada (2x18W 6500K i 8500K), mam nadzieję że brak okresu spoczynku, nie odbije się zbytnio, ponieważ miałem przygotowane już wszystko aby go wynieść w grudniu, ale niestety nie zdążyłem z powodów opisanych wyżej :(

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Dawno nic nie dodawałem, więc czas najwyższy :) Mój pierwszy i jedyny (jak na razie ^_^ ) dzbanek, który ładnie na wiosnę napompował dwa dzbanuszki i kolejny chyba w drodze :) Oprócz tego wyrasta mały odrost :)

Nepenthes aristolochioides x ventricosa

post-4995-1427397030_thumb.jpg

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi