Farmer Napisano 5 Października 2014 Share Napisano 5 Października 2014 Witam. Pojawiło mi się już pełno małych roślinek jednak na torfie pojawiła się też pleśń i czy ona nie zaszkodzi im ? Będę musiał to spryskać jakimś środkiem ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podqwkaikopytko Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Witam, mam ten sam problem co mój przedmówca. Sprawa polega na tym , że na palecie do wysiewu z mieszanką młodych siewek ( około 1,5-2 cm ), oraz świeżym wysiewem nasion , pojawił się biały nalot , tak jakby cienka warstewka puszku . Co to może być za rodzaj pleśni ? Czym się tego pozbyć ? Słyszałam że Topsin , tylko jaki rodzaj ? Czy psiknąć nim na młode roślinki ? Nie zaszkodzi im to ? Bardzo proszę o rady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Jak u mnie się pojawiała pleśń, to pryskałem wodą destylowaną i przechodziło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 czytałem na internecie że jak przy siewkach pojawi się pleśń to należy spryskać środkiem grzybobójczym topsin lub gwarant przy stęrzeniu jak dla roślin ozdobnych i przejdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Starszym roślinom pleśń nie szkodzi, chyba że jest jej bardzo dużo, ale że kiełki rosiczek są bardzo malutkie, to pleśń może je po prostu zarosnąć. Najlepszy na to jest jakiś środek grzybobójczy. Ja robię topsin, do pryskania ok. 1,5ml na litr wody. Sama woda daje efekt tylko na chwilę, bo nie niszczy pleśni, a tylko ją moczy i zbija, pleśń szybko odrasta. Topsin daje lepszy efekt na dłużej. W ogóle dobrze zainwestować w topsin lub inny środek, bo jak ktoś planuje rozwijać swoje zielone hobby, to na pewno prędzej czy później to się przyda. Przy kilku doniczkach można się bawić w wybieranie pleśni, naturalne wywary, ale przy 20+ po prostu się nie chce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podqwkaikopytko Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 W takim razie udam się po Topsin . Czy firmy Target może być ? U mnie w pobliżu jest Leroy Merlin . Czyli rozumiem że mogę psikać po roślinkach i nie padną mi od topsinu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Ja na Twoim miejscu najpierw spryskała bym pleśń tam gdzie nie ma siewek, a potem użyła topsinu tylko na części roślin. Za jakieś 2/3 dni jak będą dalej rosły to bym dokończyła z resztą. Już raz popełniłam ten błąd i zabiłam wszystkie swoje siewki miedzianem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Mi się nigdy nie udało zabić topsinem niczego, poza pleśnią... Może stężenie było zbyt duże? U mnie 1-1,5ml na litr działa bardzo dobrze, nie szkodzi roślinom. Z tym, że nigdy nie pryskam bez umiaru. Pryskam tyle, żeby lekko zwilżyć nim torf, ale żeby nie zrobił się biały od roztworu. Sprawdziłam co to jest ten miedzian, wcześniej myślałam, że to jest to samo co topsin, tylko inna nazwa, ale okazuje się, że to jednak coś innego, zupełnie inna substancja. Miedzian to związek miedzi, może dlatego działa inaczej na delikatne siewki niż topsin. Edytowane 4 Lutego 2015 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Jak do tej pory też nie unicestwiłam swoich roślin topsinem ale ostrożności nigdy nie za wiele. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Jeżeli używa się czegoś zgodnie z przeznaczeniem i w odpowiednich ilościach, to raczej nie ma prawa zagrozić roślinom. Jeżeli masz jakieś obawy do Topsinu, spryskaj najpierw jakiś skrawek zarażonych roślin - jak nic się im nie stanie to o resztę też możesz być spokojny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Proszę pamiętać, że stężenie 1ml Topsinu na 1 litr wody zastosowany na bardzo mokre (czytaj stojące w co najmniej 1cm wody) podłoże rozrzedza środek, który w ten sposób staje się nieaktywny. Fungicydy zawsze stosujemy na lekko przeschnięte podłoże. Edytowane 5 Marca 2015 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 U mnie działa na plesń szarą topsin, stosuję najniżesze zalecane stężenie tyle, że trzeba kurację taką kilka dni stosować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Ja Topsinu M500 SC używam w stężeniach od 1 do 3 ml na litr. Tyle że ja podlewam rośliny a nie opryskuję, od góry doniczek. W razie potrzeby po tygodniu lub dwóch powtarzam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Ja ze swojej strony dodam do rad z Topsinem sposób na zapobieganie pleśni, który sam zastosowałem. Pleśń się pojawia, ponieważ nie ma cyrkulacji powietrza, jest ono stałe, zatęchłe i tak dalej. Problem może rozwiązać zwykły wiatraczek używany do chłodzenia procesora i jakiś zasilacz 5V/12V. Wystarczy go raz na jakiś czas odpalić, niech trochę pośmiga w stronę doniczek i będzie git. Początkowo włączałem go tak naprawdę tylko rano na godzinę i później od 15 do 17-18 oraz tuż przed snem na godzinę o ile dobrze pamiętam, później zainwestowałem w prosty regulator czasowy. Od tego czasu plesni nie uraczyłem ani razu. Wydatek niewielki, wykonanie proste (połączyć tylko ze sobą dwa kabelki) a sukces gwarantowany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi