Skocz do zawartości

Kastry z mucholami

Masiol

Rekomendowane odpowiedzi

Kastra czyni cuda. :) Pełna swoboda dla korzenia, stabilne warunki wilgotnościowe, to powoduje, że roślinom rośnie się tak dużo lepie w tych samych warunkach świetlnych, jak w pojedynczych doniczkach.

W przypadku tego piaseczku na wierzchu pięknie podkreśla kształty i kontrasty w kolorach. :) Choć z czasem i tak zarośnie go cienka warstwa mchów, dużo cieńsza niż te w pojedynczych doniczkach.

Teraz ludzie będą rezygnować z 20 pojedynczych doniczek i w ich miejsce konstruować kastry. Dobrze. :D

Odnośnik do odpowiedzi

Na tą chwilę nie bardzo.

Część muchołówek zdecydowanie czuje już zbliżającą się zimę. Poza tym są to rozmiary S/M.

W przyszłym roku szykuję małą rewolucję w hodowli moich roślin, pokażę ją na pewno na forum. Na razie szczegółów nie zdradzam. Ale będzie więcej takich kompozycji...

Odnośnik do odpowiedzi

To jesteś o krok przede mną. Ja jeszcze nie mam kastry. :D

Nie mniej, jednak w przyszłym roku, dołączymy wraz z dziewczyną do grona posiadaczy takiej kastry. Jej muchołówki, nasze kapturnice... Och nie mogę się doczekać wiosny.

Co do Twojej - rewelacyjny stan muchołówek a jasny żwirek na "górze" jest tym, co chciałbym mieć u siebie. Podejrzewam, że nie tylko uatrakcyjnia całość, ale jasny kolor dobrze odbija światło, dzięki czemu - choć odrobinę rośliny dostają światła w miejscach, w których w naturze nigdy nie dostają (spód liści itd.) Może to wpływa na ich na prawdę dobrą kondycję !

Odnośnik do odpowiedzi