Cephalotus Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 No kto w końcu ustrzeli? To nie jest: P. ehlersiae P. kondoi (P. reticulata, bo to jest właściwy gatunek, P. kondoi podobno nie ma w hodowli, tylko tak sobie nazwa krąży) P. gracilis P. cyclosecta P. mirandae P. ionanntha Zdjęcie: KLIKNIJ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Mój błąd - aktualizacja ze zdjęcia, a nie tekstowa. Najbardziej w takim razie przypomina Twojego P. macrophylla a.k.a. P. agnata ?. Ale nie wierzę żebyś wrzucił taką roślinę do zagadki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Nie to nie P. macrophylla ani P. agnata (gdzie moja to jest P. agnata x emarginata, jak się okazuje) Wy tak na poważne? On ma z 1 cm średnicy... wylądował w osobnej doniczce, bo mi się we właściwej nie zmieścił, tyle go było. Ale widzę też błąd, nie do końca mój, bo powtórzony po kimś, ale błąd w nazwie. Kaman. TUTAJ go znajdziecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 P. jaumavensis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 To nie jest: P. ehlersiae P. kondoi (P. reticulata, bo to jest właściwy gatunek, P. kondoi podobno nie ma w hodowli, tylko tak sobie nazwa krąży) P. gracilis P. cyclosecta P. mirandae P. ionanntha P. macrophylla P. agnata P. jaumavensis Przypominam, że w nazwie jest błąd. Zdjęcie: KLIKNIJ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 P. rotundiflora. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Pozostało jeszcze z 90 gatunków. Kiedyś trafimy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 P. rotundiflora. Tak. Ale od razu tłumaczę błąd. Bo na dwóch etykietkach, oraz na liście sprzedawcy był P. rotundiFOLIA, a nie P. rotundiFLORA, co jest poprawnie, a ja tego nie sprawdziłem ani razu do teraz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Zgadza się, bo to kwiaty ma mieć okrągłe, a nie liście Uwaga że to dorosły osobnik była pomocna, takich mikrotłustoszy za wiele nie ma, ale pierwszą myślą było P. gracilis. No to może taki: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 P. hemiepiphytica? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 P. potosiensis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Wiedziałem, że to będzie proste. Tak, Kropko P. hemiepiphytica. Edytowane 16 Października 2014 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Przepiękny! Aż go zachciałem mieć. Ja już dzisiaj pasuję. Mój mózg dalej nie wyrobi. Next time, dam coś łatwiejszego. ;-) (Może. ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Moim potosiensisom krawędzie liści wybarwiają się duuużo ciemniej. Ten ma krawędzie tylko lekko zaróżowione. Kwiat na żywo jeszcze ładniejszy niż na foto. I ze względu na jego epifityczność uprawiam go w torfowcu z perlitem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Dlatego muszę go niedługo mieć. Koniec i Kropka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi