mateo57 Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Witam chciałem pokazać zrobiony wodospad do nowo powstającego Vivarium dla roślin. Czekam na cenne wskazówki i opinie Edytowane 8 Października 2014 przez mateo57 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 Od zaswsze podobają mi się projekty typu "naturescape". Dzięki nim każdy może mieć kawałeczek dżungli w domu.. Twój wodospad ma duży potencjał, bo daje wiele możliwości hodowli roślin. Pewnie wodospad jest tylko elementem jakiejś większej całości? Jeśli tak, to najlepiej najpierw go pomalować lakierami kolorowymi - po wystygnięciu są nieszkodliwe i nietoksyczne - na jakąś skałkę, resztę wysmarować sylikonem i w niego mocno "ugnieść" Torf, chipsy kokosowe, włókna kokosowe. Będzie bardzo naturalnie wyglądało, a dzięki wilgotności, na torfie może pojawić się mech. Problem w tego typu projektach, to częste przerastanie rośliny przez inną i straszna gmatwanina koerzeni... Niejednokrotnie raz posadziwszy roślinę, trzeba ją zostawić do końca, a i pielęgnacja jest cięższa - nie mniej jednak trzymam kciuki, bo puki co wygląda bardzo dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 Tak wodospad to tylko element do większego terrarium. Chciałem zapytać jak i z czego wykonać wewnętrzna sciane terrarium bo wiadomo, że sama szyba nie jest zbyt ładna do wystroju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 Tutaj masz opis dokkrb na jego piękne terraria: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Paludaria...krb-t17494.html Oraz moja: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...orneo&st=15 (na końcu tematu) Zrobiona podobnie co dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 ok dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 A co można dać na wnętrze tego akwarium co służy jako zbiornik na wodę? w miejsce gdzie teraz jest przyklejona tapeta. Chciałbym to wszystko później ładnie połączyc w całość wodospad z resztą terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 A jakbyś z pianki poliuretanowej zrobił jakieś jeziorko bardziej naturalne ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 i tak nie będzie w formie kwadratu ponieważ trochę przykryte będzie. a z pianki teraz juz nie zrobie wszystko mam przymocowane do tego małego akwarium. Tyko nie wiem co dać na miejsce tej tapety :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 A na silikonie coś przykleić ? Żwir ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 8 Października 2014 Autor Share Napisano 8 Października 2014 a coś jeszcze innego można żwir jest zbyt mały juz mozna by bardziej takie większa kamienie, jak np te z których zrobiłem wodposad. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 8 Października 2014 Share Napisano 8 Października 2014 Możesz co chcesz przykleić, ale nie wiem czy takie wielkie kamienie będą się trzymać.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 9 Października 2014 Share Napisano 9 Października 2014 Kamienie możesz zrobić sam. Wystarczy pianka i lakiery. Gdy zrobisz wiele różnorakich "placków" z pianki na gazecie, następnego dnia, gdy zesztywnieją i napęcznieją, wybierzesz coś dla siebie co możesz pomalować użyć. Zaletą tego sposobu jest to, że odpowiednio nacinając takie "kamienie" możesz je łatwo nasunąć na ściany akwarium, tak jak cytrynka w drinku Wówczas, w zależności od różnorodności rozmiarów kamieni, zmienić się może kształt akwarium z kwadratu, w nieregularne jeziorko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 9 Października 2014 Autor Share Napisano 9 Października 2014 ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 9 Października 2014 Autor Share Napisano 9 Października 2014 A możesz powiedziec jakie kolory lakierów? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo57 Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Przesyłam zdjęcia z dalszej pracy może jakies wskazówki byłby ktoś uprzejmy napisać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi