Skocz do zawartości

wodospad do vivarium

mateo57

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma wielkiej filozofii w przytknięniu rury jednym końcem do nawilżacza i wetknięciu drugiego do terra. Bo rozumiem że nawilżacz ma stać z boku i zapodawać mgłę do terra. Wydaje mi się, że na ten droższy prościej będzie rurę zamocować. Rura w miarę możliwości powinna być dość szeroka i jak najkrótsza, inaczej mgła może skraplać się wewnątrz rury.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

O foggerze nawet nie myśl - po kilku dniach/tygodniach wyrzucisz badziewie ;) Membrany szybko się psują, poza tym musisz wziąć pod uwagę, że fogger musi być zanurzony, czyli w terrarium niezbędny będzie pojemnik z wodą i pilnowanie, czy wody jest wystarczająca ilość, pojemnik taki zabiera cenne miejsce w terrarium itd... Po pewnym czasie takie cudo bardziej chlapie niż zamgławia.

Natomiast te nawilżacze, które podlinkowałeś sprawdzają się wyśmienicie (również wzięłabym ten drugi). I jeśli ja (baba ;)) poradziłam sobie z wykombinowaniem połączenia, to sądzę, że i Ty dasz radę :) Tak jak wcześniej Ci pisano - wąż jednym końcem do terrarium, drugim do nawilżacza i po robocie. Ja mam od strony nawilżacza wąż wciśnięty na gumowy korek do balonu do wina :D Patent działa prosto i niezawodnie. Ale sposobów jest mnóstwo, co głowa to pomysł ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Fogger to takie małe badziewie które zaraz się psuję.

Tak jak poprzednicy pisali, wystarczy dobrać odpowiednią rurę pasującą do nawilżacza. Jeden koniec rury umieścić w nawilżaczu a drugi w terrarium. Jeżeli jest ustawiony na maxa to jest bardzo wydajny.

Odnośnik do odpowiedzi

hddk ma tą rurę pokaźnych rozmiarów ;) Natomiast jeśli kombinowałbyś tak jak ja i Nektar, to wtedy bierzesz rurę typowo akwarystyczną o mniejszej średnicy i bezbarwną, wyjmujesz tą białą nasadkę (którą możesz regulować kierunek wydmuchiwania pary) i w ten "komin" w nawilżaczu wkładasz korek do balonu do wina, dobrze go klinując, a w nim siedzi sobie rura. Wtedy w terrarium potrzebujesz dziury o mniejszej średnicy, a dolewanie wody do nawilżacza, rozbrajanie go jest bezproblemowe.

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj ktoś to trochę bardziej skomplikował.. Ja mam zrobione to najprościej jak się da, ale oczywiście możesz sobie pokombinować i zrobić to bardziej profesjonalnie. Zaletą mojego sposobu jest też to, że nic nie kleisz, więc w każdym momencie możesz to rozebrać, żeby oporządzić nawilżacz, albo wymienić wąż, który pod wpływem wilgoci twardnieje i traci elastyczność.

Ja mam tego typu korek:

post-6463-1414056939_thumb.jpg

Od środka wygląda tak:

post-6463-1414056969_thumb.jpg

Korki są w różnych rozmiarach - ja mam fi 48 do rury (typowej grubszej akwarystycznej) 12 x 2 mm. Wąż wtedy akurat można wcisnąć na tą wypustkę korka widoczną na drugim zdjęciu i trzyma się całkiem porządnie. Korek z wężem akurat wchodzi na wcisk mniej więcej w połowie wysokości "kominu" nawilżacza. Volia! :)

Odnośnik do odpowiedzi