Scavell Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 Panel wychodzi w cakiem sensownych cenach o ile sam robisz. Zwłaszcze gdy takie rzeczy jak lutownica i itp masz. Jezeli nie to i tak całkowity koszt to niecałe 200zl, a masz 36 diód czyli jakies 36W dobrze dobranego oświetlenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 18 Marca 2015 Autor Share Napisano 18 Marca 2015 (edytowane) Kolejna porcja zdjęć, z mocnym uwzględnieniem muchołówek. Wydaje mi się że ten rodzaj roślin owadożernych najbardziej korzysta z oświetlenia ledowego. Wygląda na to, że nie wszystkie kultywary w ten sam sposób reagują na światło. Zdarzają się takie sytuacje, że ładnie wybarwiona muchołówka rośnie obok wybarwionej słabo. Mam wrażenie, ze im dłuzej muchołówka jest pod diodami, tym bardziej jest chętna do wytwarzania wybarwionych pułapek. muchołowka jakiś miesiąc bezpośrednio pod diodami, wcześniej zimowała mała zielona muchołówka pod diodami od miesiaca, wybarwiona (jakiś kultywar typy all red) od zeszłego roku Od zeszłego roku pod diodami, w samym rogu akwarium, przy najsłabszym oświetleniu. Po prawej stronie muchołówka którą wsadziłem pod diody miesiąc temu Regular form bezpośrednio pod diodami cup trap sawtooth całość z zieloną, ale bardzo szybko rosnącą muchołówką na pierwszym planie Tłustosze, wyglądają na bardziej zielone niż są w rzeczywistości. Rosną szybko, chociaż wybarwiają się tylko pojedyncze osobniki. Edytowane 18 Marca 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 All redy wyglądają rewelacyjnie. Wątpliwość mam co do niektórych muchołówek, tłustoszy i cefalotusa. Te mają zdecydowanie gorsze wybarwienie. Mimo to możliwości tak "słabego" panelu są imponujące. Minus to różowe światło, na które nigdy nie zdecydowałbym się trzymając rośliny w pokoju dziennym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 Cephalotus jest zielony bo z tej strony, z której robiłem zdjęcie nie dociera do niego światło z diód. Z drugiej, naświetlonej wygląda tak: inny cefalotus, tym razem bliżej diód: Tłustosze są mało wybarwione ale też maja mniejszą intensywność światła (14W). Trudno zrobić zdjęcie oddające dobrze kolory przez co rośliny wygladaja na bardziej zielone niz są na żywo. Gołym okiem rośliny wyglądają normalnie a w aparacie fotograficznym zupełnie inaczej, nawet po ręcznym ustawieniu balansu bieli nie zbyt dobrze. Zdjęcia z wyłączonymi diodami: Co do koloru światła, różowe faktycznie jest trudne do zaakceptowania. Jednak jeżeli da się też kilka diód białych całość wygląda znacznie lepiej. U mnie przy 3 kolorowych diodach na 1 białą kolor światła jest akceptowalny, bardziej biały niż przy zastosowaniu świetlówek osram floura. Wybarwianie roślin pod diodami wg mnie nie wynika z samej intensywności światła, co raczej z jego jakości. Receptory roślin wrażliwe na światło działają w zakresie światła niebieskiego i czerwonego. Ponieważ udział tych fal światła jest największy, możliwe że roślinom "wydaje się" że mają do czynienia ze światłem mocniejszym niż jest w rzeczywistości. W związku z tym niektóre rośliny mogą się ładnie barwić a inne, mniej podatne na oszukanie nie. Taka moja teoria, niekoniecznie właściwa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Ja chciałam tylko napisać, że miałam przyjemność zobaczyć dziś terrarium MarcinaS i wrażenie robi wprost piorunujące. To jest rosiczkowo-muchołówkowa dżungla z domieszką cefalotusów, kapturnic i gęstą murawą pływaczy. Patrząc na nie, czułam się jak dziecko przed witryną ze słodyczami. Coś pięknego! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Faktycznie zarówno tłuste jak i cefale łapią ładne barwy. W przypadku tych drugich pozostaje poczekać czy czerwień na młodocianej roślinie zachowa się gdy osobnik podrośnie. Dziwi mnie jednak inna rzecz - nie używasz radiatorów? Wszędzie gdzie czytałem na temat power ledów wskazane jest, że montaż radiatorów lub nawet wentylatorów jest niezbędny, bo power ledy zbiorczo osiągają bardzo wysokie temperatury. Fakt, może przy tak niedużej mocy ten problem u Ciebie odpada, do tego odbłyśnik z oświetleniem nie leży bezpośrednio na szybie, która na pewno "dokładałaby się" do kumulacji ciepła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 @Ioreth Dziękuję za miłe słowa @Ptaah Na odbłyśniku z 33 diodami mam założone małe radiatory ale bez wiatraczka. Całość jest ciepła ale da się złapać i trzymać. Myślę że ma około zalecanych 50 stopni. Odbłyśnik z 14 diodami jest letni mimo, że nie założyłem na niego radiatorów. Gdyby jednak takie oświetlenie miałoby być wewnątrz terrarium albo położone na szybie, wtedy myślę, że wiatraczek byłby niezbędny. Dla porównania mam normalną żarówkę diodową do oświetlenia pokoju. 15W z aluminiowym radiatorem. Ten radiator grzeje się tak, że dotknięcie grozi poparzeniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 22 Maja 2015 Autor Share Napisano 22 Maja 2015 Minął kolejny miesiąc więc kolejna porcja zdjęć. Diody w dalszym ciągu służą roślinom: Widok ogólny na akwarium rosiczkowo-muchołówkowe: Akwarium z tłustoszami: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Maja 2015 Share Napisano 22 Maja 2015 Jestem pod wrażniem wybarwienia tłustoszy pod ledami To dalej jedynie te 14W? Trochę to zajęło ale już teraz widać efekty i podoba mi się! Może czas się na ledy przestawić.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 22 Maja 2015 Autor Share Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Tak, ciągle 14W, z tym że teraz mają dłużej światło. Staram się dostosowywać fotoperiod do długości dnia na zewnątrz i teraz mają ok 14h. Zimą miały ok 9 więc były zielone. Przy tej mocy oświetlenia jakiekolwiek wybarwienie uważam za sukces. Z wybarwianiem tłustoszy jest tak jak z rosiczkami i muchołówkami - jedne się wybarwiają a inne nie, zależy jaki mają kaprys PS. tłustosze na skałce inspirowane są mocno Twoją Tłustoszową Skałą, długo nie chciały rosnąć ale teraz dają radę i fajnie zaczęły wyglądać. Edytowane 22 Maja 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Maja 2015 Share Napisano 22 Maja 2015 Chętnie też przetestowałabym coś takiego, jednak składanie tego wszystkiego jakoś mnie przeraża Tłustosze też mają kolorowe ledy czy same białe ? Cieszę się, że moja skała kogoś zainspirowała Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2015 Drobna aktualizacja. Ponieważ pod diodami trudno zrobić zdjęcie właściwie oddające kolory wyjąłem akwarium z tłustoszami na balkon, gdzie oświetliło je światło słońca. Teraz kolory odpowiadają rzeczywistym: Wkrótce będę składał panel o mocy ponad 30 W na powierzchnię 60x40 cm, wyłącznie dla muchołówek. Spodziewam się oszałamiających efektów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Fenomenalnie! Rośliny piękne, a kompozycja tylko to podkreśla... i przekonuje, że LEDy są świetne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voorhees Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Mógłbyś podać z jakiego zasilacza konkretnie korzystasz? Chodzi o model i firmę. Czy zasilacze od starych konsol typu pegasus nadają się do podłączenia pod nie diod? Natężenie prądu w różnych zasilaczach od 450-750 mA, a napięcie od 9 do 12,5V. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez voorhees Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2015 Nie będę się powtarzał w kwestii zasilaczy, tu opisałem jaki jest dobry: link Zasilacz może być z takiej serii: link z tym, że ten model jest do diód 3W. Zasilacz do konsoli generalnie się nie nadaje, no chyba że dokładnie dobierzesz kolory diód żeby po połączeniu szeregowym potrzebowały dokładnie takiego napięcia jakie daje zasilacz. Przy takich napięciach nie podłączysz więcej niż 4 diody w szeregu, możesz próbować łączyć równolegle drugi szereg diód ale trudno powiedzieć czy będzie działało, poza tym i tak maksymalnie wychodzi 8 diód. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi