Skocz do zawartości

Moje doświadczenia z diodami LED

MarcinS

Rekomendowane odpowiedzi

Panel wychodzi w cakiem sensownych cenach o ile sam robisz. Zwłaszcze gdy takie rzeczy jak lutownica i itp masz. Jezeli nie to i tak całkowity koszt to niecałe 200zl, a masz 36 diód czyli jakies 36W dobrze dobranego oświetlenia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kolejna porcja zdjęć, z mocnym uwzględnieniem muchołówek. Wydaje mi się że ten rodzaj roślin owadożernych najbardziej korzysta z oświetlenia ledowego. Wygląda na to, że nie wszystkie kultywary w ten sam sposób reagują na światło. Zdarzają się takie sytuacje, że ładnie wybarwiona muchołówka rośnie obok wybarwionej słabo. Mam wrażenie, ze im dłuzej muchołówka jest pod diodami, tym bardziej jest chętna do wytwarzania wybarwionych pułapek.

muchołowka jakiś miesiąc bezpośrednio pod diodami, wcześniej zimowała

post-1670-1426698705_thumb.jpg

mała zielona muchołówka pod diodami od miesiaca, wybarwiona (jakiś kultywar typy all red) od zeszłego roku

post-1670-1426698743_thumb.jpg

post-1670-1426698798_thumb.jpg

Od zeszłego roku pod diodami, w samym rogu akwarium, przy najsłabszym oświetleniu. Po prawej stronie muchołówka którą wsadziłem pod diody miesiąc temu

post-1670-1426698833_thumb.jpg

Regular form bezpośrednio pod diodami

post-1670-1426698887_thumb.jpg

cup trap

post-1670-1426698921_thumb.jpg

sawtooth

post-1670-1426698937_thumb.jpg

post-1670-1426698993_thumb.jpg

całość z zieloną, ale bardzo szybko rosnącą muchołówką na pierwszym planie

post-1670-1426699112_thumb.jpg

post-1670-1426699128_thumb.jpg

Tłustosze, wyglądają na bardziej zielone niż są w rzeczywistości. Rosną szybko, chociaż wybarwiają się tylko pojedyncze osobniki.

post-1670-1426699165_thumb.jpg

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

All redy wyglądają rewelacyjnie. Wątpliwość mam co do niektórych muchołówek, tłustoszy i cefalotusa. Te mają zdecydowanie gorsze wybarwienie. Mimo to możliwości tak "słabego" panelu są imponujące. Minus to różowe światło, na które nigdy nie zdecydowałbym się trzymając rośliny w pokoju dziennym.

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus jest zielony bo z tej strony, z której robiłem zdjęcie nie dociera do niego światło z diód. Z drugiej, naświetlonej wygląda tak:

post-1670-1426760823_thumb.jpg

post-1670-1426761732_thumb.jpg

inny cefalotus, tym razem bliżej diód:

post-1670-1426760849_thumb.jpg

Tłustosze są mało wybarwione ale też maja mniejszą intensywność światła (14W). Trudno zrobić zdjęcie oddające dobrze kolory przez co rośliny wygladaja na bardziej zielone niz są na żywo. Gołym okiem rośliny wyglądają normalnie a w aparacie fotograficznym zupełnie inaczej, nawet po ręcznym ustawieniu balansu bieli nie zbyt dobrze. Zdjęcia z wyłączonymi diodami:

post-1670-1426760942_thumb.jpg

post-1670-1426760954_thumb.jpg

post-1670-1426760964_thumb.jpg

Co do koloru światła, różowe faktycznie jest trudne do zaakceptowania. Jednak jeżeli da się też kilka diód białych całość wygląda znacznie lepiej. U mnie przy 3 kolorowych diodach na 1 białą kolor światła jest akceptowalny, bardziej biały niż przy zastosowaniu świetlówek osram floura.

Wybarwianie roślin pod diodami wg mnie nie wynika z samej intensywności światła, co raczej z jego jakości. Receptory roślin wrażliwe na światło działają w zakresie światła niebieskiego i czerwonego. Ponieważ udział tych fal światła jest największy, możliwe że roślinom "wydaje się" że mają do czynienia ze światłem mocniejszym niż jest w rzeczywistości. W związku z tym niektóre rośliny mogą się ładnie barwić a inne, mniej podatne na oszukanie nie. Taka moja teoria, niekoniecznie właściwa.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałam tylko napisać, że miałam przyjemność zobaczyć dziś terrarium MarcinaS i wrażenie robi wprost piorunujące. To jest rosiczkowo-muchołówkowa dżungla z domieszką cefalotusów, kapturnic i gęstą murawą pływaczy. Patrząc na nie, czułam się jak dziecko przed witryną ze słodyczami. Coś pięknego!

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie zarówno tłuste jak i cefale łapią ładne barwy. W przypadku tych drugich pozostaje poczekać czy czerwień na młodocianej roślinie zachowa się gdy osobnik podrośnie. Dziwi mnie jednak inna rzecz - nie używasz radiatorów? Wszędzie gdzie czytałem na temat power ledów wskazane jest, że montaż radiatorów lub nawet wentylatorów jest niezbędny, bo power ledy zbiorczo osiągają bardzo wysokie temperatury. Fakt, może przy tak niedużej mocy ten problem u Ciebie odpada, do tego odbłyśnik z oświetleniem nie leży bezpośrednio na szybie, która na pewno "dokładałaby się" do kumulacji ciepła.

Odnośnik do odpowiedzi

@Ioreth

Dziękuję za miłe słowa :)

@Ptaah

Na odbłyśniku z 33 diodami mam założone małe radiatory ale bez wiatraczka. Całość jest ciepła ale da się złapać i trzymać. Myślę że ma około zalecanych 50 stopni. Odbłyśnik z 14 diodami jest letni mimo, że nie założyłem na niego radiatorów. Gdyby jednak takie oświetlenie miałoby być wewnątrz terrarium albo położone na szybie, wtedy myślę, że wiatraczek byłby niezbędny.

Dla porównania mam normalną żarówkę diodową do oświetlenia pokoju. 15W z aluminiowym radiatorem. Ten radiator grzeje się tak, że dotknięcie grozi poparzeniem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Minął kolejny miesiąc więc kolejna porcja zdjęć. Diody w dalszym ciągu służą roślinom:

Widok ogólny na akwarium rosiczkowo-muchołówkowe:

post-1670-1432308137_thumb.jpg

post-1670-1432308176_thumb.jpg

post-1670-1432308188_thumb.jpg

Akwarium z tłustoszami:

post-1670-1432308206_thumb.jpg

post-1670-1432308226_thumb.jpg

post-1670-1432308238_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tak, ciągle 14W, z tym że teraz mają dłużej światło. Staram się dostosowywać fotoperiod do długości dnia na zewnątrz i teraz mają ok 14h. Zimą miały ok 9 więc były zielone. Przy tej mocy oświetlenia jakiekolwiek wybarwienie uważam za sukces.

Z wybarwianiem tłustoszy jest tak jak z rosiczkami i muchołówkami - jedne się wybarwiają a inne nie, zależy jaki mają kaprys ;)

PS.

tłustosze na skałce inspirowane są mocno Twoją Tłustoszową Skałą, długo nie chciały rosnąć ale teraz dają radę i fajnie zaczęły wyglądać.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Drobna aktualizacja. Ponieważ pod diodami trudno zrobić zdjęcie właściwie oddające kolory wyjąłem akwarium z tłustoszami na balkon, gdzie oświetliło je światło słońca.

Teraz kolory odpowiadają rzeczywistym:

post-1670-1433445997_thumb.jpg

Wkrótce będę składał panel o mocy ponad 30 W na powierzchnię 60x40 cm, wyłącznie dla muchołówek. Spodziewam się oszałamiających efektów ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś podać z jakiego zasilacza konkretnie korzystasz? Chodzi o model i firmę.

Czy zasilacze od starych konsol typu pegasus nadają się do podłączenia pod nie diod? Natężenie prądu w różnych zasilaczach od 450-750 mA, a napięcie od 9 do 12,5V.

Edytowane przez voorhees
Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się powtarzał w kwestii zasilaczy, tu opisałem jaki jest dobry:

link

Zasilacz może być z takiej serii:

link

z tym, że ten model jest do diód 3W.

Zasilacz do konsoli generalnie się nie nadaje, no chyba że dokładnie dobierzesz kolory diód żeby po połączeniu szeregowym potrzebowały dokładnie takiego napięcia jakie daje zasilacz. Przy takich napięciach nie podłączysz więcej niż 4 diody w szeregu, możesz próbować łączyć równolegle drugi szereg diód ale trudno powiedzieć czy będzie działało, poza tym i tak maksymalnie wychodzi 8 diód.

Odnośnik do odpowiedzi