MarcinS Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Kolejne zdjęcia moich roślin. Akwarium 'ogólnego przeznaczenia': Akwarium tłustoszowe: A teraz coś nowego, akwarium stricte muchołówkowe. 38 diód (przy natężeniu 300mA) na powierzchni 35x55 cm, 12 cm nad roślinami. Całość daje bardzo dużo światła, wydaje mi się, że wręcz za dużo i rozważam nieco zmniejszyć liczbę diód. Wsadziłem same małe muchołówki stąd efekt jest jeszcze słaby ale widzę już oznaki że rośliny się zaaklimatyzowały i wypuszczają nowe pułapki. Na koniec zdjęcie jak rozchodzi się światło przy użyciu odbłyśników: Plusy: prawie całe światło pada na torf i rośliny i prawie nic nie ucieka na boki. Zwiększa to efektywność panelu bo prawie żadne światło się nie marnuje. Dodatkowo pokój nie jest "zanieczyszczony" światłem uciekającym z akwarium. Minusy: Intensywność światła w akwarium nie jest jednolita, najlepiej oświetlony jest środek, najmniej brzegi akwarium. Edytowane 30 Lipca 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satan123666 Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 A jak byś rozciął radiatory na pół i zrobił dwa osobne odbłyśniki, a następnie przesunął je od środka po parę centymetrów. Wtedy byś miał środek ładnie oświetlony i brzegi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Jedno co mnie ciągle martwi to ukierunkowanie świetlne ledów - to kłopot przy większej połaci uprawy jak zostało tu zauważone. Kompozycje bardzo ładne, widać że roślinki mają wszystko czego potrzebują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Efekt wybarwienia jest powalający. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Terrarium "ogólnego przeznaczenia" niby nieład, ale cóż za wspaniała harmonia I te ubarwienie! Pozazdrościć! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 Dla mnie to duża zaleta, że diody mają takie ukierunkowane światło. Kiedy miałem świetlówki to światło uciekało poza akwarium co było dla mnie bardzo irytujące. Teraz prawie nic nie ucieka i się nie marnuje. Oczywiście skutkuje to słabszym oświetleniem brzegów względem środka. Można jednak rozłożyć diody nie liniowo w odłbyśniku a np na aluminiowej płycie, tak żeby równomierność oświetlenia była większa. @satan123666 pomysł niegłupi, też o tym myślałem. Zwyciężyło jednak lenistwo i fakt, że nie umiałbym tak pociąć żeby wyglądało estetycznie. @ wksek, Scavell Dzięki! Mała aktualizacja zdjęć, w sumie niewiele się zmienia bo wszystkie wolne przestrzenie w akwariach już zajęte i nic nowego (poza heliamforą) nie przybyło. U tłustoszy wymieniłem podłoże na górce. Przedtem było bardziej organiczne. Wadą było to, że jak torf wysechł to nie chciał się namoczyć od nowa. Woda spływała a on dalej był suchy. Teraz jest podłoże w ok 80% mineralne, piasek+żwir+trochę gąbki florystycznej+torf+trochę perlitu. Tłustosze, jeszcze przed przeprowadzką zrobiły się jakby bardziej zielone ale rosną dobrze. Do zdjęć wyłączyłem diody. Bez tego jest dość ciemno i trudno zrobić zdjęcie, za to kolory są lepiej oddane. Ogólny bałagan w akwarium ogólnym Tu z włączonymi diodami: Heliamfora x midoxa. Rośną nakryte plastikowym pudełkiem, mają dodatkowe oświetlenie w postaci 2 czerwonych diód 1W. Tłustosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Mała obserwacja: wydaje mi się, że pod diodami rosiczki kwitną obficiej i mają więcej kwiatów. Tu jest rekordzistka z ok. 40 kwiatkami (nie wiem dokładnie jaki to gatunek, podobna do D. spatulata). Przy użyciu świetlówek kwiatostany często rosły tak długo aż dotykały do świetlówki albo odbłyśnika, przypalały się i usychały. Przy diodach rosną w podobny sposób ale się nie przypalają. Może dlatego że odbłyśnik jest chłodniejszy, chociaż w czasie upałów był dość ciepły a rosiczkom nie szkodziło. Widoczne na zdjęciu kwiatostany dotykają odbłyśnika: Gdzieś czytałem, że pod diodami rosiczki nie zawiązują nasion. Częściowo może to być prawda. Udało mi się zebrać nasiona z: D. sessilifolia D. indica D. spatulata D. oblanceolata D. nidiformis D. aliciae (kwiatostan był bardzo duży ale nasion dość mało) Nie zawiązują u mnie nasion: D. madagascariensis - kwitnie ale nasion nie udało mi się zebrać D. affinis - podobnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaxper Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Ja mam taki problem. Potrzebuje oświetlić powierzchnie 40x40 cm około, źródło światła planuje zamontować 20 cm nad roślinami. Dokładnie ma to być nad dzbanecznikami. Możecie mi jakieś gotowe żarówki zaproponować ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Mała aktualizacja zdjęć. Stare, główne akwarium: Heliamfory, rosną w głównym akwarium + mają nad sobą 4 diody 1W. Całość zasilana zwykłym zasilaczem 12V stałonapięciowym (drugie zdjęcie). Nowe akwarium na muchołówki: Mała plantacja sałaty Niedawno przesadziłem wszystko tak, że teraz mam górkę z obu stron akwarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Heliamfory, rosną w głównym akwarium + mają nad sobą 4 diody 1W. Całość zasilana zwykłym zasilaczem 12V stałonapięciowym (drugie zdjęcie). 4W wystarczają Heliamforze do normalnego wzrostu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 4W wystarczają Heliamforze do normalnego wzrostu? Czytamy ze zrozumieniem. Mają te same światło co reszta roślin plus jeszcze dodatkowo 4x1W. No chyba nikt nie sądził, że Helką wystarczy 4W do prawidłowego wzrostu, przecież to żre światło jak głupie . Marcin kozacki ten wąwóz. Zawsze chciałem sobie zrobić jakieś fajne kompozycje, ale do takich rzeczy to ja się nie nadaje. Artysta plastyk to ze mnie marny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2016 Heliamfory trzymam pod pudełkiem o wymiarach 18x15x12 cm. Nad całym akwarium o wymiarach 90x45 cm mam 33 diody 1W, więc na powierzchnię pod pudełkiem wypada proporcjonalnie około 2,2 W. Z tym, że pudełko jest mało przezroczyste, myślę że połowę światła przepuszcza, dodatkowo jest w rogu akwarium, gdzie jest najciemniej. Można uznać, że heliamfory mają w sumie światło o mocy około 5W i wygląda, że im to pasuje. Zaznaczam jednak, że mam najprostszą heliamforę, trudno powiedzieć jak inne by się zachowały w tych warunkach. Tak to wygląda na co dzień: Artysta plastyk to ze mnie marny. Ale za to inżynier zdolny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi