Skocz do zawartości

Moje doświadczenia z diodami LED

MarcinS

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne zdjęcia moich roślin.

Akwarium 'ogólnego przeznaczenia':

h4ZWd8Y.jpg

6bixwcV.jpg

Thvebjb.jpg

Akwarium tłustoszowe:

O0iNlnX.jpg

FVfnSBD.jpg

A teraz coś nowego, akwarium stricte muchołówkowe.

38 diód (przy natężeniu 300mA) na powierzchni 35x55 cm, 12 cm nad roślinami. Całość daje bardzo dużo światła, wydaje mi się, że wręcz za dużo i rozważam nieco zmniejszyć liczbę diód. Wsadziłem same małe muchołówki stąd efekt jest jeszcze słaby ale widzę już oznaki że rośliny się zaaklimatyzowały i wypuszczają nowe pułapki.

MzsT1OE.jpg

2WR99d3.jpg

bp8AA8K.jpg

Na koniec zdjęcie jak rozchodzi się światło przy użyciu odbłyśników:

post-1670-1438279537_thumb.jpg

Plusy:

prawie całe światło pada na torf i rośliny i prawie nic nie ucieka na boki. Zwiększa to efektywność panelu bo prawie żadne światło się nie marnuje. Dodatkowo pokój nie jest "zanieczyszczony" światłem uciekającym z akwarium.

Minusy:

Intensywność światła w akwarium nie jest jednolita, najlepiej oświetlony jest środek, najmniej brzegi akwarium.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dla mnie to duża zaleta, że diody mają takie ukierunkowane światło. Kiedy miałem świetlówki to światło uciekało poza akwarium co było dla mnie bardzo irytujące. Teraz prawie nic nie ucieka i się nie marnuje. Oczywiście skutkuje to słabszym oświetleniem brzegów względem środka. Można jednak rozłożyć diody nie liniowo w odłbyśniku a np na aluminiowej płycie, tak żeby równomierność oświetlenia była większa.

@satan123666

pomysł niegłupi, też o tym myślałem. Zwyciężyło jednak lenistwo i fakt, że nie umiałbym tak pociąć żeby wyglądało estetycznie.

@ wksek, Scavell

Dzięki!

Mała aktualizacja zdjęć, w sumie niewiele się zmienia bo wszystkie wolne przestrzenie w akwariach już zajęte i nic nowego (poza heliamforą) nie przybyło. U tłustoszy wymieniłem podłoże na górce. Przedtem było bardziej organiczne. Wadą było to, że jak torf wysechł to nie chciał się namoczyć od nowa. Woda spływała a on dalej był suchy. Teraz jest podłoże w ok 80% mineralne, piasek+żwir+trochę gąbki florystycznej+torf+trochę perlitu. Tłustosze, jeszcze przed przeprowadzką zrobiły się jakby bardziej zielone ale rosną dobrze.

Do zdjęć wyłączyłem diody. Bez tego jest dość ciemno i trudno zrobić zdjęcie, za to kolory są lepiej oddane.

Ogólny bałagan w akwarium ogólnym ;)

pANfYiT.jpg

7gj3SAg.jpg

PtYN2gw.jpg

lF222d7.jpg

Tu z włączonymi diodami:

o1pSTP0.jpg

Heliamfora x midoxa. Rośną nakryte plastikowym pudełkiem, mają dodatkowe oświetlenie w postaci 2 czerwonych diód 1W.

WKYs1kw.jpg

Tłustosze

bj7v5Fg.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mała obserwacja: wydaje mi się, że pod diodami rosiczki kwitną obficiej i mają więcej kwiatów. Tu jest rekordzistka z ok. 40 kwiatkami (nie wiem dokładnie jaki to gatunek, podobna do D. spatulata).

t6HO1NE.jpg

Przy użyciu świetlówek kwiatostany często rosły tak długo aż dotykały do świetlówki albo odbłyśnika, przypalały się i usychały. Przy diodach rosną w podobny sposób ale się nie przypalają. Może dlatego że odbłyśnik jest chłodniejszy, chociaż w czasie upałów był dość ciepły a rosiczkom nie szkodziło.

Widoczne na zdjęciu kwiatostany dotykają odbłyśnika:

DnhX7Ye.jpg

Gdzieś czytałem, że pod diodami rosiczki nie zawiązują nasion. Częściowo może to być prawda.

Udało mi się zebrać nasiona z:

D. sessilifolia

D. indica

D. spatulata

D. oblanceolata

D. nidiformis

D. aliciae (kwiatostan był bardzo duży ale nasion dość mało)

Nie zawiązują u mnie nasion:

D. madagascariensis - kwitnie ale nasion nie udało mi się zebrać

D. affinis - podobnie

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Ja mam taki problem.

Potrzebuje oświetlić powierzchnie 40x40 cm około, źródło światła planuje zamontować 20 cm nad roślinami.

Dokładnie ma to być nad dzbanecznikami.

Możecie mi jakieś gotowe żarówki zaproponować ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Mała aktualizacja zdjęć.

Stare, główne akwarium:

j7urAZP.jpg

Heliamfory, rosną w głównym akwarium + mają nad sobą 4 diody 1W. Całość zasilana zwykłym zasilaczem 12V stałonapięciowym (drugie zdjęcie).

1tJN4KD.jpg

post-1670-1461777086_thumb.jpg

Nowe akwarium na muchołówki:

GceKy0P.jpg

Mała plantacja sałaty ;) Niedawno przesadziłem wszystko tak, że teraz mam górkę z obu stron akwarium.

HeOSM7l.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

4W wystarczają Heliamforze do normalnego wzrostu?

Czytamy ze zrozumieniem. Mają te same światło co reszta roślin plus jeszcze dodatkowo 4x1W. No chyba nikt nie sądził, że Helką wystarczy 4W do prawidłowego wzrostu, przecież to żre światło jak głupie ;).

Marcin kozacki ten wąwóz. Zawsze chciałem sobie zrobić jakieś fajne kompozycje, ale do takich rzeczy to ja się nie nadaje. Artysta plastyk to ze mnie marny.

Odnośnik do odpowiedzi

Heliamfory trzymam pod pudełkiem o wymiarach 18x15x12 cm.

Nad całym akwarium o wymiarach 90x45 cm mam 33 diody 1W, więc na powierzchnię pod pudełkiem wypada proporcjonalnie około 2,2 W. Z tym, że pudełko jest mało przezroczyste, myślę że połowę światła przepuszcza, dodatkowo jest w rogu akwarium, gdzie jest najciemniej.

Można uznać, że heliamfory mają w sumie światło o mocy około 5W i wygląda, że im to pasuje. Zaznaczam jednak, że mam najprostszą heliamforę, trudno powiedzieć jak inne by się zachowały w tych warunkach.

Tak to wygląda na co dzień:

post-1670-1461832260_thumb.jpg

Artysta plastyk to ze mnie marny.

Ale za to inżynier zdolny ;)

Odnośnik do odpowiedzi