Jowita Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Śliczne roślinki, super-Cuptrap. Zimy - ani widu ani słychu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satan123666 Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Budowa_Panelu_Led Fajny opis jak stworzyć własny panel z użyciem power ledów. Jak zwiększę liczebność swoich roślinek to coś takiego zrobię i postaram się zamieścić pełny opis budowy. A obecnie przymierzam się do zakupienia jednej sporej żarówki led grow, na jedną doniczkę z muchołówkami wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 Zainspirowałeś mnie do użycia power LED, i teraz rodzi się pytanie, jak one się grzeją? Stosowałes jakiś termowyłącznik? Miedzy diodą a radiatorem stosowałeś paste termoprzewodzącą? Jaki Kabel użyłeś do łaczenia diód, oraz czy oprocz radiatorów tych 20mm uzywasz jakiegoś chlodzenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 @satan123666 Tego typu strony (mimo przedmiotu uprawy o wątpliwej legalności ) mają duże walory informacyjne. Piszą to praktycy, którzy chyba najlepiej wiedzą jakie dobrać oświetlenie, jaki nawóz, środek ochrony roślin itp. Też korzystałem z takich stron przy budowie oświetlenia. Co do panelu jaki proponują to jest dobry, z tym że ja bym nie kupował tak drogich diód. @Scavell Diody trochę się grzeją. Przy przylutowaniu diody tylko do takiej bazy link całość szybko staje się gorąca i prawdopodobnie grozi spaleniem diody. Mimo tego, ze diody są najsprawniejszym źródłem światła to wciąż przekształcają na energię tylko około 1/6 energii elektrycznej, reszta jest wydzielana jako ciepło. Dodatkowo to ciepło jest wydzielane na bardzo małej powierzchni. Trzeba dać pastę termoprzewodzącą miedzy diodę a bazę a potem przykleić bazę do większego radiatora klejem termoprzewodzącym. Inaczej odprowadzanie ciepła będzie nieskuteczne. U mnie za główny radiator robi odbłyśnik od świetlówki. W przypadku 33 diód na 90 cm odbłyśnika potrzebna jest dodatkowa powierzchnia oddawania ciepła albo wiatraczek. Przy 14 diodach na 60cm odbłyśnika nie potrzeba już nic więcej bo całość nie jest gorąca. Termowyłącznika nie stosowałem. Jeśli kupisz kabel przeznaczony dla 220v to w zupełności starczy do łączenia diód. Na koniec kilka aktualnych zdjęć: Tłostosze pod ledami, raczej się nie wybarwiają ale rosną intensywnie: skałka z tłustoszami, obsadzona niedawno więc jeszcze są małe Smartfony mają często czujnik intensywności światła. W moim (LG G2) też jest i można taką intensywność zmierzyć w luxach. Zmierzyłem intensywność światła pod diodami. Myślę ze pomiar jest średnio dokładny i może nie być porównywalny między różnymi urządzeniami, ale lepszy taki niż żaden. Terrarium z rosiczkami/muchołowkami - pod diodami ok 9000 luxów, na brzegu akwarium ok 2000 luxów (wciąż wystarczająco, żeby rośliny rosły a nawet do lekkiego wybarwienia muchołówki). U tłustoszy - pod diodami ok 4000 luxów, na brzegu terrarium ok 2000-2500 luxów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Chciałam, też kiedys zmierzyc, ale mój telefon nie ma A przy oknie wschodnim, południowym mierzyłeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satan123666 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Fajnie to wszystko wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satan123666 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 A panel led można zrobić, jak się ma większą liczebność roślinek. Ja zamówiłem sobie żarówki http://allegro.pl/zarowka-led-grow-15w-e27...5053245903.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) 14 diod na 60 cm powiadasz.. hmm czyli trzeba zrobic ok 3 cm miedzy diodami. Mam terra 50cm, i planowałem 2x odblysnik 55 na każdym 18 diod, ale chyba ogranicze do tych 14. 28 diod na powierzchni 150cm 2 powinno chyba dac rade:) A jaki odblysnik stosowałeś? Sory, za tak dużo pytań A panel led można zrobić, jak się ma większą liczebność roślinek. Ja zamówiłem sobie żarówki http://allegro.pl/zarowka-led-grow-15w-e27...5053245903.html Ta żarówka ma 15W a cenowo wychodzi tyle ile cały zestaw power LED. Mi za cały komplet (oprócz odbłysników i pasty termo) wychodzi 142zl (już z przesyłka) a jest to 36 diod 1W Edytowane 7 Lutego 2015 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Wg pomiaru z dzisiaj, okno zachodnie, całkowite zachmurzenie pokazuje ok 2200 luxów. W bezpośrednim słońcu pokazuje 10 000 bo do tylu ma zakres pomiaru. Gdzieś czytałem że w pogodny dzień, w południe, w bezpośrednim słońcu natężenie światła to ok 100 000 luxow. Z tym, ze światło słoneczne ma takie spektrum: Długości fali najlepsze dla roślin (ok 450 nm i 660 nm) są raczej słabo reprezentowane a najwięcej jest światła zielonego, najmniej roślinom potrzebnego. Diody dają głównie 450 i 660 więc trudno porównać 2200 luxów w pochmurny dzień z 2200 luxów z diód. @ Scavell 14 diód na 60 cm terrarium jest dla tłustoszy a one potrzebują trochę mniej światła niż rosiczki i muchołówki. @ satan123666 żarówka pewnie będzie dobra ale bez białego światła rośliny będą wyglądały jakby były czarne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Ja to przygotowuje pod dzbaneczniki, 28 diod na terra 150cm 2 da rade? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) 150 cm2 to powierzchnia terrarium? Chyba coś źle policzyłeś bo to byłby np prostokąt o powierzchni 10X15 cm czyli mało. Przy długości terrarium 50cm musiałoby mieć szerokość 3 cm Chyba że chodzi o 28 diód na radiator 150cm2 - trzeba by użyć dobrego wiatraczka. Co do wpływu diód na dzbaneczniki to trudno mi cokolwiek powiedzieć. Mam tylko ventrate i wygląda tak: rośnie na samym brzegu i w rogu terrarium, czyli w dość słabo oświetlonym miejscu. Edytowane 7 Lutego 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Zjadłem jedno 0 1500 cm2, chciałem wrzucić to na 2x 55 cm odblyśniki. Po 14-18 diod, tylko nie wiem jakie odblysniki, myślę o asymetrycznych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) 2 razy po 14 diód brzmi sensownie, o ile rośliny nie będą oświetlane ze zbyt wysoka (niestety nie wiem jaka jest optymalna wysokość). A czemu niesymetryczne odbłyśniki? Nie mam pojęcia jak to będzie działało, ja używam symetrycznych. Edytowane 7 Lutego 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Co do wysokości będę kombinował, ale to już w praktyce, w sumie to nie terra tylko akwarium więc wysokośc sobie spokojnie dostosuje. Akwa ma tylko 30cm wysokości wiec jak dojdzie tam odrócona doniczka+ doniczka to wysokosc bedzię optymalna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satan123666 Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Zobaczę jak będą rosły muchołówki pod jedną żarówką 15 W led grow. Jeżeli coś będzie nie tak dołączę jeszcze jedną. A gdy będę powiększał hodowlę pomyślę nad panelem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi