Skocz do zawartości

Rosiczka Alicji i mszyce?

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Niedawno kupiłem rosiczkę Alicji i po bardziej szczegółowym przyjrzeniu się jej, dostrzegłem zamieszkujące z nią owady.

Chciałbym się dowiedzieć od kogoś bardziej doświadczonego, czy są to mszyce? Dołączam zdjęcia w celu weryfikacji.

Roślinka wygląda podobnie jak ta z wątku http://www.rosliny-owadozerne.pl/Biale-owa...cia-t17513.html

post-6888-1413020652_thumb.jpg

post-6888-1413020658_thumb.jpg

post-6888-1413020665_thumb.jpg

post-6888-1413020673_thumb.jpg

post-6888-1413020684_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Cześć, wiem że temat jest przewałkowany miliard razy, ale wolę się upewnić zanim narobię głupot. No mojej rosiczce znalazłam mszyce, najpierw myślałam, że nie ma czym się martwić ale okazało się, że te france włażą pod liście... Wiemy, jak jest. Mam w domu arox na mszyce, tym załatwiłam cholerstwa na muchołówce (co prawda jedna umarła, ale druga wypuszcza już zdrowe liście). Mogę użyć chemicznego środka na rosiczce? Czy lepiej naturalny (gdzieś wyczytałam że podobno czosnek z wodą jest ok, albo wywar z pokrzywy)? I trzeba to psikać pod liście, tak? I najważniejsze, ona teraz kwitnie, czy mogę spryskać teraz i nic się jej nie stanie, czy lepiej poczekać aż przekwitnie? Dziękuję bardzo za pomoc, pierwszy raz mam ten problem i nie chcę jej uszkodzić.

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuj chemiczny. Roślinie nic się nie stanie, stosuj się tylko odpowiednio do dawkowania. Sposoby tradycyjne są czasochłonne i często mało skuteczne. Pryskaj całość, nie tylko wybrane miejsca.

Odnośnik do odpowiedzi