aleksandra Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 Witam,chce zapytać czy przesadzać muchola ,który w ostatnim czasie zaczął szaleć (chyba pogoda tak na niego podziałała , bo stoi na dworze ) i wypuścił kilka odrostów.Chodzi głównie o to , że nowe roślinki są tak stłamszone przez "mamę" i chyba dlatego ich listki mimo że są zielone to tak jakoś dziwnie pofałdowane .Chciała bym spróbować przezimować moje roślinki i stąd pytanie czy przesadzać czy zostawić tak jak jest i liczyć na to że po zimowaniu "mama" i "dzieci" ruszą ze wzrostem . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 Zostawiłbym na zimę, na wiosnę ewentualnie pomyślał o rozsadzeniu, jeśli nie chcesz mieć pułapkowego dywaniku w doniczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 13 Października 2014 Share Napisano 13 Października 2014 Zostaw jak jest, roślina da sobie radę na spokojnie. A zresztą pora na przesadzanie teraz jest nieodpowiednia. Liście pofałdowane to nic nadzwyczajnego o tej porze roku - mało światła i zbliżający się czas spoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 13 Października 2014 Autor Share Napisano 13 Października 2014 Dziękuję za szybkie odpowiedzi , zrobię tak jak radzicie i zobaczymy co będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Witam! Może i ja się podepnę pod temat. Mam również podobną sytuację. Rozumiem, że w moim przypadku również nie zaszkodzi muchołówce (w sumie to już muchołówkom) zimowanie? Lepiej poczekać do wiosny na przesadzanie, bo z światłem teraz coraz bardziej krucho. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Oczywiście, że kwalifikują się do zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi