Skocz do zawartości

Lampa power led.

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym Wam zaprezentować oświetlenie na bazie diod mocy wykonane przeze mnie. Na wstępie muszę napisać o słabej jakości zdjęć, niestety miałem zabrać ze sobą aparat, ale jak to bywa- zapomniałem :)

Zdjęcia robiłem telefonem. które jednak nie oddały mocy tego światła. Patrząc na zamieszczone przeze mnie zdjęcia można stwierdzić, że ledy nie dają mocnego światła, jednak w rzeczywistości są bardzo wydajne.

Tak więc przechodząc do rzeczy, "stelaż" wykonałem na bazie szerokich aluminiowych profili led. Mam 4 kawałki po 40cm. Skleiłem je klejem termoprzewodzącym z dodatkiem distalu, żeby mocniej trzymało. Na górze dokleiłem potężny radiator, na którym w przyszłości miał być zamocowany wentylator. Jednak temperatury są całkiem znośne, w granicach 35-40 stopni, dlatego montaż dodatkowego chłodzenia na razie sobie odpuściłem.

Całość prezentuje się następująco:

e4ccea5f31810102med.jpg

Użyłem 32 diod led o mocy 1W. 16 x biała zimna 6500K, 6 x czerwona ciemna 650-660Nm, 2 x czerwona 620Nm, 6 x niebieska jasna 440-450Nm i 2 x niebieska 460-465Nm. Do tego zasilacz stałoprądowy 300mA, z napięciem 50-120V. Każda z diod została przylutowana do małego radiatora, a następnie do profilu. Później żmudne lutowanie kawałków przewodów łączących diody :) Można użyć gotowych płytek, wtedy nie trzeba się tyle męczyć z lutowanie. Ja wybrałem taką opcją, ponieważ dużo łatwiej rozkłada się diody na większej powierzchni. Trzeba dobrze zabezpieczyć te wszystkie kabelki, żeby nie było żadnego przebicia :)

d23e937b41525d4amed.jpg

Teraz zdjęcie z jasnego pokoju, w którym postawiłem lampę:

7c4d3933d8d1862cmed.jpg

No i na koniec kilka zdjęć roślin, które jak na razie czują się chyba dobrze pod takim światłem :)

2767a4b187a256f9med.jpg

82be154db68a8b91med.jpg

0ca51812735e7cb3med.jpg

c730c483e737a790med.jpg

80695f752de1c301med.jpg

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Zachęciłeś mnie tym tematem do sprawdzenia ledów :) Kamyczki przy roślinach pełnią rolę dodatkowego "odbłyśnika" :D Zużycie prądu znacznie większe niż przy zwykłych świetlówkach o podobnej mocy ?

Ps. Offtop - Widzę, że ktoś tu wysyłał kody z Powerade :D

Odnośnik do odpowiedzi

No kolega crespo to widzę nieprzygotowany...

Przecież LEDy mają to do siebie, że poierają MNIEJ prądu niż CFL/HPS/MH i inne lampy. Rachunki więc mniejsze bo i zużycie mniejsze. To przede wszystkim ;)

Kamyczki to zapewne kwestia estetyczna jak i wilgotnościowa - mniej paruje woda przez te kamyki.

@Dorian - ładnie to u Ciebie wyszło, wygląda spoko, a i zapewne całkiem przyjemnie daje po oczach :P

Temperatura równie niska, myślałem, że będzie cieplej. Cóż, 1W mają swoje plusy, a Ty je ładnie wykorzystałeś. Nic, tylko czekać na efekty! :)

Chociaż w opisie masz błędy! 18 białych Ty tam nie masz, albo ja nie widzę :P Jest 16 zapewne, prawda?

Odnośnik do odpowiedzi

Ma 32 LEDy każda po 1 W czy daje to tyle światła co 30/36W T8?

32 W ledy nie dają tyle światła co podobnej mocy tradycyjne świetlówki, tylko mają podobny pobór energii,

a co do mocy światła (właściwie to chodzi o natężenie) to może wypowiedział by się ktoś kto dokonał pomiarów luxometrem, czy robiłeś może Dorian tego typu pomiary.

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny projekt, jednak nie ustrzegłeś się wad.

pierwsza, wg mnie najistotniejsza: diody są zbyt daleko od siebie. Skoro profil aluminiowy ma 40cm i jest na nim 8 diod to wychodzi jedna co 5 cm. Efekt widać na zdjęciu nr 4 , gdzie są jasne punkty otoczone przez ciemniejsze obszary. Widać to że na paskach z nazwami roślin, np ostatnie zdjęcie, chociaż myślę, że tu już aparat mógł te różnice uwypuklić. Gdyby diody były bliżej siebie, albo umieszczone w mniej regularny sposób, światło byłoby bardziej równomierne. Lepiej też dać więcej czerwonych i niebieskich diód, na nich rośliny najwięcej korzystają. Spektrum światła białego (poza niebieską częścią) nie pokrywa się zbyt dobrze ze spektrum pochłaniania przez chlorofil.

druga wada - bardzo dużo światła ucieka Ci na boki. Gdybyś skierował je na dół intensywność światła docierającego do roślin by wzrosła. Poza tym przy obecnej konstrukcji pewnie dużo światła ucieka przez okno, co w nocy może robić dziwne wrażenie.

Jeszcze uwaga nie związana z LEDami - te sterczące plakietki z nazwami pochłaniają trochę światła, nie lepiej po prostu podpisać doniczkę?

Jak długo trzymasz rośliny pod diodami? zauważyłeś jakieś efekty?

Ma 32 LEDy każda po 1 W czy daje to tyle światła co 30/36W T8?

diody LED dają więcej światła niż świetlówki o tej samej mocy. Nie jest to kolosalna różnica, ważniejsze jest to, że kolor światła diód można dobrać tak, żeby idealnie było pochłaniane przez rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Te jaśniejsze i ciemniejsze obszary to wada zdjęcia, w rzeczywistości nic takiego nie ma. Telefon po prostu wariował i cały czas migał podczas robienia zdjęcia. W przyszłym tygodniu zabiorę normalny aparat i wtedy dorzucę nowe zdjęcie. Podobny efekt wychodzi nawet przy świetlówkach, jak robię zdjęcie tym telefonem :) Myślałem nad umieszczeniem większej ilości kolorów, ale nie chciałem różowego światła, zobaczymy jak to sobie poradzi. Jak na razie widzę efekty. Nowe pułapki ładnie się wybarwiają no i muchołówki znacznie przyspieszyły wzrost.

Co do plakietek, będę je musiał usunąć i normalnie podpisać doniczki :)

Dzięki.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłeś żeby muchołówki wytwarzały krótsze liście? u mnie mam takie wrażenie, nawet do tego stopnia, że nowe liście składają się tylko z części pułapkowej normalnej wielkości, z bardzo krótkim ogonkiem liściowym. za to są mocno wybarwione i szybko się zamykają.

Odnośnik do odpowiedzi