karaluch Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Witam Was serdecznie. Jako, że ostatnio jest moda na 'Rok z życia'. Postanowiłem również założyć taki temat Zdjęcia będą pojawiały się co miesiąc Wysiane zostały: Drosera tentaculata Diamantina 'Brazil' Drosera hirticalyx ' Tukenen Tepui' Drosera intermedia Gran Sabana Drosera collinsiae Drosera pygmaea Podglądowe zdjęcie (wszystkie doniczki wyglądają tak samo): Drosophyllum Lusitanicum On znajduję się w takiej doniczce: Mam nadzieję, że coś z tego będzie Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Hej, Mam pewną radę co do rosolistników, ponieważ mam już jakieś doświadczenie w ich wysiewaniu. Nie wiem czy coś robiłeś z nasionami, ale ja najlepszą kiełowalność (niemalże 100%) uzyskuję poprzez moczenie nasion w 1000 ppm GA3 przez około 5 dni. Po wymoczeniu po prostu wysiewam je w mieszance torfu ze żwirkiem ze znaczną przewagą ilościową tego drugiego. Zazwyczaj to wystarcza i po 6 tygodniach (czasami dużo wcześniej) pojawiają się kiełki. Jeżeli to nie pomaga i po tym czasie nie ma oznak kiełkowania, biorę nasiona i ucinam skalpelem niewielki kawałek ostrej końcówki nasiona i kładę z powrotem na podłoże. Po takim zabiegu po następnych 6 tygodniach powinny już pojawić się kiełki rosolistnika. Jeżeli nasiona są już wysiane i nie potraktowane GA3, i o ile nasiona nie mają uciętej ostrej końcówki, zawsze można je zebrać i potraktować GA3. Kilka razy zdarzyło mi się, że siewki się wyciągały się i przedwcześnie kwitły, wtedy wystarczyło uciąć kwiatostan i roślina zaczynała się dzielić. To nie jest pełny opis hodowli, ale myślę, że doprowadzenie do kiełkowania tej rośliny jest już jakimś sukcesem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 karaluch, Drosera tentaculata Diamantina 'Brazil' oraz Drosera hirticalyx ' Tukenen Tepui' ładnie kiełkują po 2-3 tygodniach, duża kiełkowalność także czekam na zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Porter, też żyję nadzieją że szybko wykiełkują Blueb, skusiłem się na GA3, jednak jest go aż 0,5g więc byłem zmuszony kupić jeszcze wagę jubilerską aby go poporcjować... W przyszłym tygodniu potraktuję nim nasiona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Drosera tentaculata Diamantina 'Brazil' - jakieś 15 małych siewekDrosophyllum Lusitanicum - tu wykiełkowało jedno nasionko Na reszcie doniczek, nie widać nic zielonego Powodem tego mogą być ślimaki, które jak co roku przyniosłem do domu wraz z roślinami z zewnątrz... Mam jednak nadzieję, że się mylę i lada dzień coś wykiełkuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi