karaluch Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Cześć. Powiedźcie mi, jak mam rozcieńczyć 0.5g GA3 ? W destylce? W jakiej ilości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Nie osłabiaj mnie, blueb ci powiedział jakie dać proporcje(1000ppm), teraz dowiedz się (np na sb) co to znaczy ppm. Nie jesteem pewien, ale chyba chodzi o 1ml GA3 / 1L wody dest. Wypowiedź blueba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Ty mnie nie osłabiaj. Albo wiesz albo nie wiesz, więc wypowiedzi "nie jestem pewien". Zachowa dla siebie... Dodam, że chodzi o 0,5 g 90%. Jest w proszku. A i z chemii bylem zawsze noga, więc liczenie cząstek molowych to dla mnie rzeź... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Masz 500mg GA3. Musisz najpierw rozpuścić do trochę z alkoholem, później dopiero z wodą. Może masz go jak podzielić? bo 500mg to jednak całkiem sporo. Na 500mg GA3 musiałbyć dać litr wody, żeby otrzymać stężenie 500PPM. Dla przykładu na allegro widziałem GA3 w fiolkach. 15ml 1mg/1ml. Wtedy taki kwas rozpuszczasz 1:1 z wodą. Niech jeszcze ktoś potwierdzi dla pewności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 (edytowane) 1000 ppm to około 1000mg substancji na 1000ml wody (1g/l). Skoro Twój proszek GA3 ma 90% czystości to oznacza, że 90% wagi tego proszku to czyste GA3, reszta to zanieczyszczenia. Musisz wziąć pod uwagę, że w rzeczywistości masz mniej niż 0,5g pożądanego GA3 (dokładniej 0,45g). Reszta to matematyka, a nie chemia, chociaż informacje o ppm i tak nie są trudne do opanowania. Edytowane 15 Października 2014 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Może być to Np Żytniówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Ja tam rozpuszczałem w czystym etanolu Pewnie Żytniówka też się nada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 1000 ppm to około 1000g substancji na 1000ml wody (1g/l). Skoro Twój proszek GA3 ma 90% czystości to oznacza, że 90% wagi tego proszku to czyste GA3, reszta to zanieczyszczenia. Musisz wziąć pod uwagę, że w rzeczywistości masz mniej niż 0,5g pożądanego GA3 (dokładniej 0,45g). Reszta to matematyka, a nie chemia, chociaż informacje o ppm i tak nie są trudne do opanowania. 1000g na 1000ml czy 1g na 1l ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Literówka, 1000mg/1000ml Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Dzięki za pomoc. Teraz to będę musiał dokupić nasion by kwas się nie zmarnował Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Masz 500mg GA3. Musisz najpierw rozpuścić do trochę z alkoholem, później dopiero z wodą. Może masz go jak podzielić? bo 500mg to jednak całkiem sporo. Na 500mg GA3 musiałbyć dać litr wody, żeby otrzymać stężenie 500PPM. Dla przykładu na allegro widziałem GA3 w fiolkach. 15ml 1mg/1ml. Wtedy taki kwas rozpuszczasz 1:1 z wodą. Niech jeszcze ktoś potwierdzi dla pewności Usuwasz potem jakoś ten alkochol czy zostawiasz go? Nie ma negatywnego wpływu po dodaniu go do pożywki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Jakiej pożywki? to tylko roztwór GA3 do moczenia nasion przez wysiewem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 ale mozna też troszke dodać do pożywki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Alkoholu w stosunku do wody jest bardzo mało, więc nie ma potrzeby usuwać go z roztworu. Taki sposób rozpuszczania hormonów stosuje się na uczelniach (przynajmniej wiem, że na UWM-ie tak się robi). Edytowane 26 Października 2014 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Listopada 2014 Share Napisano 6 Listopada 2014 Zasada jest prosta, tyle samo miligram GA3 i mililitrów wody. Oczywiście, że destylowana będzie lepsza, bo nie zajdą żadne potencjalne, niepowołane reakcje. To będzie stężenie 1%, jak dobrze pamiętam. Ale stosować można również i 2% stężenia. Jak również moczyć nasiona można 24-48h. To teraz wyciągnijmy wnioski. Skoro stężenie może się różnić nawet 200%, czas traktowania nasion też 200%, to jest zakres różnicy między czterokrotny. Czyli nie ma znaczenia jakaś apteczna dokładność. Jak ja to zawsze robiłem. Jak miałem 500mg raz jedyny, to wziąłem podzieliłem na pół, na kolejne pół, na kolejne pół... NA OKO. Aż doszedłem tam do bodajże 7mg i coś. Czyli na całe 7ml roztworu. Żeby nie rozcieńczyć przypadkiem za bardzo, dawałem 5 ml roztworu i to działało zawsze pięknie. Rozpuszczałem w ciepłej wodzie, bo rozpuszczało się szybciej. Jak maiłem w kryształkach wielkości soli kuchennej, to kruszyłem, wiadomo, że rozpuszczą się lepiej. Ale tak jak pisze Blueb jest ściśle profesjonalnie i jak najbardziej prawidłowo. Tylko trzeba sobie zadać pytanie, czy jest sens się tak pieścić, kiedy to niczego nie zmienia, a już na pewno nie efektu końcowego - kiełkowania nasion. Osobiście 90% kiełkowalność, uważam za zadowalający wynik. Alkoholu w stosunku do wody jest bardzo mało, więc nie ma potrzeby usuwać go z roztworu. Taki sposób rozpuszczania hormonów stosuje się na uczelniach (przynajmniej wiem, że na UWM-ie tak się robi). Dlatego zamiast mnożyć rośliny z użyciem ziemniaka lub soku z ananasa, naukowcy na uczelniach bawią się w ultra mikroskopijne ilości hormonów, utrudniając sobie tym samy życie. Przypomniała mi się historia próby wyhodowania chrząstki, kiedy próbowano działać na komórkę macierzystą ściśle określonymi cytokinami, w określonych momentach i stężeniach, i nic z tego nie wychodziło. Po czym ktoś wpadł na pomysł, żeby wrzucić wszystko do jednego gara, zapewnić warunki fizyczne jak w stawie (ciśnienie, temperatura) i voila powstała chrząstka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi