Skocz do zawartości

Czarne stożki wzrostu

damian.sze

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z niektórymi rosiczkami. Robią im się czarne stożki wzrostu i całe wybarwiają się na dziwnie czerwony kolor. Pojawia się to mniej więcej po roku od posadzenia/ posiania, a niekiedy i po kilku dniach. W internecie znalazłem informację, że powodują to kwasy humusowe. Jak się tego pozbyć?

Odnośnik do odpowiedzi

To prawdopodobnie są kwasy humusowe lub inne substancje zawarte w torfie. Możesz to sprawdzić w prosty sposób: weź zmoczoną chusteczkę i dotknij czarnego miejsca. Jeżeli po chwili chusteczka stanie się zabarwiona na brązowo to masz potwierdzenie teorii.

U mnie czasem coś takiego sie pojawia, zwłaszcza zimą. Nie wiem co jest przyczyną, mam wrażenie, że czarne robią się stożki roślin, które są w gorszej kondycji. Zauważyłem, że stożki wzrostu roślin zdrowych są suche, natomiast tych "czarnych" są mokre. W jakiś sposób woda dostaje się na stożek wzrostu, paruje, kwasy humusowe zostają.

Trzeba z tym walczyć bo inaczej takie czarne stożki nie są w stanie wydać normalnie rozwiniętych liści. Pomaga regularne przepłukiwanie wodą stożków wzrostu, kwasu humusowe się rozpuszczają i są wymywane z powrotem do torfu i roślina ma szansę rozwijać się normalnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wszystko się zgadza... chorują roślinki osłabione, po wysyłce. Problem z tym, że płukanie stożka nic nie daje. Wygląda na to, że trzeba co jakiś czas podlać rosiczkę ''od góry'', aby uniknąć tego zjawiska...

Troszkę zamazane zdjęcie, jak mniej więcej wyglądał problem.

post-6381-1420829792_thumb.jpg

Edytowane przez damian.sze@op.pl
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Ah ta sprytna natura !!!

Pomyślcie o tym, ile roślin zostało wyrzuconych do śmieci, zanim dało się im "drugą szansę". Dzięki Tobie poproszę Cephalotusa, o założenie tematu, w którym będzie można wypisać roślinki które mogą jeszcze odbić od korzenia - dla tych o wiele cierpliwszych. Tobie gratuluję cierpliwości i pięknej rosiczki !

Odnośnik do odpowiedzi

Ah ta sprytna natura !!!

Pomyślcie o tym, ile roślin zostało wyrzuconych do śmieci, zanim dało się im "drugą szansę". Dzięki Tobie poproszę Cephalotusa, o założenie tematu, w którym będzie można wypisać roślinki które mogą jeszcze odbić od korzenia - dla tych o wiele cierpliwszych. Tobie gratuluję cierpliwości i pięknej rosiczki !

Dziękuję i popieram pomysł, a co do roślinek to z dwóch zrobiło się trzy :D

Odnośnik do odpowiedzi