Skocz do zawartości

Mieszanie chemii ?

Crespo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam takie szybkie pytanie, znajomy dał mi ostatnio capensisa rezygnując z jego hodowli, jak się okazało zaatakowany jest przez mszyce i dodatkowo posiada na torfie pleśń. Pytanie do Was takie, czy ktoś kiedyś mieszał dwa specyfiki tzn Karate Zeon i Topsin i robił oprysk 2w1 ? Myślę, że to nie będzie różnicy jednak wole spytać.

Pod rośliną są jeszcze młode siewki. Taki oprysk nie zaszkodzi im ?

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi

Nie robiłbym takich eksperymentów z myślą o uratowanie rośliny. Prosta sprawa. Nie mamy pojęcia jakie mogłyby reakcje zajść. Może nie zajdą absolutnie żadne i będzie to miks dwa w jednym, ale jest też ryzyko, że powstanie coś, co unicestwi roślinę. Jak chcesz eksperymentować, to musisz się liczyć z tym, że w w ten sposób możesz uśmiercić tę roślinę. Tylko mija się to z założeniem podstawowym jakim jest jej uratowanie.

A ja zadam inne pytanie. Jaki widzisz problem, żeby zrobić dwa opryski w odstępach np. dniowych?

Ponieważ chemia na grzyba działa tym lepiej i tym dłużej jest na liściach, to proponowałbym najpierw wykończyć mszyce. Je zniszczyć można w chwilę. Po czym można dodatkowo opłukać roślinę, a następnie wziąć się za grzyba. Mszyce powinny zdechnąć w całości po kilku godzinach. Dla ułatwienia można policzyć dobę. Potem bym opłukał wodą liście i potraktował je porządnie topsinem.

Osobiście nie widzę w tym problemu, a minimalizuje się ryzyko zniszczenia rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.