Crespo Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Witajcie, Mam takie szybkie pytanie, znajomy dał mi ostatnio capensisa rezygnując z jego hodowli, jak się okazało zaatakowany jest przez mszyce i dodatkowo posiada na torfie pleśń. Pytanie do Was takie, czy ktoś kiedyś mieszał dwa specyfiki tzn Karate Zeon i Topsin i robił oprysk 2w1 ? Myślę, że to nie będzie różnicy jednak wole spytać. Pod rośliną są jeszcze młode siewki. Taki oprysk nie zaszkodzi im ? Edytowane 19 Października 2014 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Przyznam się, że też się kiedyś nad taką mieszanką zastanawiałem. Jakby to działało? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Nie robiłbym takich eksperymentów z myślą o uratowanie rośliny. Prosta sprawa. Nie mamy pojęcia jakie mogłyby reakcje zajść. Może nie zajdą absolutnie żadne i będzie to miks dwa w jednym, ale jest też ryzyko, że powstanie coś, co unicestwi roślinę. Jak chcesz eksperymentować, to musisz się liczyć z tym, że w w ten sposób możesz uśmiercić tę roślinę. Tylko mija się to z założeniem podstawowym jakim jest jej uratowanie. A ja zadam inne pytanie. Jaki widzisz problem, żeby zrobić dwa opryski w odstępach np. dniowych? Ponieważ chemia na grzyba działa tym lepiej i tym dłużej jest na liściach, to proponowałbym najpierw wykończyć mszyce. Je zniszczyć można w chwilę. Po czym można dodatkowo opłukać roślinę, a następnie wziąć się za grzyba. Mszyce powinny zdechnąć w całości po kilku godzinach. Dla ułatwienia można policzyć dobę. Potem bym opłukał wodą liście i potraktował je porządnie topsinem. Osobiście nie widzę w tym problemu, a minimalizuje się ryzyko zniszczenia rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 20 Października 2014 Autor Share Napisano 20 Października 2014 , zrobię tak jak mówisz. Myślałem właśnie czy mogą zajść jakieś reakcje, ale chyba jednak lepiej nie ryzykować. Temat do zamknięcia. Dzięki Panowie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi