Skocz do zawartości

Sarracenia psittacina-czy to jakaś mutacja?

rosiczka

Rekomendowane odpowiedzi

Moja psittacinka zaczela wypuszczac dziwne pulapki. Na zalaczonym zdjeciu czerwonymi koleczkami sa zaznaczone zmienione pulapki. Czy to może być jakaś mutacja? Co spowodowalo ze wyrastaja tak dziwne pulapki?Proponuje ogladac fotke na pełnym rozmiarze(rozmiar oryginalny) :grin:

b0757ebc8d59f1e3m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to norma. Ja za psittacina nie przepadam, bo to dziwaczna roślina. Nie rośnie mi tak ładnie jak reszta Sarraceni, mimo, ze hoduję ją w identycznych warunkach. Takie liście, jak widzę na zdjęciu, to są to, albo młode listki, bocznych odnóżek, albo nowe liście, spowodowane niedoborem światła. U tego gatunku jest tak jakoś dziwnie, że jak roślinka jest ładna, a potem, troszkę się ją zmarnuje, to całkowicie cofa się w rozwoju i puszcza małe, płaskie liście.

Ja, na bazie swoich doświadczeń, wnioskuję, ze potrzebuje więcej światła. Sugeruje mi to ten płaski listek, te takie otwarte, to są listki młodej roślinki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 9 months later...
tak dziwne pulapki

znawcą psittacin nie jestem, ale jak dla mnie, to liscie tej rosliny na zdjęciu sa jak najbardziej normalne... moja kapturnica wypuszcza takie same, dalej rozwijaja sie bez niespodzianek. no, może niespodzianką była dla mnie wielkośc i kształt tych lisci, ale to juz druga para kaloszy ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

I ja sie dołącze: moja roślinka także posiada takie listki. Zazwyczaj są one małych rozmiarów i szybko obsychają, najprawdopodobniej zauważyłem iż wyrastają gdy roślinka miała mało światła lub po okresie zimowania

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.