rosiczka Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 Moja psittacinka zaczela wypuszczac dziwne pulapki. Na zalaczonym zdjeciu czerwonymi koleczkami sa zaznaczone zmienione pulapki. Czy to może być jakaś mutacja? Co spowodowalo ze wyrastaja tak dziwne pulapki?Proponuje ogladac fotke na pełnym rozmiarze(rozmiar oryginalny) :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 hymm sprawdzałaś czy niema szkodników? moze to jakaś infekcja ? a moze przypadek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 15 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2006 nie nie nic sie nie dzieje to nie choroba bo nic nie jest poobgryzane tylko liscie jak rosna wywijaja sie na zewnatrz zamiast do srodka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 15 Czerwca 2006 Share Napisano 15 Czerwca 2006 Sa 2 mozliwosci: 1. mutacja 2. obok psittaciny rosna inne sadzonki, a konkretnie krzyzowka psittaciny i purpurei lub psittaciny i minor, ktore maja takie liscie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2006 Wooow :shock: . To poczekamy zobaczymy co z nich wyrosnie :grin: . Jak podrosną to znow umieszcze fotki :grin: . Dziekuje bardzo za pomoc :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Czerwca 2006 Share Napisano 16 Czerwca 2006 Jak dla mnie to norma. Ja za psittacina nie przepadam, bo to dziwaczna roślina. Nie rośnie mi tak ładnie jak reszta Sarraceni, mimo, ze hoduję ją w identycznych warunkach. Takie liście, jak widzę na zdjęciu, to są to, albo młode listki, bocznych odnóżek, albo nowe liście, spowodowane niedoborem światła. U tego gatunku jest tak jakoś dziwnie, że jak roślinka jest ładna, a potem, troszkę się ją zmarnuje, to całkowicie cofa się w rozwoju i puszcza małe, płaskie liście. Ja, na bazie swoich doświadczeń, wnioskuję, ze potrzebuje więcej światła. Sugeruje mi to ten płaski listek, te takie otwarte, to są listki młodej roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 sorki ze odkopuje temat, ale mi tez sie takie cos dzieje, wiec to chyba normalne jest dzieje sie tak jeszcze komus z was ? pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 tak dziwne pulapki znawcą psittacin nie jestem, ale jak dla mnie, to liscie tej rosliny na zdjęciu sa jak najbardziej normalne... moja kapturnica wypuszcza takie same, dalej rozwijaja sie bez niespodzianek. no, może niespodzianką była dla mnie wielkośc i kształt tych lisci, ale to juz druga para kaloszy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper1986 Napisano 28 Maja 2007 Share Napisano 28 Maja 2007 I ja sie dołącze: moja roślinka także posiada takie listki. Zazwyczaj są one małych rozmiarów i szybko obsychają, najprawdopodobniej zauważyłem iż wyrastają gdy roślinka miała mało światła lub po okresie zimowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi