Skocz do zawartości

filtr/demineralizator wody

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś wie może jak usunąć fluor z wody? Słyszałem demineralizator się świetnie do tego nadaje no ale niestety jak sama jego nazwa wskazuje usuwa również wszystkie minerały a po spożyciu takiej wody ma to negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wiem że temat troszkę odbiega od samych roślin owadożernych dziś ale jako że sporo ludzi jest tu bardzo doświadczonych i wie dużo o filtrach dlatego prosiłbym o pomoc.

Mianowicie chce usunąć z wody kranowej fluor i inne zanieczyszczenia ale tak by spożywanie takiej wody na dłuższą metę nie było szkodliwe.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś wie może jak usunąć fluor z wody? Słyszałem demineralizator się świetnie do tego nadaje no ale niestety jak sama jego nazwa wskazuje usuwa również wszystkie minerały a po spożyciu takiej wody ma to negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wiem że temat troszkę odbiega od samych roślin owadożernych dziś ale jako że sporo ludzi jest tu bardzo doświadczonych i wie dużo o filtrach dlatego prosiłbym o pomoc.

Mianowicie chce usunąć z wody kranowej fluor i inne zanieczyszczenia ale tak by spożywanie takiej wody na dłuższą metę nie było szkodliwe.

Chyba najlepszym wyjściem byłoby kupno filtra odwróconej osmozy który by miał wbudowany mineralizator. Takie są przeznaczone do produkcji wody spożywczej.

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd masz pewność, że woda w kranie zawiera szkodliwe ilości fluoru? Masz jakieś rzetelne źródło? Mimo wszystko do tego celu nada się filtr RO6. Usuwa on wszystkie zanieczyszczenia i później dodaje minerały do oczyszczonej wody.

Edytowane przez blueb
Odnośnik do odpowiedzi

A skąd masz pewność, że woda w kranie zawiera szkodliwe ilości fluoru? Masz jakieś rzetelne źródło? ...

Teoretycznie, miejscowe wodociągi na swojej stronie internetowej podają skład wody.

Przykład szczeciński - http://www.serwis.zwik.szczecin.pl/usugi/laboratorium . Tutaj ilości fluoru nie podają, nie wiem czy dlatego, że bardzo mało, czy tylko nie ma go na liście.

Odnośnik do odpowiedzi