Skocz do zawartości

Przelana Drosera capensis?

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Od pewnego czasu zauważyłem, że moja rosiczka jakoś zmarniała. Co prawda w lato trochę się przypaliła na parapecie, jednak po odstawieniu ją w mniej nasłonecznione miejsce, zaczęła wracać do swojej dawnej formy. Jednakże od paru tygodni nie zaobserwowałem, żeby pojawiały się jakieś nowe liście. Rozrost rośliny tak jakby stanął w miejscu, włoski gruczołowe mają mało kleistej substancji, a niektóre liście zaczynają powoli żółknąć. Zauważyłem również, że ziemię czuć gnojówką. Ponadto aura za oknem nie sprzyja i przeważnie niebo jest zachmurzone, stąd mało słońca. Czy stan mojej rośliny jest związany z tym, że ją przelałem? Rosiczkę podlewam wodą destlowaną. Czy lepiej teraz trochę przesuszyć torf i rzadziej ją podlewać? Czy lepiej przesadzić ją do świeżego torfu?

post-6888-1414618956_thumb.jpg

post-6888-1414618970_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że i to jest pleśń, ale torf i tak jest doskonały, a to, że każdy pleśnieje, to jest wiadome, tylko nie zawsze to widać. Jak ktoś się mocno przyglądnie powierzchni torfu, ale tak na prawdę mocno, to uda mu się zobaczyć pojedyncze strzępki grzybki. Podłoże nie jest sterylne, a dlaczego tutaj widać, to do tego nie będę dochodził, bo to jest nieistotne.

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie jest to spowodowane słabym dostępem do światła. Ostatnio kwitła mi we wrześniu. Roślina jest położona na zachodzniej stronie, na parapecie bez kaloryfera. Ponadto w mojej okolicy może z 2 weekendy były słoneczne, a tak to od połowy września pochmurno i deszczowo :dno: Co do torfu, to wiem jest trochę na nim pleśni, ale roślince to nie przeszkadza, co jakiś czas usuwam, jak się pojawi. Widocznie będę musiał sie zaopatrzyć w jakieś doświetlenie. Myślę, że na początek jakaś żarówka w stylu Philips Tornado 23W 6400k wystarczy. Jutro się przejdę do sklepu i zobaczę co w ogóle mają. Mam nadzieję, że powróci do takiego stanu jak na zdjęciu z maja.

post-6888-1414689853_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że na początek jakaś żarówka w stylu Philips Tornado 23W 6400k wystarczy.

Do jednej rośliny wystarczy całkowicie, w dodatku jest to bardzo fajny i dobry kompakt :) Co do pleśni, kup Topsin, spryskasz raz i po kłopocie :) Ja teraz we wrześniu profilaktycznie spryskałem wszystkie rośliny małym stężeniem i pleśni nie widać, a rok temu o tej samej porze w niektórych miejscach lekko się pojawiała :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za porady i wskazówki. Po wizycie w paru sklepach, trochę się zdziwiłem, że jest taki mały wybór żarówek o barwie światła 6500K. Idąc regułą: lepsze jakieś źródło światła, niż nic, wybrałem http://www.lampix.pl/led-11w-e27-230v-6500k.html. Myślę, że będzie ok. Póki co, słońce wyszło :]

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już wcześniej pisałem, ze względu na mały wybór w sklepie żarówek o barwie światła 6500K, wziąłem tą żarówkę. W przeliczeniu wyniosła mnie ok. 45zł. W porównaniu do innych zwykłych żarówek energooszczędnych 2700K, różnica w cenie wynosiła ok. 3-4Euro. Jakoś rosiczka, dzbaneczniki, jak i inne moje owadożery nie mają nic przeciwko i nie narzekają na doświetlanie w pochmurne dni ^_^. Ponadto za niedługo planuję jeszcze dokupić jakieś owadożery (cefale i inne) do kolekcji, więc przymierzałem już się, żeby mieć jakieś doświetlenie o barwie 6500K :)

Edytowane przez Rafal
Odnośnik do odpowiedzi

Stan rosiczki po tygodniu doświetlania (6h/dzień). Jak na razie, nie podnosi się, a tylko bardziej mi zmarniała. Może ma teraz za mocne światło (806lm)? Odległość roślinki od żarówki ok. 20cm. Może musi się jeszcze zaadaptować i po prostu muszę się uzbroić w cierpliwość. Słyszałem, że Capensis nawet w nie najlepszych warunkach potrafi się przystosować. Wiem, że się rozczulam nad tą roślinką, ale jest to moja pierwsza roślinka owadożerna i od niej zaczęła się przygoda z innymi owadożerami, dlatego czuję do niej sentyment ^_^.

post-6888-1415299139_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Odbije tylko doświetlaj 10h dziennie i dobrze byłoby jakbyś z 3 stron jej odbłyśnik zrobił z folii alu.

Wygląda jak moje capensisy kiedy je mszyce dopadły:)

Tez może mają za suche powietrze...

A co do żarówy to nie lepiej było ci kupić naświetlacz led 6500K 10W za 34zł? wg mnie o wiele mocniej świecą.

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi