Skocz do zawartości

Rosiczki, Mucholowka, Kapturnica

Marzena

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuje porady dotyczacej moich roslinek. Zakupilam je w kwietniu, od tego czasu sporo podrosly - zwlaszcza rosiczki oraz kapturnica. Nie bardzo wiem co zrobic - one po prostu "wychodza" z doniczek. Na domiar zlego wszystkie 4 rosliny kwitna w najlepsze - a przeciez sezon sie dawno skonczyl... Musze je poprzesadzac, ale nie wiem czy moge to zrobic - zwlaszcza teraz gdy kwitna - wlasciwie zaczynaja przekwitac. Nie wiem tez co zrobic z nimi w zimie? Czy one przejda w stan uspienia, czy nadal beda zielone. Bardzo prosze o porady. Z gory dziekuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Marzeno !

Jeżeli faktycznie uważasz, że Twoje roślinki wymagają przesadzenia - trzeba to zrobić odpowiednio, przygotowując zimujące rośliny do zimowania.

Po kolei:

Rosiczka - nie zimuję - jeśli jest to D. capensis, natalensis, spatulata lub alicae, najlepiej poczekać jeszcze kilka dni, aż ostatni kwiat przekwitnie, po tygodniu od przekwitnięcia, możesz ściąć pęd kwiatowy i cieszyć się nasionami (gdyż jest samopylna) i przesadzić do mieszanki Torf:perlit - 1:1.

Muchołówka i Kapturnica - mają podobne wymagania i zimują. U muchołówki pęd kwiatowy najlepiej ściąć - bardzo osłabia roślinę która w dodatku będzie zimować (można spróbować ukorzenić taki pęd), Możesz odrazu ją przesadzić do Torf:perlit lub Torf:gruboziarnisty piasek w proporcjach 1:1 i delikatnie ograniczyć podlewanie gdyż zaczyna się zimowanie. Za niedługo dać w chłodne miejsce i delikatnie podlewać całą zimę.

Kapturnica - takie same warunki jak muchołówka, ta sama mieszanka i warunki zimowania, Tutaj pęd kwiatowy nie przeszkadza, można zachować bo jest bardzo ładny. :P

Odsyłam do opisów hodowlii w góglach, tu - na stonie i w innych źródłach, gdyż podałem tylko "ogólniki" hodowlii, jednak pasowałoby się w okresie zimowania wgryść głębiej w temat.

Pozdrawiam !

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjątkowo wybaczę założenie tego tematu przy dostępnych na forum informacjach. Robię to tylko dlatego, że zebrało Ci się tego aż tyle i to w odniesieniu do trzech rodzajów, że znalezienie tego o tak niedogodnej porze roku, zajęłoby Ci tak dużo czasu, że wyszłoby to na szkodę roślinom. W przeciwnym razie byłbym nieco niemiły.

Celem edukacji na przyszłość, proszę zerkać do podforów: Pytania i Odpowiedzi, które akurat w tych rodzajach (działach im poświęconych) są i to całkiem nieźle opracowane. Zerknąć do działu Opisy Roślin i poczytać o muchołówce i kapturnicach.

W przyszłości będę już egzekwował wiedzę zawarta w opisach hodowli muchołówki i kapturnic.

Odnośnik do odpowiedzi